Jun 21

Schack.se har publicerat en intervju signerad Jesper Hall med förbundskapten Anders Wengholm. Hall försöker med hjälp av sina frågor tydliggöra Wengholms ställningstaganden inför uttagningen till OS. Några av frågorna som ställs är:

Vad är det du vill åstadkomma med landslaget?

Hur ser du på rollen som förbundskapten?

Hur ser rollfördelningen ut mellan dig och Evgenij Agrest?

Hur går du till väga när du tar ut landslagen?

Hur formar man ett bra lag när de bästa spelarna inte är med?

Hur ser du på spelare som inte har varit så aktiva?

Summan av kardemumman är att Wengholm vill förmedla att hans grundläggande principer för att ta ut ett OS-lag är ungdom i förening med att visa laganda. Dessa personliga egenskaper anses således viktigare än traditionella uttagningsprinciper som grundar sig på form och grundkapacitet, alltså aktivitet och elotal.

Förbundskapten Anders Wengholm kommer att vara tillgänglig för debatter under SM i Ronneby. (Foto: Lars OA Hedlund)

 

Läs de 102 kommentarerna till “Telefonintervju med förbundskapten Anders Wengholm”

 1. Uppgivet säger:

  Om nu förbundskaptenen inte sedan tidigare kände till att man ska gå efter ranking och aktivitet (jag hoppas verkligen inte han är avlönad för det här uppdraget…) så är det väl bara att riva upp laget och börja om, fast med de av Elitkommittén beslutade kriterierna som grund.

  Jag förstår att Anders och de uttagna kan ta illa upp av diskussionen, och det är beklagligt. Men de högre rankade spelarna som inte ens blivit kontaktade för att ge sin syn på en fortsatt satsning inför OS då? De har blivit förbisedda för tjejer som slutat spela – och/eller har lägre ranking. Hur tror ni det känns för dem?

  För ingen av de här damerna kan väl rycka på axlarna åt att bli förbisedd för att lagkaptenen anser att endast tjejer mellan 14-33 ska spela schack på hög nivå? Jag kan göra en telefonlista till de som Wengholm ”glömt bort” eller inte kunnat förhandla med… eller så kan han bara komma till Stockholm och be om ursäkt till Borislava, Emilia, Pia, Anna, Eva Jiretorn och Susanna som alla har hållt igång schacket med tillräckligt hög ranking för att platsa enligt de kriterier man ska följa enligt elitkommittén.

  Hade man följt riktlinjerna med aktivitet och ELO-tal strikt hade lagets femtebordsspelare haft WIM-titel och 1971 i ranking. Som grädde på moset hade vi haft Juan Bellon som lagkapten! Det ger lite perspektiv på hur urusel insats Wengholm gjort i att få ihop ett lag.

  Men kanske hade han inte klarat av att åka med 5 stockholmare…

 2. Sune säger:

  Har lyssnat på telefonintervjun – några reflektioner

  Wengholm poängterar att uppdraget som förbundskapten var oklart från början.
  Några riktlinjer för laguttagning presenterades inte för honom – och själv tog han
  inte reda på hur riktlinjerna såg ut.

  Här skiljs mellan rollen som förbundskapten (som tar ut laget och organiserar träningsläger etc)
  och lagledare/coach (som behöver vara på plats under OS)

  Wengholm har inställningen att han, som förbundskapten, vill göra skillnad – och det har redan
  lyckats, kan man tycka. Att inte finna någon roll för GM Juan Bellon som lagledare/coach för damlaget,
  är däremot ett klart misslyckande. Lösningen kan vara att Wengholm helt enkelt nöjer sig med
  att vara förbundskapten – ta ut laget och organisera träningsläger.

  Vid eventuell ‘platsbrist’ – dvs att det endast finns plats för en lagledare/coach för herrlaget
  och dito för damlaget – finns ju möjlighet för Wengholm, som förbundskapten, att stanna på
  hemmaplan istället för att fara med till OS. Lagledare/coach för laget är ju viktigare att ha på plats när
  matcherna spelas.

  Wengholm konstaterar att de uttagna damerna ‘är lätta att jobba med’ – samt visar både goda personliga
  egenskaper och god laganda.

  Det gör spelare tydligen inte om de framför tydliga (och relevanta) önskemål eller t.o.m. krav för
  deltagande i OS…

 3. Anders Wengholm säger:

  Min ambition med OS-laget på damsidan har varit att ställa upp med ett yngre framåtriktat lag samt med Pia Cramling som ankare. Det har gjort att flera äldre spelare har valts bort.

  De kriterier angående laguttagning vad gäller aktivitet som beslutats av CS är inte tvingande regler. De spelare som tagits ut som inte varit så aktiva kommer inför OS att spela fyra tävlingar och kommer därför att komma i bra matchform till OS. Jag tror att det ligger en stor vinst i att dessa unga spelare nu väljer att satsa igen.

 4. Å ena sidan säger:

  Jag tyckte att laguttagningen var konstig, men tänkte att den kanske ändå hade sina skäl. Efter att ha lyssnat på telefonintervjun är jag mer negativt inställd. Endast ungdom och trevlighet är mycket konstiga kriterier, som knappast skulle accepteras för herrlaget. Det är inte något juniorlag vi ska skicka. Förr fanns flicklandskamper, bättre att återinföra dem om man vill satsa på unga tjejer. Det finns åtminstone 4-5 damer som borde blivit tillfrågade innan de uttagna. Och motiveringen till att inte ta med Juan Bellon var obefintlig.

 5. Adam säger:

  Jag vill gärna ha ett utförligt svar på varför Emilia Horn inte fick vara med. Svaret att hon inte ”passar i den internationella lagmiljön” är både bisarrt och befängt. Det är elo-talet som skall avgöra huruvida man kommer med eller ej och inte spelarens ålder, sociala kompetens eller annat som inte hör till.

 6. Nu räcker det säger:

  Laget ligger fast, oavsett vad vi tycker. Det finns all tid i världen efter OS att fortsätta med åsikter. Nu behöver alla runt OS-laget arbetsro. Får man det ökar chanserna att prestera bättre. Risken är annars att någon hoppar av med kort varsel inpå OS. Och den situationen vill ingen ha.

 7. Uppgivet säger:

  Uttagningen är rekordusel och skandalös. Att med en uttagning lyckas få i stort sett alla topprankade damer att må dåligt eller bli sura, antingen för att de är uttagna eller för att de blivit ignorerade, måste vara något slags rekord. Om förbundskaptener i fortsättningen inte följer kriterierna MÅSTE de iaf prata med de som inte tas ut och förklara vad som gör att någon annan tar deras plats.

  Det är fruktansvärt dåligt skött att inte ens i förväg berätta vilka kriterier man går efter så att de starkare spelare som blir bortvalda kan förbättra det som förbundskaptenen saknar hos dem. Att istället presentera kriterier efter att uttagningen är gjord…?!

  Fast tar man ut efter en viss ålder… eller för att man bor i en viss stad… näe, då ska man inte vara förbundskapten för Sverige.

  Jag är ledsen att jag låter så hård, men det här är så ursuelt skött och jag blir så förbannad över hur gubbar behandlar tjejer inom svenskt schack.

  Jag upprepar laget om man följt Elitkommitténs riktlinjer utan undantag:

  Lagledare: GM JUAN BELLON
  1. GM Pia Cramling, ELO 2452
  2. WIM Inna Agrest, ELO 2303
  3. WFM Anna Cramling, ELO 2142
  4. WFM Emilia Horn, ELO 1982
  5. WIM Borislava Borisova, ELO 1971

  … och ja, alla dessa kan föra sig i sociala sammanhang. Trots att de är stockholmare.

 8. Uppgivet säger:

  Som väntat har internationella sajter nu snappat upp nyheten om att Sverige valt att ställa över sin legendariska schackspelare Pia Cramling. En skam för oss alla.

  https://en.chessbase.com/post/chess-legend-pia-cramling-an-interview#discuss

 9. Sune säger:

  En väldigt fin artikel om Pia och hennes familj, på Chessbase. Historien kring kommande OS är dock mycket sorglig och tragisk – en stor skam för svenskt schack och ett stort misslyckande!

  Wengholms kommentar: ‘Jag ville ha med Pia i laget men det blev inte så. Hon hade önskemål som inte gick att tillmötesgå. Jag kunde inte finna någon roll för GM Juan Bellon för damlaget.’

  ‘Pia Cramling to miss Olympiad 40 years after her first

  Skipping Batumi
  You are a veteran of Chess Olympiads. But now there are rumours that you will not play for Sweden at the next Olympiad in Batumi 2018. Is that true and if so, can you tell us a bit more about the reason?

  Yes, it is true. I will not go to Batumi. I have decided to stay home. Earlier this year, the homepage of the Swedish Chess Federation announced that Evgenij Agrest will be the coach for both teams at the Olympiad. I told the manager, Anders Wengholm, who picks the teams and decides who will play, that I would not play if the women do not have their own captain.

  The organizer invites each country to bring two coaches and one head of the delegation and it makes no sense to bring just one coach. I wanted Juan to come as a captain for the ladies. In all four Olympiads I have played on the women’s team since 2004 he has been the captain. At the Olympiad in Turin 2006, in which I did not play, he was also captain. And with him as captain the team has made good results. In 2004 we finished in 15th place, and in Baku 2016 we also had a great performance: we finished 23rd, far better than our ratings suggested.

  It took a long time before the manager came back to me. He told me that my wish to have Juan as the coach of the women’s team was out of the question. He told me that he was going to be the coach of the women’s team and that the other coach would mainly would work with the men. He made it clear that they were the only two coaches for the teams. There was no suggestion of any other solution. The communication between the manager and me was very sad, there was no understanding at all between us. I realized that I cannot play the Olympiad under these circumstances’

 10. Nr T säger:

  #5 Adams ”Det är elo-talet som skall avgöra huruvida man kommer med eller ej och inte spelarens ålder, sociala kompetens eller annat som inte hör till.” Låter ju väldigt bra och fint men det fungerar inte.

  #7 Uppgivet
  Lagledare: GM JUAN BELLON
  1. GM Pia Cramling, ELO 2452
  2. WIM Inna Agrest, ELO 2303
  3. WFM Anna Cramling, ELO 2142
  4. WFM Emilia Horn, ELO 1982
  5. WIM Borislava Borisova, ELO 1971

  #8 Uppgivet. Sverige väljer inte att ställa över Pia. Pia och Anna valde själva att inte delta. Jag har full respekt för detta beslut. Juan har aldrig varit en riktilinje från styrelsen. Hade man plockat ut enligt listan ovan hade flyget gått ner med två spelare. Resten vägrar spela.

  Direktiv betyder rekommendation inte lag.

  Vad är det Ni inte begriper? Personkemi och social kompetens ÄR viktigt. I det här fallet finns det klara fakta för det. Pia och Anna vägrar spela om E Agrest är lagledare. Det står det både i Juans och Anders brev. Det krävs heller ingen större slutledningsförmåga att begripa att vissa övriga damspelare inte ställde upp om X hade tagits ut denna gång. Man behöver inte ens läsa mellan raderna. Två till tre spelare på #7 Uppgivet lista är direkt borta när man valde E Agrest. Tittar man på Elo-listan på aktiva damer och tar bort de som vägrar spela och de som andra vägrar spela med så har faktiskt Anders tagit ut det laget som är bäst utifrån de förutsättningar han haft.

  Angreppen på Anders är riktigt otrevliga och oberättigade.
  Texten ovan är på intet sätt någon kritik mot E Agrest , en spelare jag har största respekt för, utan ett konstaterande av fakta.

 11. Adam säger:

  ”Personkemi och social kompetens ÄR viktigt.”
  — Knappast. Det som är viktigt är som sagt elo-talet. Man skall gå enligt listan och då får man gå så långt ner som det krävs för att finna ett lag. Vad ger detta för signaler till spelarna? ”Du är högt rankad, men du duger inte socialt” eller ”Du passar inte i den internationella lagmiljön, trots ditt höga elo-tal. Vi tar i stället med en betydligt lägre rankad spelare som kan för sig.” Nej, detta är väldigt dåligt och befängt.

 12. Snövit säger:

  #10
  Det stämmer inte. På listan finns även sådana som inte ens blivit tillfrågade.
  Så de har inte vägrat än i varje fall.

 13. Nr T säger:

  #11 Jaså är det inte det? Pia och Anna ställer inte upp pga det. Andra spelare har i år sagt att de inte ställer upp om X plockas ut. Vad är det om inte personkemi? Vissa kan inte samarbeta med andra. Det bara är så.. Det har varit vanligare i öppna gruppen under åren. Men ok låt säga att vi strikt plockat ut enligt Elo Pia och Anna ställer inte upp och en till två spelare ställer inte upp enligt.#10 listan pga att de vägrar spela i samma lag som X. Vad tycker Ni att Anders ska göra? Anders har ju gjort exakt det du efterfrågar. ”Man skall gå enligt listan och då får man gå så långt ner som det krävs för att finna ett lag”.

  #12 Tar man bort de flesta aktiva så är nog majoriteten tillfrågade. Om inte alla.

 14. Snövit säger:

  #13
  Fel igen! Just aktiva spelare har han hoppat över utan att tillfråga dem.
  Man undrar till slut varför han fått det här uppdraget och
  vad det kan vara för intressen som ligger bakom.

 15. Rolf Ohlsson säger:

  Nr T: Nej, så är det väl inte alls? Pia och Anna ställer inte upp eftersom Juan Bellon inte får åka med som damernas lagkapten. Personkemin må vara hur rutten som helst mellan Agrest och Pia (av Bellons Facebook-inlägg att döma verkar det för övrigt vara mellan honom och Agrest som det skurit sig riktigt ordentligt, inte mellan Pia och Agrest), men det är inte därför Pia (och Anna) tackat nej, utan för att damerna och herrarna ska dela på en lagkapten (”I told the manager, Anders Wengholm, who picks the teams and decides who will play, that I would not play if the women do not have their own captain.”).

  Som Pia påpekar vidare bjuder OS-arrangörerna in fem spelare vardera i öppen respektive damklass plus en lagkapten för vardera laget och en överledare. Jag har ingen aning om det innebär att allt är betalt för dessa 13 personer i Batumi, men förra gången betalade väl Bellon själv sin resa för att kunna närvara?

  Jag kan bara hålla med vad andra sagt tidigare i detta ärende; ingen skugga över dem som faktiskt nu ska åka. Jag önskar hela gänget ett stort lycka till! Men … om man inom SSF verkligen menar allvar med sina ord om att satsa på dam- och tjejschackets utveckling, då får ni alla ursäkta franskan, men varför ända in i glödheta h-e skickar vi ett damlag till OS utan att Sveriges bästa spelare genom tiderna på damsidan sitter som ankare? Ett genomrutinerat proffs som dels kan peppa och dela med sig av viktiga erfarenheter till nytillkomna, dels tar alla smällar mot världseliten. För det andra, vilka signaler sänder man när man tar ut spelare som varit inaktiva i två år?* Jag tycker det rimmar oerhört illa faktiskt, inte minst med tanke på att damernas resultat på senare år i allmänhet överträffat herrklassens.

  Visst, trivsel, trevnad, fröjd och gamman är nog gott och väl, men vi ska också skicka ett representationslag till ett OS och hoppas att lagmedlemmarna utvecklas på kuppen – det behöver inte komma tillbaka som oskiljaktiga vänner för livet (det är liksom inte huvuduppgiften). Att i det läget skicka med en lagkapten för båda lagen som uttryckligen främst kommer att fokusera på laget i öppen klass, samtidigt som man vingklippt damlaget, det är faktiskt direkt oseriöst. Vidare, aktiva spelare ratas till förmån för inaktiva, spelare som nu har en handfull månader på sig att komma i form. Alla vi som någon gång har satsat hårt på schack vet vad bortovaro gör för spelstyrkan och hur lång tid det kan ta att faktiskt komma tillbaka i gammalt gott slag. Än en gång, detta är direkt oseriöst.

  * I gamla TfS-nummer kan man läsa om hur spelare Y (X är redan upptaget ovan ;-)) kämpade och slet för att få komma med i landslaget vid ett tidigare tillfälle och all den prestationsångest och press hon kände (över att försöka kombinera skolarbete med en schacksatsning) och hur direkt obehagligt somliga män kunde uppträda i Schacksverige, liksom den besvikelse och lycka hon kände när inte blev uttagen vid ett tillfälle, men senare blev det till ett annat landslagsuppdrag.

  Slutligen, för den som har för vana att bläddra i gamla årgångar av TfS och/eller har pratat med gamla elitspelare, så är det väl känt att konflikter enskilda personer emellan inte hör till ovanligheterna, ej heller spelare som griper sig an landslagsuppdrag som en betald semesterresa och betett sig därefter. Någon gång måste det väl för höge farao bli ett slut på all denna skit? Spelar man i landslaget måste förbundet, dels självt ta uppgiften på allvar och tillhandahålla bästa tänkbara förutsättningar för båda lagen (naturligtvis inom rimliga gränser), dels faktiskt kunna kräva att a) spelarna inte lever om och rövare (det kan de göra när de spelar turneringar på egen hand), b) uppför sig korrekt och klanderfritt gentemot andra människor, inte minst mot personer av motsatta könet och c) att eventuella groll läggs åt sidan under de 11 ronder som OS pågår. Efteråt får de gärna klösa ögonen ur varandra om de vill det, men under OS måste de uppföra sig som ett fullblodsproffs.

 16. Uppgivet säger:

  En sista kommentar till Nr T. Du frågar:

  ”Men ok låt säga att vi strikt plockat ut enligt Elo Pia och Anna ställer inte upp och en till två spelare ställer inte upp enligt.#10 listan pga att de vägrar spela i samma lag som X. Vad tycker Ni att Anders ska göra?”

  Givetvis ska han inte ta ut mobbare som gaddar ihop sig om att ”minsann inte åka om X får åka med”. Och såna konflikter har Anders säkert rätt ut i sitt övergrymma Schack4an-lag. Det är ju en ålder där den typen av mobbning är vanlig. Schack4an förenar och får barnen att uppskatta varandras olikheter. Kanske är det en mer lämplig läroplats än OS om det finns tjejer med landslagsambitioner som fryser ut varandra. Och jag kan inte tänka mig att Anders skulle acceptera sådant beteende, dina kommentarer får honom att låta hemsk.

  Rolf Ohlsson, jag hoppas dina kloka ord blir en punkt för den här diskussionen. Man kan ju hoppas att föräldrar till flickor som gillar schack även till hösten vågar skicka sina barn till klubben, även om de följt uttagningen och diskussionen efteråt.

 17. Ger upp. säger:

  Sverige måste såklart försöka ställa upp med bästa laget.

  Jag tränar ett F13 lag i fotboll där min dotter spelar, alla är såklart inte bästa kompisar men det löser vi alltid eftersom.
  Jag anser det mycket märkligt att det inte ska gå att hålla sams nu under OS några dagar.
  Jag anser det också bedrövligt att man kan bli uttagen till OS igen efter att ha spelat 0 partier sen sist?! Det visar väl bara att även fast man fått åka på OS så orkar man ej spela vanlig schack?! Detta blir bara som en semester för dessa, sen kan dom vara inaktiva i 2år igen.

  Anders borde även satt sin ära åt sidan och låtit Pia tagit med sin Juan. Hade herrarna haft något önskemål hade det väl gått bra säkert.

  Om jag förstått det rätt så finns det alltså chans att göra om det hela och ta ut det rätta laget, vad väntar vi på??

 18. Regler säger:

  Det här fungerar inte. Det gjorde det inte förut heller. Och kommer troligen inte fungera i framtiden heller. Om vi inte sätter upp stenhårda regler. Således:

  1. Överledare utses.
  2. Förbundskapten för Öppen klass utses och denne tar ut lag punkt 4-6c
  3. Förbundskapten för Damklass utses och denne tar ut lag punkt 7.
  4. Överledaren förmedlar reglerna för uttagningen och överser att dessa regler följs (punkt 5-6c, 7, 8)
  5. Spelare i Öppen klass tillfrågas i ratingordning och man frågar om under vilka förutsättningar de deltar. Dessa krav spelaren har kommuniceras inte utåt.
  6. När man tillfrågat tillräckligt många spelare tar man ut ordinarie spelare (som det är nu 4:a platser) så att laget på papperet får så hög rating som möjligt.
  6b. I fråga om en eller flera spelare som ställt specialkrav söker man ta ut det lag som genererar högst ratingtal avseende hela laget. D.v.s. man tittar på lösningar med specialkraven tillgodosedda eller inte tillgodosedda och tar sedan ut det lag som genererar högsta ratingtal. Observera att det endast gäller ordinarie spelare (som det är nu 4:a spelare)
  6c. Förbundskaptenen har sedan en plats, typ Wild Card, som han kan utse någon utifrån andra kriterier än rating.
  7. Spelare i damklass tillfråga enligt samma principer som Öppen klass punkt 4-6c. Med det undantaget att man eventuellt kan föra en diskussion om en spelare skall spela i öppen klass eller damklass.
  8. Förbundskaptenerna söker få laguttagningen godkänd av Överledaren. Om detta inte kan ske går Överledaren in och utser själv laget enligt ovan uppställda kriterier.

 19. Sune säger:

  ¤15

  Väldigt belysande sammanfattning, Rolf – tack!

  ¤17

  ”Om jag förstått det rätt så finns det alltså chans att göra om det hela och ta ut det rätta laget, vad väntar vi på??”

  Instämmer! Gör om snabbt – och gör rätt !!

  ¤18

  Att döma av det som skett i år lär strikta regler behövas, ja. Så att man inte blandar roller som nu där Wengholm tydligen själv bestämt att han både skall vara ‘förbundskapten och coach/ledare för damlaget’..

 20. Nr T säger:

  I Juans brev står det ”2) Is known that Agrest has a bad personal relation with both Pia and me but I will not provide any further details.” Finns inte en chans att Pia och Anna spela om Agrest är med och om Juan inte tas ut.
  Om man läser mellan raderna så är de tydligt vad som skett.

  Många här tycker mycket och tycker att spelarna ska åsidosätta sina personliga aversioner mot andra spelare. Väldigt är ett fint teoretiskt resonemang. Men det har de ju inte gjort. Spelare har ställt krav för deltagande. Något jag tycker är helt ok. I Pias fall var det citat specialkrav. Anders har fått ihop ett lag som troligen fungera. Laget ska absolut inte brytas upp igen. Det vore oetiskt mot de som valt att ställa upp.

  Det är fruktansvärt nedåtande kommentarer mot de som ställt upp. Schack4anlag är nog det värsta.

 21. Uppgivet säger:

  Nr T
  Du har tolkat typ allt fel. Du behöver inte upprepa dig för att vi ska förstå det.

  Anders Schack4an-lag vann väl?

  Dags att lägga energin på att bygga upp damschacket igen, efter den här käftsmällen. Vi är många som vill väl redan i det här forumet. Jag hoppas att Anders Wengholm tagit till sig av kritiken, att han från början sätter upp tydliga riktlinjer vid nästa OS och presenterar dem så att de starkaste spelarna ges chansen att bli uttagna i fortsättningen. Bra att han finns tillgänglig på Schack-SM i sommar.

 22. Rolf Ohlsson säger:

  Vill bara klargöra att jag inte anser att man nu kan göra om laguttagningen. Det är enligt min mening för sent. Det hela är extremt olyckligt. Blir bara beklämd av alltsammans.

  Nr T: Du lägger in märkliga tolkningar av kraven som ställts. Hursomhelst, det är inte något krav på att lagen eller enskilda spelare i öppen klass respektive damklass ska eller behöver umgås. Naturligtvis vore det rasande bullerbytrevligt om de gjorde det, men ett lag uttaget enligt gängse principer (om uttrycket tillåts) skulle knappast vara dysfunktionellt. Det skulle däremot vara väsentligt mycket starkare och man skulle knappast satsa mindre på de unga talangerna.

 23. Sune säger:

  ¤20

  Nr T

  ”Om man läser mellan raderna så är de tydligt vad som skett.”

  Läser man frekvent mellan raderna, finns stor risk att man tolkar in det man själv vill….

 24. Nr T säger:

  #21 Hur har jag tolkat allt fel? Hur då? Jo jag måste uppenbarligen repetera mig eftersom ni envisas. Ni tycker att spelare skall uppföra sig och sätta sina aversioner på paus. Ni tycker inte de ska ställa krav. Men det är just det som några har gjort. Det är varken mobbning eller utfrysning. Pia åker inte om Agrest tas ut och Juan inte får åka. Nej Anders har inte tagit ut fel lag. Han har tagit ut det starkaste lag som inte ligger i någon konflikt med varandra coh som vill spela. X tycker att Anders borde tagit ut lag Y. Men de vill ju inte spela eller spela i samma lag som Z. Jag skriver det igen. De vill inte spela. Något jag anser att de har full rätt att göra. 8 av 28 kvinnor står som passiva på Fidelistan. Samtliga aktiva utom en, Inna har tackat nej. Till skillnad mot vad ni tror och anser kan man inte tvinga spelare att ställa upp. Vill man rikta kritik så ska kritik riktas mot styrelsen för schacket i Sverige som inte ger ekonomiska resurser för att ge plats åt Bellon som specifik lagledare för damerna. Då hade eventuellt Pia och Anna ställt upp.

  Om man följer uttagskriterierna strikt som ni förespråkar, där först Elo gäller sedan aktivitet. Då har vi Inna på bord 1 rankad 2:a (2:a aktiv) och Emilia på bord 2 (8:a aktiv) rankad 28:a. Således hade Anders följt de rekommendationer styrelsen haft så hade laget varit en katastrof. Någon som tror i sin enfald att han inte hade hudflängts värre än nu? Det hade blivit ett väsentligt svagare lag. Det är ju inte precis så att Anders inte tillfrågat de aktiva spelarna. Samt en hel del passiva spelare. Men passiva spelare ska enligt majoriteten här ratas. Anders är en klok man som definitivt inte förtjänar den kritik han fått.

  Anders ska alltså till sig av kritiken att de flesta spelarna tackar nej? Deras skäl kan vara olika men det är Anders fel att de inte vill spela, måste arbeta, studera eller vara med familjen? Han ska alltså plocka ut de starkaste spelarna trots att de inte vill?

  Gör om gör rätt är det absolut värsta förslaget. Här har vi fem kvinnor som lojalt ställer upp för landslaget. Det gillar inte några män. Då ska de petas. Är det verkligen någon som tror att det skulle gynna svenskt tjej schack. Ni är sopor vi vill ha bättre spelare, även om de bättre inte vill vara med så ska i alla fall inte ni få åka.

  https://ratings.fide.com/advaction.phtml?idcode=&name=&title=&other_title=&country=SWE&sex=f&srating=0&erating=3000&birthday=&radio=rating&line=desc

 25. Nr T säger:

  Komplettering
  Spelare på Fidelistan. En av de 19 högst rankade har tackat ja till spel. Flertalet har tackat nej. Elva av topp nitton har inte spelat på över fem till tjugo år. Jag tycker det är otroligt att Anders ändå har fått ihop ett såpass starkt lag under de förutsättningar han haft.

 26. Sune säger:

  24-25

  ”Spelare på Fidelistan. En av de 19 högst rankade har tackat ja till spel. Flertalet har tackat nej.”

  ”Anders ska alltså tagit till sig av kritiken att de flesta spelarna tackar nej? Deras skäl kan vara olika men det är Anders fel att de inte vill spela..”

  Nåja – det går väl att konstruera omständigheter och villkor som gör att ingen ställer upp… T.ex om man jämställer ekonomiska villkor för öppen klass (männen) med de villkor damerna fått. Dvs inte ger våra deltagande män en spänn extra förutom resa och uppehälle.. Vilka hade då ställt upp måntro? Förmodligen några ungdomar – och vår förbundskapten kunde gå ut med att ”jag har denna gång valt att satsa på ett ungdomligt svenskt lag, som har framtiden för sig. Visst ville vi ha med våra GM:s men det blev inte så denna gång.”

  Som jag uppfattat det har deltagande länder beretts möjlighet att, förutom förbundskapten, sända lagledare/coach för lag i öppen klass samt damklass.

  (The organizer invites each country to bring two coaches and one head of the delegation…)

  Gör om gör rätt!

 27. Mot översitteri, korruption och MAKTmänniskor säger:

  Lagledare/coach att rätt att röra sig innanför ”repen” bland spelarna (som fortfarande spelar sina partier), MEN detta är inte tillåtet för förbundskapten då spelet pågår.

  Någon tycks vilja vara i två positioner samtidigt.

  Detta beteende är lika förkastligt som när SSF-ledningen beslut att inte sända deltagande i vissa klasser trots att de har gratis uppehälle genom arrangörens försorg.

 28. Nr T säger:

  #22 20 av topp 28 är inaktiva och är inte aktuella enligt Er. Övriga aktiva har tackat nej av olika skäl. Nej jag lägger inte alls in konstiga tolkningar jag har inte heller efterfrågat jag Bullerbykänsla. Spelare har sagt att de inte deltar om vissa plockas ut. De vill inte spela med X oavsett vad du och jag tycker. Det är heller inte första gången. Tidigare har det gällt öppna klassen flera gånger under åren

  #23 Pia och Anna spelar inte om Agrest är ledare och Bellon intte blir ledare för damerna. Det står det tydligt i de två breven. Det går även att läsa andra saker i Anders brev.

  #26 Vilka omständigheter? De ekonomiska förutsättningar är oförändrade för Damlaget från tidigare OS. Då har Pia Anna Inna och Svetlana ställt upp. Förändringarna inför detta OS jämfört med tidigare år är Agrest och Bellon samt att väldigt många topp 30 har slutat spela.

  Jag frågar igen ni som vill sparka ut dessa 5 kvinnor som ställt upp. Om ni går i första hand från Elo och sen i andra hand aktivitet. Så är det 2:a rankade Inna som tackat ja och 28:e rankade Emilia som uppenbarligen vill spela . Övriga högre rankade aktiva, sex stycken har tackat nej. Hur skulle er lista se ut? Ta nu bort de som tackat nej och inte är aktiva. Ni måste ju vara konsekventa i er kritik. Börja med nummer 29 på listan. Men ni har rätt Anders har brutit mot direktiven och fått ihop ett bättre lag än er paragrafryttare. någonsin skulle kunna få ihop.

 29. Trötter säger:

  Blir man trött på det här eviga käbblet eller!?
  Nu har det blivit som det blivit, och de allra flesta har svårt att tro att det uttagna laget kommer ändras.
  Däremot borde Anders kanske kunnat fixat så att Juan Bellon kunnat åka med, hur svårt hade det varit (om inte förbundskaptenen valt att sitta på just två stolar och vara alldeles för stolt för att ta hjälp av någon annan). Alternativt jobbat för att lösa eventuella konflikter mellan spelar och eller ledare.
  För att slippa detta i framtiden BORDE det finnas kriterier från förbundet att förhålla sig till.
  Dessutom måste en förbundskapten i mina ögon vara väldigt tydlig i sin komunikation till sina spelare och till övriga medlemnar i förbundet. Att tydligt visa varför man tar ut vissa och varför vissa inte blir uttagna så att det finns tid att ändra på saker och ting om man nu verkligen vill ta en plats i landslaget.

 30. Ryttarparagrafen Per Paragraf säger:

  Nr T: ”Men ni har rätt Anders har brutit mot direktiven och fått ihop ett bättre lag än er paragrafryttare. någonsin skulle kunna få ihop.” Nä, du. Anders har inte ens läst eller sätt direktiven. Det har framgått tydligt. Han har istället kört sina egna dekret och prioriterat sitt eget deltagande snarare än att lyssnat på spelarna och löst situationen så både Pia, Anna och Juan som lagledare deltagit. Vidare har han petat Juan som levererat kanonresultat för damerna allt för att han så gärna själv vill vara med. Så nä, vi paragrafryttare skulle definitivt fått ihop ett mycket starkare lag för var i direktiven, som han inte följde, stod det att man själv ska stå i vägen för spelarnas önskemål?

 31. Nr T säger:

  #30 Det är just det jag skrivit så många gånger och fått samstämmig kritik för. Agrest är uttagen och inte Bellon. Här ligger problemet. Därför spelar inte Pia och Anna. Sen kan man ha åsikter om det är lämpligt att spelare ställer ultimatum för sitt deltagande. Vilket faktiskt skett. Om inte x tas ut spelar inte jag. Om y tas ut spelar inte jag. Ogilla det om ni vill men så är det. Det är givetvis inte Anders egna beslut gällande Agrest och Bellon utan det är förankrat hos styrelsen eller styrelsens egna förslag. Agrest är en väsentligt starkare spelare än Bellon och kan utan tvekan förbereda lagen bättre. Bellon har många andra fördelar som Agrest saknar. Under dessa förutsättningar och om ni följer era egna lagar som ni anser att direktiv är. Så gäller elo och aktivitet. Då är det så att ni har sju spelar av topp 27. Sex av dessa har tackat nej. Så jo ni skulle få ett väsentligt sämre lag. Ni tycker att laget är uselt. Ni tycker att det borde varit ett bättre lag. Men vad gör ni när ingen vill spela? Anders bröt mot reglerna anser ni och fick till två erfarna men passiva unga starka spelare. Hur kan det anses som negativt? Alternativet hade varit två väsentligt lägre rankade spelare.

 32. Hidalgo säger:

  Om det blir en annan ”Förbundskapten för Damklassen” (inte J Bellon eller E Agrest) skulle Pia och Anna kunna tänka sig att spela då? Jag bara undrar…

 33. Sune säger:

  ¤31

  Nr T

  ”Bellon har många andra fördelar…”

  Bland de mest flagranta fördelar som GM Juan Bellon har, är ju förståss att han varit lagledare/coach
  för Sveriges damlag under flera tidigare schack-OS. Med väldigt goda resultat.

  Så, varför ens komma på tanken att sidsteppa honom nu ????

 34. Nr T säger:

  #32 bra fråga. Men troligen inte.
  #33 Agrest är en av de bästa spelarna Sverige någonsin har haft. Han besitter en enorm kunskap. Nu får landslaget honom som coach. Om man nu ska välja de starkaste spelarna plus aktivitet bör man då inte vara konsekvent och välja den i särklass starkaste coachen som går att få i Sverige?

 35. Mot översitteri, korruption och MAKTspel säger:

  Förbudskapten ansvarar för administrationen och de övergripande kontakterna. Förutom detta så har varje lag i lagkapten som coachar respektive lag. Så är upplägget i Schack-OS och arrangören har ansvar för kost och logi för dessa tre samt 5 spelare i varje lag. Att inte anpassa sig efter detta upplägg tyder på okunskap och/eller att ”någon” vill sitta på två stolar och även då hindra betald plats för ytterligare en coach.

  Detta luktar mycket illa. Ja, så illa att det inte räcker med kvast här behövs det skarp såpa och skurtrasor först.

  Ni som försöker släta över detta här i debatten: ” Är Ni medlöpare som försöker mildra denna otrevliga korruption och släta över? Detta är ett mycket tydligt avslöjande.

 36. Å ena sidan säger:

  Nr T

  Finns flera spelare som vad jag vet inte fått frågan, t ex Eva Jiretorn och Borislava Borisova. Har du vetskap om att dessa tackat nej?

 37. Thomas Engqvist säger:

  Ulf Andersson är utan tvekan den bästa coach Sverige skulle kunna ha men det förutsätter förstås att han får förtroendet och att han själv är intresserad av denna post.

 38. Nr T säger:

  #35 rätt obehagligt påhopp.
  #36 Vet inte. Det finns åtta aktiva på topp 28 listan. Minns inte om Eva är med som aktiv Borislava är rankad 29. Det är säkert många på topp 30 listan som inte fått samtal. Vissa har inte spelat på över tjugo år. Men visst ring. Men hur fungerar det då med elo och aktivitet?
  #37 Ulf i all ära men Agrest är toppklass. Det finns skäl till varför Nils tränar med just Agrest. Det är väl 100 plus som skiljer mellan Ulf och Evgenij och över 250 mellan honom och Juan.

  Presentera gärna era laguttagningar med hänsyn taget till de kriterier som ni anser att Anders borde följt 1elo 2 aktivitet och dra bort de aktiva som tackat nej. Det blir nr 2 och nr 28 på bord ett och två. Är det ok att spelare ställer ultimatum för val av coach och val av lagkamrater? Det är det som skett här.

 39. Svenske svensken Svenne säger:

  T Nr T:

  ”Agrest är uttagen och inte Bellon. Här ligger problemet. Därför spelar inte Pia och Anna.”
  Nä, du, Agrest och Wengholm har tydligt deklarerat att det är Wengholm som ska vara lagledare, och att Agrest inte ska ha med damlaget att göra om han inte blir tillfrågad på plats med någon öppningsanalys eller liknande och dessutom då bara kommer hjälpa till i mån av tid och att han troligen kommer säga nej.

  ”Det är givetvis inte Anders egna beslut gällande Agrest och Bellon” Va?? ”Givetvis INTE…” Vilken verklighet lever du i? Det är ju just det som är Anders beslut att inte ha Bellon och på papperet ha Agrest men i praktiken blir Wengholm lagkapten/coach för damlaget, det är precis det Wengholm har beslutat och är precis därför Pia och Anna inte deltar.

  Vidare skriver du att Wengholms beslut ”… är förankrat hos styrelsen eller styrelsens egna förslag.” Ja, det skulle inte förvåna mig då det ju är dom som utsett Wengholm. Äpplet faller inte långt från päronträdet… Men man undrar då hur logiken går ihop först fattar styrelsen beslut om direktiv sen väljer man Wengholm som struntar i direktiven, sen säger man att Wengholms beslut är förankrade i styrelsen och att de dessutom är styrelsens egna förslag. Tjena.

 40. Bagge säger:

  Hej Mr Nr T

  ”Presentera gärna era laguttagningar med hänsyn taget till de kriterier som ni anser att Anders borde följt 1elo 2 aktivitet och dra bort de aktiva som tackat nej. Det blir nr 2 och nr 28 på bord ett och två.”

  – Nej, det blir inte nr2 och nr 28 på bord ett och två. Det blir med Pia och Anna. Sen får du upprepa hur många gånger som helst att Pia och Anna har sagt nej för det har dom inte dom har sagt ja med ett mycket rimligt och vettigt krav som dessutom skulle vara mycket bra för laget.

  ”Är det ok att spelare ställer ultimatum för val av coach och val av lagkamrater?”

  – Ja det är ok sen får man ställa frågan om man skall tillmötesgå kravet. De ska man definitivt göra i det här fallet. Dock kan man ifrågasätta det ultimata kravet Wengholm har på att själv få delta. Där tycker jag överledaren helt enkelt borde gå in tillrättavisa och ta ut Bellon som lagledare och få in Pia och Anna.

 41. André Nilsson säger:

  Nr T skrev: ”Det är givetvis inte Anders egna beslut gällande Agrest och Bellon utan det är förankrat hos styrelsen eller styrelsens egna förslag.”

  Jag har suttit i CS tre vändor och kan inte minnas att den här typen av detaljfrågor har varit på bordet en enda gång. Det är en typisk kommitté-/förbundskaptensfråga. Vad baserar du det du säger på?

 42. Nr T säger:

  #39 Märkligt uttalande. Det står i Anders och Juans brev att Pia och Anna inte spelar om Bellon blir inte blir uttagen och om Agrest tas ut som ledare. Jaså Agrest har uttalat sig personligen att han inte ska ha något med dam laget att göra. Intressant eftersom det inte finns någonstans. Självklart är Anders chefer informerade om upplägget. Hade de inte gillat de skulle de agerat.

  #40 Det rent hypotetiskt antagande. Märkligt att ni finner det lämpligt att någon spelare säger välj X annars vägrar jag spela. Ett ultimatum. Så väljer man Bellon ryker bland de bästa coacherna som
  finns i Sverige. Finns ingen i Sverige som kan jämföra sig med Agrest kunskapsnivå och han kan göra mer än någon annan för lagen. Det bästa vore att plocka ut båda men det har inte avsatts resurser för det. För övrigt finns det inga garantier att Pia och Anna hade ställt upp ändå. Och jo de har tackat nej oavsett vad du tycker.

  #41 Skrev aldrig cs. Kommittén måste ha informerats rekommenderat.

 43. André Nilsson säger:

  @ Nr T

  Eh, vilken styrelse är det du pratar om om det inte är CS du avser?

 44. Adam säger:

  Alla skall frågas enligt rankinglistan. Detta har inte gjorts, vilket borde föranleda att Wengholm får sparken. Det borde räcka med inställningen att Emilia inte fick vara med på grund av ”att hon inte passar i den internationella lagmiljön (Wengholm)” för att Wengholm skulle få sparken.

 45. Georgij Gurdzjijev säger:

  Jo man kan fundera på varför Anders chefer inte har agerat. Kanske det beror på att de faktiskt tycker som Anders vem vet. Men jag tror inte det är så enkelt att om de inte gillat skulle de agerat. I ett politisk system riskerar man att inte bli omvald om man s.a.s. inte stöttar systemet.

  Eftersom Agrest aldrig var tänkt som ledare för damlaget så kommer den i ditt tycke bäste coachen inte ryka. Och jo det har funnits resurser att välja Bellon men man (Wengholm) har istället valt en annan coach (Wengholm) med det du kallar chefernas goda minne. Och när du påpekar det kommer Andre in och kan inte förstå vad du menar. Ganska effektivt att alltihop blir luddigt eller hur? För du tycker ju att Wengholm har gjort rätt som ställt över spelare till förmån för sig själv.

  Nä okey Nr T det finns inga garantier att Pia och Anna hade ställt upp om Bellon valts till Lagledare. Jo men i så fall finns inga garantier för någonting om det är den nivån du måste sänka dig till för att få dina argument att hålla.

  Nr T med sina styrelser och chefer menar kanske kommitten för mänskliga rättigheter. Personligen undrar jag då om det är auditering den där HRV-metoden som dom är så angelägna om egentligen handlar om?

 46. tystnad säger:

  #27, #35: Misstänker du korruption, så ska du polisanmäla direkt. Men det kommer du inte att göra, eftersom att avvika från dina åsikter inte är korruption, och det vet du själv. Tyvärr är det bara trollande du gör. Egentligen borde man inte ens svara på dig, men: Det finns inga arvode till CS (inte ens ordförande), se t.ex. verksamhetsberättelsen: ””Inga styrelsearvoden har förekommit.” (Sida 7 på http://www.schack.se/arkiv/vb/vb_2017.pdf). Så knappast någon som kan ha fått ekonomisk fördel av det hela…

  Att blanda diskussionen om HRV metoden ihop med laguttagningen är helt fel. Göra sådant är typiskt trollande också – att styra diskussionsämnet mot något annat. Nja, det var A.W. själv som började med detta… Men kan vi strunta i det här (även om det finns en omröstning om detta nu?)

  Jag har nog inte sagt det tidigare, men jag tycker faktiskt själv att laguttagningen är konstig, men jag tycker att A.W. har rätt att göra som han tycker.

  Om majoriteten nu ändå godkänner trollning i detta tråd, så har jag ett nytt förslag till omröstning: Ni som skriker som högst, är ni Stockholmare som tycker att SFF åsidosätter era intresse? I så fall: Roligt, då vet ni hur skåningar tycker att regeringen jobbar förbi skånska intresse (vill säga: gränskontroller och prioritering av tågtrafiken allmänt, som inte funkar i Skåne alls) 😀

 47. Nr T säger:

  #43 Jag mindes inte vad det ansvariga utskottet hette så jag skrev styrelse. Vilket absolut kunde tolkas som CS. Inte korrekt av mig. Beslutet fattades av ElitKommittén 31 januari 2018 på förslag från Anders Wengholm. Ingen kritik har under fyra månader riktats mot beslutet. Först när Pia och Anna inte ställer upp kommer kritiken. De är tillfrågade och vill inte spela. Det är deras val och rättighet.

  Ska vi ta det en gång till nu i kronologisk ordning.
  1 Anders får tag i Sveriges tveklöst bästa tränare Efter beslut i Elitkommiten 31 januari anlitas Agrest som ska coacha båda lagen. Båda lagen.
  Så mycket av det som påståtts och hoppats på Anders är direkta felaktigheter och en ursäkt av mobbarna vore faktiskt på sin plats. Källa längst ner.

  2 Anders tillfrågar SAMTLIGA aktiva på Elolostan uppifrån och ner. Samtliga aktiva till nr 27 tackar nej förutom Inna.

  3 Pia och Anna spelar inte enligt Juans och Anders brev om Agrest är med pga personliga konflikter och om det inte tas ut specifik lagledare. Läs Bellon. Ett ultimatum.

  4 Anders bryter mot direktiven och frågar några inaktiva. högre rankade. Med utgångspunkt från ålder och hur villiga de är att satsa på att komma tillbaka. Annars hade han varit tvungen att plocka från plats 28 och neråt.

  # 44 Jo det är just det som Anders har gjort. Läs hans brev han har kontaktat samtliga aktiva.
  # 45 Du vet det finns resurser avsatta. Anders har inte ställt över spelare för förmån för sig själv.. Det har ovan förekommit tvärsäkra uttalanden att Pia och Anna skulle spela. Jag är inte så säker. Tvärsäkra uttalande är enligt dig hög nivå?

  Vad har Anders gjort för fel? Han åker med själv vilket faktiskt ingår i hans jobb som lagledare och som tidigare lagledare alltid gjort. Han plockar ut en coach som är nr 3 i Sverige och Grandelius tränare tillgänglig för båda för båda lagen. Förankrar det hos sina chefer som tom tar ett formellt beslut om det. Han föreslår inte ut en tränare som knappt är med bland Sveriges topp 100. Samtliga utom en av de aktiva åtta på topp 27 som tillfrågas tackar nej. Antingen går man ännu längre ner i listan. Eller plockar ut inaktiva som verkligen vill spela utan krav.

  Det är oerhört enkelt att kritisera med facit i hand. Den är ren mobbing som förekommit i flera inlägg. Speciellt smaklöst är det är att det är rena felaktigheter.

  Att Elitkommitens ledamöter och CS inte går ut och försvarar sin lagledare med konkreta fakta är i mina ögon fullständigt vidrigt. Men det är bättre att offra Anders än att ta ansvar för sina egna beslut. Skäms.

  http://www.schack.se/evgenij-agrest-blir-coach-for-os-truppen/

 48. En hund begraven säger:

  Vad är mobbing om inte att neka en spelare plats med något så tramsigt som ”att du passar inte i den internationella lagmiljön” Vad grundar Wemgholm det uttaladet på??? Så vitt jag vet har han aldrig rört sig i internationella kretsar tillsammans med henne. Eller det finns kanske spelare som Wengholm tagit ut som har ställt krav på hennes frånvaro…(inte vet jag).
  Att samtliga spelare blev kontaktade undrar jag, någon i detta forum ljuger (gud förbjude) då Borislava och Eva J inte blev tillfrågade (och ja de är längre ner på listan). Men Natalie Z (inget ont om henne, hon är en underbar person och spelare) men hon är lägre rankad och kan väl inte räknas som ungdomlig längre.

 49. Snövit säger:

  #47

  Det stämmer inte att han tillfrågat ’Samtliga aktiva på Elolistan uppifrån och ner’ som du skriver.
  Han bryter mot direktiven efter att ha valt Inna. Då går han efter ungdom och tar ut tjejer som det
  är lätt att arbeta med, säger han själv.

 50. 8 spelare och reserver är väl inte för mycket att förbereda? säger:

  På den gamla ”goda” tiden spelades Lag-EM med 8 spelare till en match. Alla skulle få hjälp med förberedelser. Skulle då inte Agrest klara av samma sak idag för två lag med vardera 4 spelare samt reserver?

  Och hur mycket hinner man inte att förbereda flera månader i förväg?

Lämna en kommentar