okt 07

Veckans problem har hämtats från Jonathan Levitts och David Friedgoods fascinerande Secrets of Spectacular Chess som utgavs på Batsford 1995. Problemet är placerat i ett avsnitt som handlar om schackets paradoxer och anknyter till Boris Pasternaks (1890-1960) berömda citat: ”Surprise is the greatest gift which life can grant us.” Med detta citat vill författarna understryka att paradoxen påverkar schackspelaren som allra mest i ett emotionellt perspektiv.

Den inititerade kommer snart att märka att problemet har ett par beröringspunkter med Marshalls berömda kombination som publicerats i ”Veckans kluring 60” på Schacksnack.  Beröringspunkterna är flerfaldiga då de gemensamma nämnarna är att angriparen har dam, torn och springare som dessutom berör samma kritiska fält, fast i ett spegelvänt perspektiv. Det är inte fel att spekulera i att Alexandrov kan ha haft Marshalls odödliga drag som ett modellexempel när han komponerade följande ekonomiska och rena tvådragare. Du som redan sett draget har ännu en möjlighet att påminna dig själv om schackets inneboende skönhet. För dig som aldrig har sett det är det en sällsynt pärla som kommer att bevaras i ditt minne i alla tider.

Alexandrov,V – Tvådragsroblem
Kubbel Memorial, 1991
[Engqvist]

Vit drar och sätter matt i två drag. Publicera gärna ditt lösningsförslag i kommentarfältet för återkoppling.

 

Läs de 5 kommentarerna till “Veckans problem 6”

  1. Styrbjörn säger:

    1. Dc6 med efterföljande matt med Da4, Dxb7, Dxc8 eller Tb8 beroende på svarsdrag.

  2. Dc6!! säger:

    Matt i nästa drag!

  3. Jonny Jansson säger:

    Mitt förslag är 1.Dc6 med varianterna:

    1.- bxc6 2.Tb8#
    1.- axb6 2.Da4#
    1.- cxb6 2.Dxc8#
    1.- Lxd7 2.Dxb7#

    Vackert!

    Mattbilden med tornet på b8 var det första jag såg, och eftersom tornet stod på b6, så var det inte Marshalls avslut som flimrade förbi i min hjärna utan Morphys enda studie från 1846, där det stod en bonde på b6 med lösningen 1.Ta6 bxa6 2.b7#, vilket gjorde att 1.Da6 var mitt första förslag och det fungerar nästan. Haken ligger i att efter 1.-cxb6 finns ingen matt. Efter att ha sett det, var 1.Dc6 nästa naturliga förslag.

    Det är intressant hur mycket tidigare lösta problem påverkar valet av kandidatdrag och hur viktigt det är att hitta motståndaren alla svarsdrag. I ett blixtparti hade jag spelat 1.Da6 utan att tveka och kanske missat vinsten, hade jag också haft Marshalls avslut lagrat i minnet så hade 1.Dc6 troligen flimrat förbi först.

  4. Amir säger:

    Dc6! Matt i nästa drag

  5. Thomas Engqvist säger:

    Tack för dina fylliga kommentarer! Jag vill tillägga att den snyggaste matten uppkommer efter 1…a5 2 Ra6#.

Lämna en kommentar