feb 10

Ett slutspel som elitspelare och professionella spelare har svårigheter med är Philidors berömda slutspel med torn och löpare mot torn från 1749. I nedanstående klipp presenteras metoder och minnesregler för detta så viktiga slutspel. Detta slutspel bör man ha i ryggmärgen både som angripare och försvarare eftersom betänketiden har krymt betänkligt i vår moderna tid som strävar efter snabba lösningar på sådant som kräver tid, kunnande och tålamod. Det är genant att se hur dagens aktiva spelare eller kommentatorer inte riktigt fixar detta slutspel när Philidor gjorde det för 270 år sedan. Vi hänvisar till fyra tidiga artiklar publicerade på Schacksnack med jämna mellanrum för fördjupning av detta måste-slutspel.

Läs de 2 kommentarerna till “Veckans slutspel 27 – Philidors grundställning – Torn mot torn och löpare”

  1. Caruana säger:

    Jo. Håller på övar detta slutspel både på nätet, mot datorn, på klubben och genom att läsa böcker. Gillar inte nätet som inte testar mig på alla ställningar och inte datorn heller som bara försöker fördröja matten istället för att spela de kritiska varianterna. På klubben blir det massa flumsnack och i böckerna är det en overload av information. Enda anledningen att jag tränar den är att jag vill förstå samspelet mellan pjäserna för vore det bara en halv poäng i en handfull av partier under en livstid hade jag gärna skänkt bort dessa istället för hundratals timmar även om jag kanske bara lagt ned 10 timmar men ännu inte ens kommit i närheten. Sen kan man inte bara lära sig det en gång och sedan aldrig mer utan, och nu vill man svära, men jag låter bli, utan man måste repetera det hela konstant. Ett problem är att det sänker det skojiga med schacket. Och själv missade jag att göra Svidler matt i just detta slutspel och Karjakin tog det årets Kandidatturnering och spelade sedan remi mot Carlsen. Sen mötte jag samma öde. Svidler å sin sida frågade domaren om han fick sätta sig på min sida för han kände igen ställningen från sina böcker från den sidan. Det fick han inte men domaren kunde inte hindra Svidler från att ställa sig på min sida och sedan går runt varje gång han skulle göra ett drag.

  2. Thomas Engqvist säger:

    Det är bra att du tillhör en av de som är engagerade i slutspelet torn, löpare mot torn för annars kommer obönhörligen ett straff någon gång i framtiden för att ha negligerat det här slutspelet. Det är ingen tillfällighet att Philidor gav sig i kast med just det här slutspelet. Om man lär sig den sofistikerade samspelstekniken mellan tornet och löparen har man mycket att hämta i andra ställningar också. Det här är ett av de absolut viktigaste slutspelen att kunna till 100 procent.

Lämna en kommentar