Jun 21

Schack.se har publicerat en intervju signerad Jesper Hall med förbundskapten Anders Wengholm. Hall försöker med hjälp av sina frågor tydliggöra Wengholms ställningstaganden inför uttagningen till OS. Några av frågorna som ställs är:

Vad är det du vill åstadkomma med landslaget?

Hur ser du på rollen som förbundskapten?

Hur ser rollfördelningen ut mellan dig och Evgenij Agrest?

Hur går du till väga när du tar ut landslagen?

Hur formar man ett bra lag när de bästa spelarna inte är med?

Hur ser du på spelare som inte har varit så aktiva?

Summan av kardemumman är att Wengholm vill förmedla att hans grundläggande principer för att ta ut ett OS-lag är ungdom i förening med att visa laganda. Dessa personliga egenskaper anses således viktigare än traditionella uttagningsprinciper som grundar sig på form och grundkapacitet, alltså aktivitet och elotal.

Förbundskapten Anders Wengholm kommer att vara tillgänglig för debatter under SM i Ronneby. (Foto: Lars OA Hedlund)

 

Läs de 84 kommentarerna till “Telefonintervju med förbundskapten Anders Wengholm”

 1. Nr T säger:

  Pöbeldrevets attacker fortsätter. När jag visat att flera av er far med osanning. Agrest är tillsatt av en kommite och ska ansvara för båda lagen. Då Byter man riktning igen. Anders ska hängas.

  Läskunnigheten är obefintlig.. Anders har namngett de han har kontaktat. Topp 28. Samtliga aktiva. . Det är sant att han inte kontaktat alla aktiva damer ner till 1200. Ni påstår rent ohederliga saker. Ja han bryter mot direktiven genom att ta ut två st plus 2100 spelare istället för två 1800. Obegriplig hur ni kan se det som något negativt.om Anders helt strikt skulle följa era krav är det inna. Och sen spelare på plats 28 neråt. Bör man ens skicka ett lag där 27 av 28 antingen tackat nej eller är uteslutna enligt er.

  Kan vi inte diskutera era felaktigheter istället? Agrest ska leda båda lagen och är utsedd förbundet utskott. Ni påstår saker som är direkt felaktiga och styrker inte era åsikter. Hela er lyncning faller. Nya nick gör er bara än mer obehagliga.

  Styrelsen för svensk schack och elitkommiten borde skämmas att de inte ens lyft ett finger för att försvara Anders.

 2. JOHHED säger:

  Att lismande underhuggare inte opponerar sig mot argumentet ”passar inte i den internationella lagmiljön” är anmärkningsvärt. En fjantig motivering som kan användas mot vem som helst när som helst. Säger dessvärre en del om schackförbundet.

 3. Rolf Ohlsson säger:

  Nr T: Det är rätt tröttsamt att läsa hur du kör på i samma hjulspår hela tiden, inte minst eftersom det du säger sällan stämmer överens med kända fakta. Det är direkt löjeväckande av dig att framhärda.

  Det är uttryckligen sagt så att Agrest i första hand kommer att lägga sin energi på laget i den öppna klassen, sannolikt eftersom ambitionsnivån enligt Wengholm i senaste TfS ”är höjd från tidigare. Nu kommer det att vara upp till oss ledare och spelare att försöka få ut maximalt av våra förmågor.” Vidare står det att läsa träningen inleddes redan i april. Låter som om det läggs avsevärt med krut på laget i öppen klass. Frågan inställer sig således helt osökt, hur ska damlaget ha någon nytta av denne man som enligt dig är ”mycket skickligare än Bellon”? Så mycket skickligare att han bara behöver lägga kanske några få procent av sin tid på damerna för att åstadkomma samma gynnsamma effekt?

  Att antal av damerna på rankinglistan, inklusive ett par av de mest aktiva, har inte ens tillfrågats om de vill spela. Du får det hela tiden att låta som om alla har tillfrågats – det är helt enkelt inte sant.

  Du säger vidare att det inte är okej att enskilda spelare ställer krav. Jag tänker inte nämna några namn, men i herrlaget har det förekommit och förekommer fortfarande, vilket bl.a. resulterat i att en spelare sedan ett antal år tillbaka inte längre är aktuell för landslagsspel. För några år sedan tackade en spelare nej eftersom han hade ordnat privat sponsring för sitt deltagande, vilket man inte gick med på (eftersom laget hade sponsring av Vattenfall, eller vilka det var) och då ställde han inte upp.

  Vad beträffar skillnaden mellan Ulf Andersson (E2530, högsta ranking E2655) och den 15 år yngre Jevgenij Agrest (E2580, högsta ranking E2616), så tycker jag inte heller att du ska vara så tvärsäker. Uffe var topp 10 i världen i många år och som bäst världsfyra. Ryssarna omnämner honom i högst smickrande ordalag (även om de anser att han var väl fredligt sinnad och att det satte käppar i hjulet för ännu en mer framgångsrik karriär), så hans kunnande är det knappast något fel på. Han har för övrigt tränat ett antal landslag, bl.a. Kuba och Argentina, och flera spelare, bl.a. Nils Grandelius. Vidare har du dålig koll på Juan Bellon också. Han är till att börja med stormästare och mellan 1969 och 1989 vann han spanska mästerskapen totalt sex gånger, spelade i Spaniens OS-lag mellan 1970 och 1992. En toppranking på E2510 innebär att han i ett världsrankingsperspektiv har varit väl så god som Agrest under den period av karriären då han var som bäst och han har dessutom betydligt fler turneringssegrar i bältet. Han har spelat remi mot Karpov två gånger, slagit spelare som Vlastimil Hort, Nikola Padevsky och Ljuben Popov (för att inte tala om Emanuel Berg). Dessutom har han varit tränare åt Pia Cramling, som toppat damrankingen tre gånger och vunnit dam-EM två gånger, gått till semifinal i Världscupen två gånger plus en lång rad andra utmärkta prestationer. Så nog vet Juan Bellon vad han sysslar med.

  Slutligen tänker jag vara så fräck att jag spekulerar och insinuerar lite. Det är rysligt fult att göra det och jag har verkligen ingen som helst aningen hur det ligger till vad beträffar nedanstående, men jag tar ändå mig friheten att resonera lite vidare:

  Om det hela är en resursfråga, vilket man skulle kunna frestas att misstänka med tanke på att träningen av herrlaget började redan i april (Agrest lär knappast jobba gratis), så är det anmärkningsvärt att Wengholm väljer att ta ut sig själv som lagkapten för damerna. Om tanken var att spara in pengar på en flygbiljett ligger det i så fall betydligt närmare till hands att Wengholm själv stiger åt sidan till förmån för Bellon, så att båda lagen får en, om uttrycket tillåts, ”riktig” och erfaren lagledare? Kostnaden skulle ju bli den samma. Kanske Wengholm också är tänkt att vara Sveriges delegat på Fide-kongressen (i akt och mening att spara en slant till genom att slå två flugor i en smäll och låta damernas lagkapten dubblera som delegat och på så sätt spara in två flygbiljetter) så är det som bekant fullt möjligt att rösta genom ombud. Det skulle således gå att ombesörja saken genom att vidtala en av delegaterna från något av de andra nordiska förbuden.

 4. Nr T säger:

  http://www.schack.se/evgenij-agrest-blir-coach-for-os-truppen/

  Det är ett beslut på förbundsutskottnivå. Något som Anders måste följa.

  Inte ett enda ord av kritik mot beslutet har framkommit de sista fem månaderna

  Citat.
  Vid förra tisdagens möte i Elitkommittén bestämdes att Evgenij Agrest skall anlitas som coach för Sveriges båda lag i Schack-OS till hösten.

  Hur länge kan ni medvetet ljuga och visa på er okunskap? Är det så viktigt att hänga Anders? Ni visar prov på en pöbelmentalitet. Vad har Ulf med det här ämnet att göra? Det är sant att Ulf var topp tre för 40 år sedan. Agrest är tvåa i Sverige. Och jo om man är läskunnig så kan man se att Anders har tagit kontakt med samtliga åtta aktiva spelare på topp 28 lista. Rolf Ohlsson. Massor med påstående och inte ett enda sak styrker du. Fullständigt förvirrade synpunkter. Bellon vann mästerskap i Spanien för 49 år sedan. Obegripligt. Flera uppenbara felaktigheter. Anders är lagledare och ska åka. Det ingår i hans arbetsuppgifter. Agrest är enligt beslut i elitutskottet coach för båda lagen.
  Det här är bland de vidrigaste osakligaste påhopp på en människa jag läst. Ni borde skämmas. Men det har ni inte vett till.

 5. Sune säger:

  ¤3

  Tack för ditt inlägg Rolf! Belysande och klarläggande..

 6. Börje Larsson säger:

  Bara en enkel fråga till dig Nr T (Vem du nu är?).
  Vad är din relation till denna Wengholm? Måste väl vara en mycket nära sådan när du lägger ner all denna tid på
  att försvara dennes mycket märkliga hanterande av damlaget. Dina märkliga synpunkter beträffande Ulf A. och Agrest får mig dessutom att ifrågasätta dina ev. schackkunskaper.

 7. Nr T säger:

  #6 Jag har aldrig träffat honom men jag ogillar folk som ljuger.

  Anders har följt elitutskottets beslut. Att plocka ut Agrest som coach för båda lagen. Elitutskottet nämner inte alls Bellon. De som skriver annat ljuger. Ulf har ingenting alls med denna diskussion att göra. Ulf är idag en väsentligt svagare spelare än Agrest. Även detta är fakta. Agrest har idag ungefär 250 högre poäng än Bellon. Det är också fakta. Anders har kontaktat SAMTLIGA aktiva enligt elitkommitens direktiv. Anders har inga mandat alls att ta in någon extraperson enligt elitutskottet. Inte en enda person har i denna diskussion lagt fram ett enda fakta på motsatsen. Kom igen och ge mig namn på aktiva på Fidelistans topp 27 som han inte pratat med. En av 27 tackade ja. Då bröt Anders mot reglerna och tog in två st inaktiva +2100 spelare. Istället för att gräva ner mot plats 30. Hur kan ni se det som dåligt? Enda kritiken som formellt sett kan riktas mot Anders är att han inte tog ut Emilia på bord två. Emilia är rankad 28. Fakta igen. Hade Anders strikt följt direktiven hade laget varit väsentligt mycket svagare. Varför riktas ingen kritik mot elitkommitens beslut? Ni har haft fem månader på er att kritisera beslutet. Det vore väldigt klädsamt att kommentera konkreta fakta istället för rena falsarier. Det ni skriver är ju direkt felaktigt.

 8. Börje Larsson säger:

  Ursäkta, men börjar du inte själv bli trött på alla siffror som du sätter på damerna? Kan vi inte istället enas om att en förbundskapten/coach som inte får med vår enda världselitspelare i OS-laget har gjort ett dåligt jobb? Pias rimliga krav att Bellon skulle följa med som coach för damlaget kunde väl inte vara svårt att acceptera? Hans tidigare meriter därvidlag talar för sig själv. Vi talar alltså om ett OS, en turnering där Sverige ska visa upp var vi står i schackvärlden.
  De här mindre meriterade som nu får chansen, för att som det verkar se och lära, kan de inte göra det på egen hand i de öppna turneringar som finns runt om i Europa?

  Beträffande Ulf och Bellon kontra Agrest; du verkar vara helt inne på att den som idag är den bäste spelaren och med det idag högsta Elotalet därmed också är den självklart bäste coachen. Vi är nog många som inte ser den kopplingen! Det är ju inte coachen som spelar, hans insats är att komma med synpunkter hur hans spelare ska agera. Där har nog Ulf och Bellon väl så mycket att komma med som din favorit.

 9. Tidningarnas Telegrambyrå säger:

  ”Anders har följt elitutskottets beslut.” Vilken flax eftersom han inte kände till kriterierna! Sen i vidare skriverier från Nr T upplyses om att han varit med att fatta beslut om kriterierna men sedan inte följt dem…

  ”Elitutskottet nämner inte alls Bellon.” Nä, en fråga Nr T nämner de Agrest??

  ”Ulf har ingenting alls med denna diskussion att göra. Ulf är idag en väsentligt svagare spelare än Agrest.”
  De ska ju vara tränare så det är kunskap om schack som räknas inte nuvarande spelstyrka.

  ”Om Anders strikt följt direktiven hade laget varit väsentligt mycket svagare. Varför riktas ingen kritik mot elitkommitens beslut?” Jo det kan jag göra om du vill, man borde sula iväg Anders W då han inte följer beslut. Men det är liksom en kultur inom SSF. Du vill ju behålla honom och du menar att han gjort rätt, att han känt till beslut, varit med och fattat beslut, sen inte känt till dem sen inte följt dem och sen har han inte gjort ett ända fel. Men jag ljuger väll Nr T? Eller talar jag sanning och ljuger samtidigt. Jo kanske??

  ”Ni har haft fem månader på er att kritisera beslutet.” Nä, det är ju först då vi ser uttagningen och portningen av Pia, Anna, Juan och Emilia som man kan se att kriterier inte följts. Men jag kanske enligt Nr T lever i en verklighet där tiden är relativ och följer andra naturlagar, vem vet kanske är så.

  Hoppas ändå du skriver mer här Nr T och att det släpps igenom av censuratorn oavsett hur tokigt det blir för det är humor på hög nivå.

 10. Schackspel säger:

  Helt otroliga vissa är här i forumet.
  Vart ska man ens börja med Bellon? Hans facebook-inlägg? Hans tränargärning vid senaste OS? Eller denna bojkott och stämpel det uttagna laget tvingas åka med?

  Kan vi börja med citat:
  ”There are two versions. Agrest suggested himself as captain of both teams.That would be a clear lack of professional ethics considering his relation with Pia.Wengholm (and this is less probable) chose Agrest.That would be a personal insult to Pia and also to me.”

  Här går Juan Bellon ut och ”konstaterar” att det finns två versioner. I den andra versionen (påtalat mindre troliga versionen) är det en personlig förolämpling mot hans familj. I den första saknar Agrest någon som helst professionell etik.

  Ska Bellon pratat om professionell etik genom att gå ut och pajkasta andra stormästare på sociala medier och prata om personliga relationer i det forumet? Han säger att dessa dåliga relationer Agrest och Bellon/Pia emellan är kända. För vem då får man fråga att man går ut med ett sådant skarpt uttalande? Dessa har spelat tillsammans i Team viking under många framgångsrika år där Agrest varit ledande spelare/kapten i alla år och med detta har de vunnit X antal SM-titlar. Att prata om professionell etik och pajkasta är osmakligt för schacket och att kasta sten i glashus.

  Hans tränargärning? Han refererar mycket till senaste OS med alla personliga medaljer men all info därifrån har sagt att Bellon INTE hjälpt de andra spelarna förutom Pia och Anna senast. Det va Stellan Brynell som fick kliva in och förbereda övriga spelare! Då har man mage att ta cred för deras insatser. och detta är ingen info att bestrida, bara att fråga någon från herr- eller damlandslaget som varit där. Därav har ni Wengholms tidigare uttalande ”vill dock bara ha ledare på plats som arbetar för hela laget”.

  Att ställa ULTIMATUM att ens man ska med i laget och som kapten är ju urlöjligt? Önskemål absolut, men ultimatum? Är det berättigat? Spelar man för Sverige eller för sig själv?

  Att inte vilja spela för OS-laget för att ett sådant krav inte går igenom är tråkigt. Att sedan gnälla över det utåt är tragiskt. Det ställer saker på sin spets även för framtiden för detta lär bli kravet för alla framtida lagmästerskap? Men framförallt är det väldigt tråkigt för oss alla som kommer följa OS-laget i år och att det uttagna laget tvingas åka med en sådan stämpel. Oavsett om förbundskapten inte agerat optimalt är det INTE SNYGGT med denna bojkott som inte kommer i det tysta utan med dunder och brak. HEJA SVERIGE!

 11. Nr T säger:

  #8 Börjar du inte bli trött på att inte bry dig om fakta? Nej vi kan inte enas om att om en förbundskapten som inte får sina elitspelare gör ett dåligt jobb. Det går inte att tvinga spelare att ställa upp. Oavsett vad du tror. Kan vi inte enas om att Anders har jobbat från de förutsättningar han har blivit tilldelad att förbundet? Med utgångspunkt från det faktiskt gjort ett bättre jobb än vad man kunde förväntat? Agrest tas ut och ska coacha båda lagen. Det är fakta. Tyck vad ni vill. Men det är då inte baserat på fakta. Har har inga mandat alls att ta ut andra coacher. Också fakta. Att spelare kräver att elitutskottets beslut ska åsidosättas är i sig synnerligen märkligt. Spelare kräver att coachen ska tas bort och annan ska sättas in.

  Att du inte begriper att Agrest är Sveriges bästa coach är svårt att förstå. Det säger väldigt mycket om ditt schackkunnande. Det är ännu en gång en åsikt baserad på tyckande och inte fakta. Synnerligen uppdaterad på öppningar mm preppar med datorer stor erfarenhet att spela mot de motståndare som lagen kommer att möta. Det finns skäl till varför Grandelus väljer att jobba med Agrest. Agrest är en spelare som behåller sina knappt 2600 till skillnad mot övriga. Snälla, basera åsikter på fakta.

  #9 Som vanligt sprider man sin skit och blandar ihop saker. Nej det är ingen flax att Anders inte kände till kriterierna. Det varr Anders förslag att Agrest skulle tas ut och det beslutet togs av ElitUtskotet. Det är också rätt klokt att ta ut de spelare på listan som är högst rankade och aktiva. Det är inte flax utan klokt.

  Det är just det här som är så tröttsamt att diskutera med troll. Brist på läsförståelse. Jag har tre gånger citerat ElitUtskottets beslut från 31 jan 2018 och även lagt in länk ändå skriver TT ””Elitutskottet nämner inte alls Bellon.” Nä, en fråga Nr T nämner de Agrest?? Ja det gör de: http://www.schack.se/evgenij-agrest-blir-coach-for-os-truppen/

  Citat igen ””Ulf har ingenting alls med denna diskussion att göra. Ulf är idag en väsentligt svagare spelare än Agrest.” De ska ju vara tränare så det är kunskap om schack som räknas inte nuvarande spelstyrka”

  Du kan fråga vilken spelare som helst över 2400. Inte en enda kommer anse att varken Ulf eller Bellon är en bättre coach. Agrest har varit lagkapten för landslaget många gånger och varit coach för Sollentuna och Team Wiking de senaste 20 åren med exempellösa framgångar. Jag vill absolut inte ta något från Bellon eller Ulf men färska prestationer slår 40-50 år gamla meriter. Objektivitet tack. För övrigt Ulf har ingenting med diskussionen att göra.

  Du vill sula iväg Anders. Varför då? Ingen har skrivit varför baserat på fakta. Han har inte följt besluten. Jo det är just det han gjort.. Val av coach, frågat spelare efter elo och aktivitet. Flera har påstått att han inte gjort det men inte styrkt någonting. En har skrivit att han inte frågat Eva och Borislava. Det är säkert sant men de ligger på platserna runt 30. Det han han har brutit emot är två saker att inte plockat ut nummer 28 på listan utan valt marginellt svagare spelare istället plus vidrigt nog plockat ut två motiverade väsentligt högre rankade spelare. Skäl för att bli sparkad? Så fan heller.

  Lagets bas kommer nu bestå av tre st + 2100 spelare plus två på 17xx-18xx. Hade Anders slaviskt följt era krav hade det varit Inna +2300 och 4 spelare 1800-19xx. Nej ni kan inte plocka ut de som tackat nej oavsett vad ni än anser. Den åsikten är inte baserat på de förutsättningar ni har.

  #10 Tyvärr har du helt rätt på samtliga punkter. Jag och många andra känner väl till det du skriver.

 12. Sune säger:

  En riktig svensk soppa verkligen.. Klart damlandslaget har rätt till egen coach och tränare – och ska inte behöva
  nöja sig med en 2100-elo förbundskapten, som dessutom vill fylla den rollen..

  Lär av Danmark – som även låter WCM Ellen Kakulidis följa med till OS som extra resursperson för damlaget.

  Man kan verkligen förstå att alla i damgänget ser glada ut på bilden. Mycket trevligt med presentationer
  av spelarna dessutom.

  Tja, skulle Nils så småningom välja att spela för vårt trevliga grannland, så förstår man honom verkligen..

  http://skak.dk/index.php?option=com_content&view=article&id=2011:kvindelandsholdet-til-ol-udtaget&catid=10:topnyheder&Itemid=148

 13. Trötter säger:

  En fråga till nr T: vad anser du om petningen (samt motiveringen) av Emilia Horn? Är det en bra motivering av en förbundskapten. (Om den nu stämmer, men det får man väl utgå ifrån eftersom han själv sagt/skrivit så)

 14. Nr T säger:

  #12 Ingen soppa alls. Vissa här har förstorat och bluffat ihop ett scenario. 31 januari fattades det ett beslut som samtliga har fullständigt skitit i. Nu passar det att kräla fram och gnälla. Agrest är den bäste coachen vi har. Fakta, och han kan utan tvekan tillföra mer till båda lagen än vad Bellon kunde göra. I # 10 framkom det att Bellon inte fungerade som coach för hela laget och det har även Anders skrivit. Det är skälet till varför Elitkommiten valde Agrest.
  Lär av Danmark? Sverige är på de flesta punkter inom schack överlägsna Danmark. Det Danmark saknar är de konflikter som finns inom vissa inom eliten. Ellen K är fantastisk på många sätt och rätt att hon ska åka. . Under Stockholm Chess Challenge tillsammans med Martin L under livesändningen så var de ett riktigt fint team. Extra roligt att du tycker det är bra att Danmark skickar iväg Ellen. Anders har gjort exakt samma sak med den talangfulla junioren! Danmark har nio aktiva på topp tio-listan. Ellen är rankad 19. Du är så inkonsekvent i ditt tyckande så det är tragiskt.

  Det är nog snarare Ellen som kommer till Sverige än att Nils byter till Danmark även om han bor där.

  #13 Som jag skrivit många gånger. Den enda kritiken som Anders eventuellt kan få är om det var rätt eller fel att inte ta ut spelare på plats 28 utan väljer två marginellt lägre. Jag har inga problem med att han väljer någon marginellt lägre rankad. Om han anser att det är bättre för laget och ger en utveckling i framtiden. Jag tycker motiveringen var bra. Jag tänker inte tala om vad jag anser om Emilia och vad jag vet vad andra anser om henne. Hon har skött den här frågan på ett mycket snyggt sätt. Det ska hon ha kred för.

  En fråga till Sune och Trötter och ni övriga. När ni nu vet att ni hade fullständigt fel att det inte var Anders som fattade beslutet om att plocka ut Agrest och att han skulle vara coach för båda lagen. Ni hade två gigantiska fel i era inlägg. Känner ni inte minsta skam att ni spottat på en man som ni anklagat helt felaktigt? För övrigt har de flesta troll fel på samtliga punkter.

 15. Ähum säger:

  @ Nr T

  Om nu Agrest är den bäste coachen vi har, varför vill inte Pia Cramling jobba med honom? Dina subjektiva åsikter blir inte mer sanna för att du skriver ”Fakta”.

 16. Nr T säger:

  #15 Wow Inläggen börjar bli mer och mer infantila. Nya nick men samma personer.
  Det har gått alldeles utmärkt för Pia att samarbeta, ha Agrest som coach och lagledare Agrest efter spel i åratal i samma lag. Jag har skrivit flera gånger att det förekommer samarbetsproblem inom eliten i schack. Personkemin fungerar inte. Då blir jag påhoppad att jag vill ha Bullerbymentalitet och att jag anser att de är oprofessionella. Jag konstaterar och presenterar fakta..

  Agrest är den bäste coachen vi har. Nils som är en bättre och högre rankad spelare väljer honom. Att personkemin inte fungerar mellan honom och Bellon/Cramling har ingenting med hans kvalitéer som tränare att göra. Jag är helt övertygad om att Grandelius, Bellon/Cramling och resten av de som kan något om schack delar min åsikt. Däremot så fungerar vissa personer inte tillsammans. Att det ska vara så fruktansvärt svårt att fatta.

  Mina åsikter är baserade på fakta. Jag styrker dom med länkar. Ni hatar utan grund.

 17. Trötter säger:

  NrT vad menar du med att Eva J ligger runt 30 på ratinglistan? Hon ligger på 16e. 4resp 11 platser bättre än Fransson och Bengtsson
  Två väsentligt högre rankade spelare? Menar du jessica B (3 resp 16p högre än Emilia och Borislava).
  Motiverade??? Är det fakta eller dina åsikter?
  Valt två marginellt svagare spelare?
  Det är större ratingskillnad mellan Emilia och Nina än mellan Pia och Inna.
  Så kanske har Wengholm gjort fel när han inte kontaktade Eva heller. Däremot väldigt tveksam till att han ska ha så här mkt kritik för sin laguttagning. Uttagningen i sig bryr jag mig inte om, utan det är bristen på kriterier som jag är emot.

 18. Thomas Engqvist säger:

  Jag noterar när man läser alla kommentarerna att några drar likhetstecken mellan ett högt elotal med att vara en bra coach. Jag har aldrig hört att detta skulle vara fallet och det förefaller ologiskt när man funderar på det. Exempelvis har väl Nakamuras personliga coach ca 2200 i rating och Caruana hade väldigt länge en IM som coach. Det säger väl sunda förnuftet att en person med mycket erfarenhet av att spela schack på hög nivå under en väldigt lång tid t.ex. Andersson och Bellon har hur mycket erfarenhet som helst att förmedla och dessutom är vana att undervisa i schack. Det aktuella elotalet är absolut underordnat sådana viktigare faktorer som lång erfarenhet på tävlingsarenan i förening med pedagogiska insikter. Ett högt elotal talar om att man har presterat bra i tävlingsschack men inte hur man har presterat som coach. En coach måste ha helt andra insikter än spelarna i laget och man kan jämföra det med en dirigent i en orkester som måste förstå alla instrumenten i orkestern men spelaren behöver bara kunna sitt eget. Coachen måste veta allt om spelarna ur ett lagperspektiv och placera de på bästa sätt för att nå maximala resultat. Här är det bra att plocka coacher som tidigare har varit tävlingsspelare för de har enormt mycket gratis jämfört med en coach som inte förstår hur det är att vara med i hetluften och vad som krävs av spelarna med mentala, fysiska och tekniska förberedelser. Naturligtvis uppfyller Agrest, Andersson och Bellon och några till alla dessa kriterier. Det svåra för förbundskaptenen är att välja rätt men förvirra inte begreppen genom att blanda in elotal för det är irrelevant i detta sammanhang när vi ändå talar om två stormästare och en före detta världselitspelare.

 19. Adam säger:

  Tråkigt att du, Nr T, tycker att Anders ger en bra motivering, när han inte väljer Emilia. Hoppas att inte fler tycker så, då detta är mobbning och ett sätt att enkelt bli av med någon man inte tycker om. Man skall som sagt tidigare strikt gå efter rankinglistan, oberoende social kompetens och annat som inte hör till.

 20. Johan Eriksson säger:

  Precis Adam,

  Gå efter elo så slipper vi dessa diskussioner. Då kan vi ta bort alla kaptener och managers och spelarna själva vet exakt vad som gäller. Nuvarande uttagningssystem fungerar ju inte. Om det hade fungerat hade vi inte haft denna diskussion.

 21. Tystnad säger:

  #19, #20 – Just det, helt efter rankinglista, och så blir vi av med alla trolls samtidigt! Hallelujah!

  Har Emilia själv egentligen uttalat sig i ärendet någon gång? Jag tycker att det är på tid. Helst via schackelina.blogg,se, det är då iaf inte anonymt.

 22. Nr T säger:

  #18 Thomas Att en bra spelare vet mer om schack än en 500 lägre rankad spelare är fakta. Däremot behöver de absolut inte vara bättre tränare eller coacher. Det finns 1900 -2100 tränare som är klart överlägsna väsentligt högre spelare med titlar. Jag gör skillnad på tränare och coach. En tränare tränar spelare under längre tid. En coach måste sätta ihop det bästa laget och preppa öppningar och leta efter svagheter hos motståndarna som lagets spelare ska möta. Då krävs det uppdaterade kunskaper om öppningar och en gedigen kunskap om hur man nyttjar Chessbase på bästa sätt. Självklart besitter inte dessa sympatiska äldre gentlemän den spetskunskap om öppningsvarianter som dagligen ändras. Vad gäller min personliga favorit så tror jag inte ens Ulf äger en dator. Det är direkt löjligt att påstå att att Bellon och Andersson skulle kunna hjälpa till på den höga nivån som Agrest kan göra. Agrest kunskaper om schack och förberedelser slår med hästlängder Ulfs och Bellons 40-50 år gamla meriter. Att Nils väljer Agrest är mer än ett tillräckligt bevis för Elitutskottet om hans kompetens.

  #19 Ja jag tycker att han ger en alldeles utmärkt motivering. Det här är en lagtävling där laget är det viktigaste och där medlemmar i laget ska stödja varandra. Det är självklart inte mobbing. Jo social kompetens och viljan att backa upp laget är väldigt viktiga för ett lag. Exempel från flera tidigare OS är en spelare som agerade enbart utifrån sitt Elos bästa och brydde sig inte det minsta om vad lagledaren sa. Det kostade matcher och placeringar. Laget får lida och övriga spelare lackar ur. Det är ingen lagspelare och ska heller inte plockas ut oavsett Elo.

  #20 Du har inte läst alla inlägg här? De flesta inlägg rör att Agrest blev uttagen och inte Bellon och att Pia och Anna bojkottar. Samt väldigt många personangrepp på Anders. Så vi ska skicka ett lag utan någon support alls? Ingen kommer ha överblick över matchsituation ingen kommer hjälpa till med preppar? Tror ni verkligen att en enda ambitiös spelare ställer upp under dom premisserna? Jodå nuvarande system fungerar. Det har inte förekommit ett enda OS utan en massa gnäll på uttagningarna. Läs tidigare Schacksnack och Schackforum. Förra OS blev inte Agrest uttagen pga inaktivitet och då gnälldes det om det.

 23. Thomas Engqvist säger:

  Som jag ser det är det en fördel om coachen inte använder datorn eftersom det är spelarens uppgift att göra det detaljjobbet. Spetskunskap inom spelöppningar är något som spelaren får stå för enligt sina preferenser, inte coachen. De coacher som hittills har diskuterats är Bellon, Agrest och Andersson och alla dessa spelare representerar tiden före datorerna då de själva var aktiva schackspelare på hög nivå och det innebär att de har lärt sig att använda sina huvuden på ett optimalt sätt till skillnad från många av dagens schackspelare på olika nivåer.

 24. Nr T säger:

  #23 Jag delar inte din åsikt men du argumenterar väl. Vid mästerskap finns alltid flera sekundanter och lagmatcher har coacher. Det finns klara skäl till det. Deras uppgift är att bistå sina spelare med information för att uppnå optimalt resultat. Låta spelarna fokusera sig på sina partier. Jag anser att det är en självklarhet. Agrest är drygt 20 år yngre än de två övriga och har givetvis mycket god kunskap och kan ge råd och anvisningar. med hjälp av Chessbase. Spelarna behöver information om öppningar hos spelare som de kan möta, svagheter, styrkor och en spelare på Agrests nivå kan ge råd om det på ett fördjupat sätt som en 1900 spelare inte kan ordna själv. Det är coachens uppgift och det är det Agrest kommer att göra. Jag tvivlar på att någon nation med ambitioner inte har en coach som arbetar intensivt med Chessbase och delger sina spelare. Jag förstår inte vilken betydelse en coach som enbart använder huvudet ska kunna bidra med? De ska inte spela själva. Jag vill veta vilken öppning en spelare spelar jag vill veta från en GM som har hittat en subtil lucka i en ofta spelad variant och jag vill veta att man aldrig ska byta Dam mot Uffe!

 25. Börje Larsson säger:

  Nr T, något tjatigt det här med Nils val av Agrest som tränare. Om vi fortsätter jämförelsen med Ulf och Bellon har de väl aldrig tänkt sig ta något tränarjobb med Nils. Nils har väl valt den bästa tränaren som fanns tillgänglig, var villig att ta jobbet och vad jag förstår fanns nära geografiskt, därav Agrest.

  Jag fortsätter hävda att OS, som den största lagtävlingen för världens schackländer, inte får slarvas bort som har skett beträffande uttagningen av Sveriges damlag. Att Pia Cramling ska toppa detta lag borde vara en självklarhet.
  Att inte seriöst jobba för detta är och förblir dåligt skött Nr T.

  Avslutningsvis tycker jag att du, något mer ödmjukt, bör ta till dig Thomas Engqvist synpunkter på coachrollen.
  Något säger mig att han har åtskilligt mer schacklig erfarenhet än du.

 26. Nr T säger:

  Skönt konsekventa ni är. Coacher lagledare ska bort. Men ändå ska förbundet betala för Bellon som coach till Pia och Anna. Det var kravet som de hade. Hur många ultimatum ska man acceptera från spelarna innan ni säger nej? . Förbundet ville ha en som coachade hela laget inte bara två. Bellon struntade faktiskt i övriga kvinnor i damlaget. Brynell hjälpte till. Ett jobb som inte var hans. Eftersom det vid samtliga VM matcher används sekundanter/coacher och eftersom samtliga lag i OS över en viss nivå med starkare spelare har coacher som hjälper till med förberedelser så då har Thomas fel. Logiskt enligt ditt resonemang? Jag respekterar Thomas åsikt som han argumenterade för men delar den inte. För övrigt Agrest bor i Stockholm och jobbar söderut. Nils bor i Köpenhamn och har tillgång till Skånes Danmarks och Tysklands tränare och väljer ändå Agrest. Så din geografiska aspekt faller även här. Mycket åsikter och lite kunskap ni har.

 27. Nr T säger:

  Mitt sista inlägg i denna diskussion. Som började med att Joel frågade varför Emilia inte blev uttagen. Och som sen havererade i en häxjakt på Anders baserad på direkta felaktigheter och hypoteser. Låt nu lagen får arbetsro och önska dom lycka till.

  Ulf Andersson
  Jag har spelat i samma lag som Ulf, spelat mot honom. Detta under flera årtionden. Ulf är bland de finaste människor jag träffat och är en vän. Det finns ingen som brinner så för schacket som Ulf. Jag hade utan någon som helst tvekan tagit ut Ulf i alla lag som lagkamrat även om han idag inte tillhör Sverigeeliten. Fuck Elo! Skälet är han alltid finns som stöd, ställer alltid upp och alltid bryr sig om hur de går för sina lagkamrater. Och människor i övrigt. Dygnet runt. Det är en spelare som höjer sina kollegors nivå med 150 poäng. Ulf är ett geni och klippa. Det finns skäl till varför denne man alltid omnämns i slutspelsböcker DVD och video med den största respekt. Hans enda svaghet är att han saknar datorvana (Chessbase) och det behövs i modernt schack.

 28. Thomas Engqvist säger:

  Ulf Andersson har tillhört Sverigeeliten sedan 1969 då han blev svensk mästare och kommer alltid att räknas till Sverigeeliten. Han anses för övrigt vara Sveriges genom tiderna bästa schackspelare och detta var före datorernas genombrott när han kämpade med schackgiganterna Karpov och Kasparov. Jag tror inte någon spelare i Sverige matchar Anderssons höga nivå i exempelvis slutspel och den förmågan har inte med elotal att göra. Spelare som Andersson och Lars Karlsson är inte beroende av datorer vilket jag ser som ett stort plus eftersom det indikerar genialitet. Schack handlar inte ytterst om att kopiera varianter från datorer utan snarare om att vara kreativ, varierande och taktisk/psykologisk i sitt spel. Jag tror inte många schackspelare fascineras av att lära sig långa komplicerade varianter utantill till priset av exempelvis en låg förmåga att spela slutspel. Man blir bra på det man tränar på och dålig på det man inte tränar på. Så enkelt är det. Det finns spelare i världseliten och Sverigeeliten som har problem med det frekventa slutspelet torn, löpare mot torn och för mig är en spelare som inte klarar det i en tidsnödssituation ingen genuin schackspelare. Det är bättre som Capablanca gjorde att studera 1000-tals tornslutspel istället för att grotta in sig för mycket i spelöppningsvarianter så att andra aspekter av schack på hög nivå blir lidande. Tornslutspelskunskaper har man alltid nytta av eftersom den kunskapen inte är beroende av mode eller en specifik motståndare.

 29. André Nilsson säger:

  Det har förekommit en del desinformation här i tråden. Jo, Ulf Andersson äger visst en dator. Med ChessBase. Och han använder ChessBase. Och hans coach- och tränarmeriter är inte 40-50 år gamla. Han har tränat Sandro Mareco och coachat Argentina i närtid.

 30. Adam säger:

  #29
  Fast det betyder inte att det är desinformation. Det kanske bara är okunskap och felaktig information. Det kan inte du veta, eller hur?

 31. Patriotsystem säger:

  I vanliga fall kontrollerar jag allt som skrivs från vissa om det är desinformation. För du har rätt Adam man måste också kolla om desinformationen har en medveten eller omedveten avsändare. I detta fall råkar jag också veta att både Uffe och Lasse har datorer med Chessbase eller hade för flera år sedan då jag överhörde deras konversation. Nr T däremot måtte ha spridit desinformation då han ju t.o.m. skriver att han under årtionden spelat i samma lag som Uffe men ändå skriver att Uffe inte har dator eller kan göra sökningar i Chessbase. Så hatten av Andre att du pekade ut detta men nu sitter du ju inte med längre så det skulle vara intressantare om du angav din ståndpunkt i frågan och kanske kunde peka ut en lösning snarare än att du ska ägna dig åt att informera oss troll om ditten och datten.

 32. André Nilsson säger:

  #31
  Vet inte om min åsikt är så intressant, men ok: här är mina fem öre.

  Jag tycker att elotal är ett aningen trubbigt verktyg. Det finns spelare som överpresterar i lagsammanhang och lyfter de andra i laget precis som det finns de som mest tänker på sig själva och inte spelar för laget. Den sistnämnda kategorin skulle inte jag vilja ta ut om jag var förbundskapten, och då spelar det ingen roll om det skiljer 5 eller ens 50 elobollar till nästa på ratinglistan. (Kanske bäst att tillägga att jag inte känner de aktuella damspelarna tillräckligt väl för att bedöma förbundskaptenens fingertoppkänsla i det här fallet.)

  Jag satt med i CS när vi diskuterade om aktivitet ska vara ett kriterium vid uttagningar till landslaget. Om jag inte minns fel tyckte vi att man ska kunna ställa krav på aktivitet. Det är en svår fråga, för man vill ju inte sätta stopp för nån som vill göra comeback just för att det är ett OS.

  När det gäller hela den här Pia/Juan-historien är jag själv lagd åt det pragmatiska hållet och hade gjort allt jag kan för att få med Pia (och Anna). Speciellt om kostnaden (för Juan) var överkomlig. Men man får väl fråga de andra i laget också om de tycker att det är en bra lösning. Jag vet inte vad de tycker.

  Vi har alldeles för få damer som spelar och vi ska ta hand om dem vi har.

 33. Sune säger:

  Nu är det ju ett flertal år sedan man hörde om Ulfs och Lasses framfart på ICC, med mängder av blixtpartier.

  Det berättades ju också om flertal tillfällen då våra schackstjärnor hade det lustigt genom att sitta tillsammans
  och turas om med blixt från samma konto… Motståndarna blev förmodligen högst förvånade efter en rad
  med stillsamma avbyten och slutspelsförluster – råka ut för fantasifulla angrepp av ren tsunamikaraktär.

  Och detta av ‘samme’ motståndare…. :-))

 34. Börje Larsson säger:

  Betr. inlägg nr.26 (Nr.T).
  Agrest bor i Stocholmsområdet, helt rätt. Nils behov av hans tränarinsats är nog numera inte så stor. Jag läser i TfS nr.2 för i år en intervju med Nils där han säger, angående tränare :”Det spelar inte så stor roll vem det är”.
  Ytterligare något att begrunda kanske!?
  När Nils hade valt Agrest som tränare (för 2-3 år sen?) såg jag en uppgift att de träffades några gånger/vecka för detta, alltså inte på distans. Jag antog därför att Agrest då befann sig i Malmö-området, alltså geografiskt nära.
  Att jag skriver ”..vad jag förstår..” är ju dessutom en reservation att jag kan ha fel därvidlag. OK?

  Jag har alltid trott att coacher för de båda OS-lagen hade en (rimlig) ersättning för detta. Alltså även Bellon.
  Får vi nu dubblerande Agrest för priset av en, lika optikernas ofta förekommande lockreklam? Gott och väl i så fall men kanske lite dumsnålt.

  I likhet med min meningsmotståndare Nr.T avslutar jag nu mina inlägg i det här ämnet. Ganska intressant vore en kommande enkät gällande för eller emot Bellon/Pia i OS (i förhållade till Agrest/Agrest då).
  Naturligtvis ska vi önska våra uttagna damer lycka till i OS och hoppas att de inte tagit alltför illa vid sig för att vi är några som ifrågasatt laget. De har ju inte någon skuld i det här, ansvaret ligger hos andra.

Lämna en kommentar