Sep 10

Det har ända sedan Schacksnacks början, för ungefär fyra år sedan, uttryckts önskemål om en gästbok där man utan att vara bunden till ett speciellt ämne kunnat skriva om vad som helst som gäller schack. Här kommer den! Om den inte finns i högerspalten under rubriken ”Senaste kommentarer” går det att finna den i sökrutan, överst till höger på startsidan, genom att skriva in ”Gästbok” och när den dyker upp klicka på ”Läs kommentarer”. Om det visar sig att intresset för att skriva i den blir stort är det inte omöjligt att den får en egen ruta i högerspalten…

Läs de 162 kommentarerna till “Gästbok…”

 1. 19.10 säger:

  Max 1 utlänsk spelare är att föredra. ‘
  Man ser många Elitserielag som betalar två st utlänska spelare, samtidigt som dom har två st juniorer i B-laget i några lägre serier.
  Detta gynnar ej svenskt schack.

 2. M Oddevold säger:

  TK:s ordförande Håkan Jalling säger i en intervju på schack.se att det är ”bättre än på länge” När han får frågan om hur Allsvenskan mår, så svarar han något i stil med att Elitseriesammandragen håller högre klass än på länge. Detta stämmer nog, att det är högre snittranking på lagen där alltså.

  Har Sveriges TK:s ordförande märkt att det enbart beror på att lagen köper in utlänska spelare? Pengar som skulle kunna gå till våra få svenska proffs istället.
  Våra Svenska GM:s är lägre rankade än på länge så det kan inte hänga på dom att det är så mycket bättre än på länge.

  Dock är väl det största problemet att det finns väldigt många vakanser i årets allsvenksa serie. Många lägre serier har både 1 och 2 lediga platser.

  Så är verkligen Allsvenskan och Elitserien bättre än på länge? Bara för att många klubbar ödslar alla sina pengar på utlänska GM ?!

  Jag är skeptiskt.

 3. Eric Hanssen säger:

  Håller med dig Fredrik att max 1 utlänsk spelare verkar rimligt. Det är annars helt omöjligt för mindre klubbar som ej har råd att köpa dyra utlänska GMs att göra motstånd. Eller komma upp till Elitserien ens.
  Håller även med dig i att inte ha för många köns och åldersbegränsningar. Men som sagt dessa utlänska GMs förstör bara för svenskt schack i längden.

 4. En undran säger:

  Om man vill vinna är det en naturlig önskan att ha ett så starkt lag som möjligt. Jag stödjer sådana önskemål. Att begränsa en klubbs önskan att ha starkast möjliga lag är mig främmande.

  Ni andra som inte gillar många schackproffs i ett lag: Nöj er med att spela i er klubbs andralag som bäst, eller gå till en annan klubb där ni platsar i förstalaget – eller starta en egen klubb, där ni inför hårdare regler för hur många schackproffs ni vill tillåta i er laguppställning. Vill ni ha noll schackproffs i er egna nystartade klubb – fine. Det är upp till er.

  Själv fortsätter jag att njuta av de schackpärlor alla schackproffs bjuder på i svenska lagmatcher.

 5. B Wulf säger:

  Det är bra att svenska GM och IM får 5000 – 7000 per parti. De behöver alla pengar de kan få. Det som är obegripligt är att betala utländska GM väsentligt mer pengar. För runt 15 år sedan slogs klubbarna med kapital om att plocka in stora namn. Åtskilliga miljoner betalades till utländska spelare. Nyttan var obefintlig för svensk schack.

 6. Andreas Carlsson säger:

  Absolut junior bord gärna 2 st 20 år och 15 år t ex.

  Det viktiga blir att tvinga klubbarna själva att satsa på juniorverksamhet dvs man får inte ta över juniorer från annan klubb för att spela i ny klubb… (3 års karens t ex) då blir det extra viktigt att få fram egna juniorer så de kan spela i elitlaget. Denna modell tror jag verkligen skulle få klubbar att bli motiverade att satsa på talanger.
  Få ungdomar att tävla mer internationellt för att utvecklas. Hoppas Jesper Hall läser och tar till sig idén.

 7. Olle säger:

  Överlag väldigt märkliga förslag. Man måste självfallet som klubb kunna välja vilka spelare som man vill använda i itt lag. Vi eftersträvar väl så kvalitativa partier och spel som möjligt? Detta är bara kontraproduktivt och drar ner spelnivån, vilket inte är önskvärt.

 8. Jesper Hall säger:

  Tack för förslag! Dock är det TK och EK i SSF som fattar beslut. Alla ni skribenter kan inkomma med konkreta förslag till dem.

 9. Polkagrisen säger:

  Det är självklart fel att det sitter ett gäng svenska juniorer i dom lägre serierna, medans utländska stormästere kommer hit och tar deras platser i Elitserien. Detta är självklart inget som gynnar svenskt schack i längden.

  Max en utländsk spelare låter rimligt. Möjligen även ett Juniorbord med det kanske löser sig själv att det kommer in en junior i laget om man tar bort en utländsk spelare?!

 10. Lasse Thomasson säger:

  Angående. diiskussionen om två utländska stormästare i lagen stödjer sig klubbarna mot en nationell bestämmelse som inte har någon som helst bäring. Om någon anmäler förhållandet till EU dröjer det inte många veckor innan SSF måste skrota denna bestämmelse och tillåta klubbarna att ställa upp med 8 spelare från t.ex. Tyskland. Det hade varit något att se fram emot. Eller hur?

 11. Sölvesborg säger:

  Jag instämmer om detta med utländska stormästare har börjat gått till överdrift.
  Förut såg man dessa endast i något enstaka topplag. Nu finns dom i mer eller mindre varje klubb i elitserien och faktiskt en hel del klubbar även i superettan.

  Allt blir väldigt fel när mindre klubbar som kanske satsar på ungdomsverksamhet, istället för att lägga alla pengar på utländska stormästare, inte har någon som helst chans att komma upp i superettan eller elitserien.

  Jag föreslår att antingen begränsa till en utländsk spelare, eller införa ett juniorbord.
  Det är kanske för mycket att införa båda samtidigt.
  Om det införs Juniorbord så skall elitklubbarna informeras i god tid, kanske 2 år före ?
  Jag är övertygad om att detta skulle sätta lite sprätt på juniorverksamheten, som ärligt talat är sämre än på länge.

 12. Opasteln säger:

  3 ronder har gått i Junior-VM och schack.se har inte orkat bemöda sig att skriva ett enda inlägg. Jag förstår att det är väldigt spännande att följa Nils Gustaf Renmans partier så detaljerat som möjligt, men är det något skämt av Sveriges Schackförbund? Eller är det bara så att man inte orkar rapportera så länge det är två stockholmare som representerar Sverige?

Lämna en kommentar