maj 27

Det finns en mycket läsvärd bok som heter Secrets of Spectacular Chess av Jonathan Levitt och David Friedgood med ett kapitel som handlar om geometri. Värdet av att förstå geometriska mönster har inte fått genomslagskraft när det gäller att förstå ställningar och det är synd med tanke på att man kommer i kontakt med matematik och schack blir som en vetenskap disciplin. Filosofen och pedagogen Immanuel Kant (1724-1804) sade de bevingade orden: ”In any particular theory there is only as much real science as there is mathematics”.

Den tjeckiske stormästarkompositören Jindrich Fritz (1912-1984) var inspirerad av en ny metod inom studiekomposition som baserades på retrograd analys och han var kritisk till den klassiska stilen representerad av Rinck och Prokes och menade att den var uttömd och hade ringa framtidsutsikter. Det typiska för Fritz kreativa arbete blev till allmän kännedom före det andra världskrigets utbrott. Hans största framgångar nåddes under 1950 och 1960-talet.

Nedanstående diagram är en geometrisk studie som vann första pris och publicerades i Svobodné Slovo 1961. Den är inte så svår men otroligt vacker. Skriv in ditt lösningsförslag i kommentarrutan ovan när du har hittat den fyndiga lösningen.

J. Fritz
Svobodné Slovo, 1961

Vit drar och vinner

Läs kommentaren till “Veckans studie 19”

  1. Jonny Jansson säger:

    1. Bh1 Rxh1 2. a8Q Rd1 3. Qh1 Rxh1 4.a7 Rook moves anywhere except a1 and b1 5. a8Q+ K moves 6. Qb8+ and white wins the pawn on h2 with a theoretical won endgame.

Lämna en kommentar