apr 30

En njutbar sysselsättning under Valborgsmässoafton är att sätta sig ner i soffan och lösa problemgeniet Samuel Loyds två- eller tredragare. Här kommer en vacker tvådragare med en naken kung omringad av fem pjäser. Om du klarar lösningen inom en minut tyder det på hög problemlösningsförmåga. Glöm inte att publicera lösningen i kommentarfältet ovan.

Samuel Loyd, Musical World 1859

Matt i två drag

Läs de 4 kommentarerna till “Veckans problem 4”

  1. Lasse S säger:

    Ibland är man ”schackblind” 🙂
    Till slut tänkte jag ta datorn till hjälp!
    Då såg jag plötsligt draget!

    För er som inte hittat lösningen:
    ”Think out of the box” 🙂

  2. Thomas Engqvist säger:

    Det är väl just problemens delikata svårighet som är Loyds styrka när han komponerar för det ser alltid enkelt ut vid en första anblick. Ofta måste man gå igenom alla ”normala” drag och när man har de konstiga kvar ligger lösningen oftast där. Torndraget ser onekligen knöligt ut och problemet visar också styrkan i löparparet. Loyd borde benämnas problemschackets Mozart för han gör någonting enkelt svårt. Det ser ju alltid enkelt ut när man ser lösningen men om det tar flera minuter att lösa en tvådragare för vana schackspelare då har Loyd ännu en gång lyckats optimalt.

  3. Jonny Jansson säger:

    Ett kul problem! Man måste ”släppa” ut kungen.
    Efter att testat ett par tre drag utan resultat kom jag på att gå bakifrån. Om kungen står på e5, vilken pjäs måste jag ha flyttat för matt. Svaret på det blev att tornet måste stå på e1 eller e2, men drar jag bort tornet från tredje raden så kan kungen gå till f3 eller d3. Men d3 hotar kungen löparen på d2, så den måste hållas garderad, så vits första drag är 1. Tg2!
    1.- Ke5. 2.Te2#
    1.- Kf3. 2.Lb7#
    1.- Kd3 2.Lf5#

  4. Thomas Engqvist säger:

    Korrekt lösning! Tack för pedagogiska kommentarer också!

Lämna en kommentar