jul 07

Det har dragit ihop sig till en mycket dramatisk slutrond i SM. I Sverigemästarklassen står det mellan GM Hans Tikkanen och GM Tiger Hillarp-Persson som båda har 6 poäng. Tikkanen har, kan man tycka, en avsevärt bättre lottning då han med de svarta pjäserna möter jumbon IM Oscar Von Bahr ( 2 p.) medan Hillarp-Persson får ta sig an den stora förhandsfavoriten GM Nils Grandelius (5 p.)

Det som talar för att Hillarp-Perssons vinstchans ändå är större kan sammanfattas i tre punkter:

1) Grandelius har inte rosat marknaden sedan han förlorade en solklar vinstställning mot Tikkanen. Han verkar helt enkelt ha tappat inspirationen och motivationen som krävs för att vinna ett SM.

2) Hillarp-Persson är erkänt mycket farlig med vinster i ryggen och kommer att dra nytta av Grandelius nedåtform eftersom han själv kommer att vara inspirerad och motiverad.

3) Grandelius har urusel statistik med de svarta pjäserna mot Hillarp-Persson. Den sistnämnde har besegrat honom i SM tre gånger, 2010, 2013 och 2016 medan de övriga tre vita partierna sedan 2010 har slutat remi. Grandelius förlorade faktiskt även 2014 trots att han hade de vita pjäserna.

GM Tiger Hillarp-Persson vinner SM utan särspel? (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Hans Tikkanen är titelförsvarare men får lämna över titeln i år? (Foto: Lars OA Hedlund)

1) Det ska nämnas att Tikkanens motståndare inte heller har rosat marknaden och

2) att Tikkanen liksom Hillarp-Persson är farlig i medgång.

3) Det som dock talar emot är att han har svart och har sämre chanser rent statistiskt då han har mött Von Bahr tre gånger med resultatet en vinst som svart och två remier i ett vitt och ett svart parti. Senaste gången de möttes var 2016 men då hade Tikkanen vit och det blev remi. De två övriga partierna är från 2010 och 2011 och förmodligen att betraktas som irrelevanta eftersom Von Bahr har utvecklat sitt spel påtagligt genom att satsa hårdare de senaste åren. Han kommer säkert att vara taggad och försöka dra nytta av Tikkanens belägenhet huruvida han ska spela på remi eller vinst och samtidigt i ögonvrån ha koll på händelseutvecklingen hos huvudkonkurrenterna.

Det är ett betydligt svårare läge för Tikkanen än för Hillarp-Persson.

Grandelius lillchans att vinna SM är att besegra Hillarp-Persson med de svarta pjäserna men det har han hittills aldrig lyckats med i ett seriöst parti och samtidigt krävs det att Von Bahr storskräller mot Tikkanen. Ett sådant scenario känns långsökt men skulle kunna inträffa i och med att Tikkanen måste spela på vinst med de svarta pjäserna för att inte förlora SM-titeln, eftersom det är givet att Hillarp-Persson med sina ultimata förutsättningar kommer att spela på vinst med de vita pjäserna och utnyttja sitt psykologiska övertag.

Även om SM-dramat nu är så snillrikt konstruerat att ingen av spelarna tjänar på remi kan SM-lösningen ändå vara så enkel att färgerna avgör, vilket innebär att Tikkanen kommer att spela remi och att Hillarp-Persson kommer att vinna.

Adam Brzezinski (Foto: Lars OA Hedlund)

Anna Lindberg (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Pia Cramling – GM Nils Grandelius slutade remi. (Foto: Lars OA Hedlund)

”I analysrummet” (Foto: Lars OA Hedlund)

Leo Crevatin – André Forsberg (Foto: Lars OA Hedlund)

Simon Eisele (Foto: Lars OA Hedlund)

Toppborden i Knatteklassen (Foto: Lars OA Hedlund)

Victoria Strömberg (Foto: Lars OA Hedlund)

 

Läs de 6 kommentarerna till “Bilder från SM i Ronneby 2018 – rond 8”

 1. Opasteln säger:

  Det här var den löjligaste analysen jag sett på länge.

 2. Thomas Engqvist säger:

  Nu kom ju din kommentar efter att SM slutspelats och då är din lite provocerande kritik av min analys inte så intressant. Allting handlar om sannolikheter när man försöker tippa rätt i snårskogen. Men trots facit står jag för min analys och är nöjd med den. Om man studerar de tidigare mötena mellan Hillarp Persson och Grandelius så är det stort plus på den förstnämnde. Varför skulle inte den trenden fortsätta? Det som hände i gårdagens båda finalpartier kan bero på så enkla saker som att nattsömnen inte fungerade tillräckligt bra. Ingen kan sia om framtiden men vi kan göra logiska analyser baserade på statistik och kännedom om spelarna och det är enligt min mening inte löjligt.

 3. Sune säger:

  ¤1

  Opastein

  Själva löjligheten ligger i att slänga ur sig en kommentar som du gör

  utan att motivera eller förklara vad i analysen du tycker är det löjligaste du sett på länge…

  Faktiskt…

 4. Pantern säger:

  von Bahrs parti mot Tikkanen från 2010 räknas som irrelevant därför att han höjt sin spelstyrka (120 elopoäng). Däremot menar analysen att Grandelius partier mot Hillarp från den perioden har betydelse. Men han har ju höjt sin spelstyrka 160 elopoäng!?

  Vad i Grandelius spel i SM gjorde det möjligt att dra slutsatsen att han tappat motivationen och inspirationen?

 5. Thomas Engqvist säger:

  Den viktiga skillnaden mellan Sveriges bästa spelare (dock inte Sverigemästare!) Nils Grandelius och Oscar Von Bahr är att 2010 spelade Grandelius i SM-gruppen och det gjorde inte Von Bahr. Det är mycket stor nivåskillnad på Mästarklassen-Elit och Sverigemästarklassen eftersom den sistnämnda gruppen domineras av idel stormästare. Ur detta perspektiv tycker jag inte Oscar Von Bahrs partier från 2010 är lika viktiga som Grandelius partier från samma tidpunkt. Von Bahr har utvecklats från FM till IM medan Grandelius har utvecklats från GM till en ännu bättre GM. Grandelius är ett specifikt fall när det gäller SM eftersom hans svagheter visar sig mer markant då. Hillarp Persson var exempelvis en av de motståndarna som satte mest käppar i hjulet för Grandelius försök att vinna SM. När det gäller Oscar Von Bahr så finns inget väsentligt partimaterial för att bedöma honom i Sverigemästarklassen eftersom det var första gången han spelade i den gruppen.

  Hoppas detta resonemang har klargjort varför jag tyckte att den sistnämndes partier från 2010 och 2011 var irrelevanta för att bedöma vinstchanserna för Von Bahr. Jag måste också nämna att elotalet har jag inte tagit hänsyn till i min analys eftersom schack i Sverigemästarklassen bygger mycket på specifika förberedelser som man i princip kan göra ett år i förväg och den taktisk/psykologiska aspekten har en mycket större betydelse så länge som man har en tillräcklig hög spelstyrka och det har man ju om man kvalificerat sig till Sverigemästarklassen.

  Det är uppenbart att om förhandsfavoriten Grandelius slutar att vinna partier så har han tappat motivation och inspiration. Detta hände ju i omedelbar anslutning till att han spelat bort en teknisk vinstställning mot Hans Tikkanen. Detta var det avgörande nyckelpartiet så det är klart att det påverkade honom. Sedan visste han ju att han hade kvar sin mardrömsmotståndare Hillarp Persson att möta och att han redan här förmodligen insåg att han inte skulle vinna SM. För mig var det en överraskning att han lyckades besegra Hillarp Persson i det sista avgörande partiet. Jag tror inte det handlade om att Grandelius ville vinna SM eftersom han visste att det skulle bli svårt för Von Bahr att vinna mot Tikkanen men däremot handlade det om att bryta den negativa trend han har mot Hillarp Persson inför framtida SM och här visade Grandelius stor styrka.

 6. Heja Sverige friskt humör säger:

  Att spela mot svenskar är som att stjäla godis från småbarn.

  Jag hajade till när jag läste följande: ”Mest overrata er amerikanerne och svenskene – å spille mot dem er som å ta godteri fra småbarn.” (Citat ur boken ”Sjakken eller livet” av Atle Grønn.)

Lämna en kommentar