aug 06

Det blev två dramatiska slutronder i Cellavision Cup då GM Alexei Shirov tämligen enkelt förlorade morgonronden mot GM Nils Grandelius. Detta innebar att Grandelius var ensam i ledningen inför eftermiddagsronden med 6.5 poäng. Hans uppåtgående trend gick dock neråt när han i slutronden mötte alltid farlige GM Jonny Hector. Han tog nämligen hem spelet med en farlig vit fribonde på c-linjen och lyckades därmed komma upp jämsides med Shirov, som i sin tur besegrade GM Sune Berg Hansen med ett farligt kungsangrepp. Detta innebar att Shirov och Hector hade sju poäng inför särskiljningen men den förstnämnde hade en halv kvalitetspoäng mer, vilket var belöningen för att han startade med fem raka ettor. En halv poäng efter placerade sig GM Nils Grandelius med den högsta kvalitetspoängen och därefter GM Tiger Hillarp-Persson, GM Vitalij Sivuk och GM Pia Cramling.

Lilla Cellavision Cup vanns av Gabriel Nord med starka 7.5 poäng.

Resultat

Sista speldagen tog Lars OA Hedlund följande talande bilder.

GM Nils Grandelius besegrade med tämligen enkla medel Alexei Shirov med de vita pjäserna men att spela de svarta pjäserna mot Jonny Hector visade sig betydligt svårare. (Foto: Lars OA Hedlund)

Gabriel Nord vann överlägset Lilla Cellavision Cup 2018. (Foto: Lars OA Hedlund)

Aker Malmström (Foto: Lars OA Hedlund)

Edvin Trost (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Pia Cramling – GM Orest Gritsak (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Sharm Himanshu (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Tiger Hillarp-Persson (Foto: Lars OA Hedlund)

Oscar Morell (Foto: Lars OA Hedlund)

Sören Bogö (Foto: Lars OA Hedlund)

William Olsson (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

Läs de 3 kommentarerna till “Bilder från Cellavision Cup 2018 – dag 3”

 1. Lasse S säger:

  Nu är förvisso Johnny Hector mycket svår att möta som svart.
  Jag blev dock ändå lite förvånad över att Grandelius förlorade.
  Nu är jag lite osäker men har inte Grandelius alltid haft svårt för just Johnny Hector?

 2. Thomas Engqvist säger:

  Statistiken ser ut så här när det gäller Grandelius som svart mot Hector. Grandelius förlorade i SM 2010 och 2011 och klarade remi i SM 2012. Sedan blev det ånyo förlust 2013 i Politiken Cup. De möttes inte med dessa färger 2014 – 2015 men 2016 vann Grandelius i SM och i Elitserien. Om man räknar det partiet som spelades igår leder Hector som vit med 4.5 – 2.5 vilket indikerar att Hector är en svår motståndare för Grandelius när han har svart.

  Om vi vänder på brädan är det en helt annan historia. Grandelius leder med utklassningssiffrorna 9.5 – 1.5! Detta beror säkert till stor del på Hectors begränsade repertoar som svart då han är mycket enkel att förbereda sig mot samtidigt som Grandelius är mycket skicklig på preparationer, vilket också märktes i partiet mot Shirov där han hade vit.

 3. Lasse S säger:

  Hej Thomas!
  Tack för svaret!
  Av den statistik du anför så hade säkerligen
  resultatet blivit ett annat ifall Grandelius haft vit.
  Högst troligt så spelade även psykologiska aspekter
  in i detta parti.
  Grandelius var säkerligen påverkad av vetskapen att remi räckte för turneringsvinst.
  Som nämns i bloggen ’inte bara schack’ så blev tydligen
  Grandelius också ganska ’omskakad’ av Hector’s femtonde drag c4. Enligt Brynell så var detta ett mycket antipositionellt drag men att det säkerligen hade taktiska motiv. Nu ska man naturligtvis akta sig för att dra detta resonemang för långt men, personligen, tycker jag dock att Grandelius, ifall han redan inte har det, bör skaffa sig en mental coach.

Lämna en kommentar