maj 25

Laguttagningen till Schack-OS 2018 har gjorts, och i damklassen har den svenske förbundskaptenen valt att frångå de tidigare kommunicerade uttagningskraven om att spelarna ska vara aktiva schackspelare. Även prestationer i de senaste tävlingarna har förbisetts, liksom ELO-tal, titlar och meriter. Grunden för uttagningen ser i våra ögon ut att vara godtycklig och inkonsekvent, något som av en händelse har drabbat alla damer som tävlar för en stockholmsklubb. Vad sänder detta för signaler till flickor och damer som satsar på schack? Hur ska damschack växa om landslagsuttagningen inte premierar de som spelar mycket och på en hög nivå? Hur ska vi förklara för våra talangfulla flickor vad de ska göra för att nå en landslagsplats i schack om de inte kan spela till sig den?

I Trojanska Hästen värnar vi om damschack, och klubbens enda svenska elitspelare på seniornivå Emilia Horn har deltagit i tre schack-OS. Vi är stolta över att ha en sådan förebild i klubben och har givetvis stöttat henne i hennes aktiva satsning mot OS 2018. Utöver en satsning på sitt eget schack har Emilia under de senaste åren undervisat i schack på flera skolor i Stockholm. Idag undervisar Emilia mer än 100 barn i schack och följer med på deras tävlingar. Hon är också medarrangör på Stockholms största Junior Grand Prix-tävlingar som drar över 200 deltagare och ställer ideellt upp i klubbens PR-satsningar genom att träffa schackspelande barn och spela simultanschack. Hennes engagemang och status som toppspelare är en förebild och inspiration för många av klubbens många unga spelare.

Att Emilia nu blir åsidosatt i landslaget av spelare som har lägre ranking är märkligt. Att två av de uttagna spelarna inte har ett enda ELO-registrerat tävlingsparti sedan senaste OS är horribelt. Emilia har under denna period spelad 11 ELO-registrerade turneringar.

Lagkaptenen har enligt egen utsago valt att kommunicera med några utvalda tjejer om att satsa på att träna de sista månaderna inför OS. Samtidigt har han i stort sett helt valt bort att kommunicera med sju högre rankade spelare från Stockholm. Varför? Tror han inte att dessa är förmögna att träna om de blir uttagna till OS?

Om detta är ett resultat av den tjejsatsning Sveriges Schackförbund lovordat sig för att ha bör strategin genast ses över. Trojanska Hästen menar att en godtycklig uttagning inte gynnar svenskt damschack – snarare tvärtom. Vi kräver att förbundet skapar tydliga riktlinjer för vad som krävs för att en spelare ska bli uttagen i landslaget. Vi kräver också att dessa uttalade riktlinjer kommuniceras och följs.

Maj 2018

Styrelsen Trojanska Hästen

Lämna en kommentar