Jul 15

Dagens livesändning från SM-klassens nionde rond kan man följa i nedanstående klipp. GM Stellan Brynell och IM Jesper Hall kommenterar.

Referat om SM-klassens nionde och sista rond kan man läsa på SM-sidan  signerad IM Thomas Engqvist.

Läs de 7 kommentarerna till “Schack-SM i Stockholm 2017 – rond 9”

 1. Ytterligare ett SM säger:

  Åker nu hem från SM och konstaterar följande :

  Kommer behöva besöka kiropraktor efter att ha suttit på en stol värd max 10kr i X antal timmar.
  Gick pengarna åt till festen som SSF hade istället?

  Trevligt att träffa alla desssa trevliga schackspelare!

  + 12 rankingpoäng.

  Väldigt dåliga sändningar, här skyller jag ej på Stellan eller Jesper, utan på förbundet som måste styra upp det hela mycket bättre.

  Vill avsluta med att hälsa alla SM-vinnare ett stort Grattis!

 2. Susanna Berg Laachiri säger:

  Det har varit mycket kritiska röster om sändningarna och Schack- SM här på siten. Jag håller med om vad signaturen En undran skriver och det är viktigt att lyfta fram allt detta. Det är konstruktiv kritik och möjlighet för förändring ! Det gör man bäst genom att skicka skrivelser till de olika förbunden. Jag hoppas att Ronneby kan se på allt detta och jag skulle rekommendera att se på Schack-SM i Uppsalas sändningar som inspirationskälla nästa års kommande SM.

  Jag har en sak jag vill lyfta fram som gäller att vara kommentator. Var försiktig med personliga påhopp av olika spelare som t.ex . ” Nu får vi se om han kan klara sig utan att stå på förlust i 20 drag. ” ”Jag vill se när han ger upp. ” De kanske känner varandra väl men tänk på att sändningarna ses av människor i hela Sverige. Faktiskt i hela världen med tanke på att sändningarna sänds i Chess24. Viktigt att vara professionell här.

  SM-festen är över och grattis till alla vinnare i de olika klasserna!

 3. Sune Larsson säger:

  Instämmer med dina synpunkter Susanna! Schack-SM i Uppsala var en riktig höjdare med riktigt bra koncept och duktiga, kunniga programledare med bredd, humor och glimten i ögat.

  5 damer av 5 möjliga till Uppsala-SM (tillbaks till det konceptet!)

  2 damer av 5 möjliga till Stockholm-SM (enbart analyser som drar iväg förlorar fokus och blir bara jobbigt/tråkigt)

  Nästa år går det att komplettera med manligt/kvinnligt som programledare – reportage om debutanterna i SM-klassen – inte minst är ju 15-årige Jung Min Seo väldigt speciell (elo ca 2400 redan) – helt annan täckning av övriga klasser + besök av spelare från de klasserna etc

 4. Garmin säger:

  Jag delar inte bilden av att sändningarna skulle varit så dåliga som vissa låter påskina. Saker kan alltid förbättras men i mitt tycke höll de bra klass, särskilt när Hall och Brynell kommenterade tillsammans. Kan hålla med om att sändningen från Uppsala var proffsig men samtidigt blev det också smått löjligt när programledaren hade noll kunskap om schack. Blev nästan pinsamt när självklarheter behövde redas ut. Jag antar att det handlar om vad syftet med sändningen är. Vill man nå ut till den stora allmänheten (vilket man knappast lär göra hur man än gör) eller göra en sändning som schackintresserade får ut något av.

 5. En undran säger:

  Smaken är olika och majoriteten vinner, oavsett om deras smak är en annan än din egen. Det är så demokrati fungerar – även i schackvärlden.

  Garmin nämner i sin text om att nå ut till den stora allmänheten om Schack-SM: (”vilket man knappast lär göra hur man än gör”)

  Jag är övertygad om att man kan nå ut till så många fler med bra marknadsföring och programinnehåll – oavsett hur lite tittarna vet om schack sedan tidigare. Har man programledare och bisittare som kan presentera schack så att så många som möjligt kan hänga med i sändningen och tycka att det är intressant och fascinerande – kan man nå så många fler.

  Men har man inställningen från början att man inte riktar sig till så många som möjligt – så försvinner automatiskt många tittare, som annars hade sett några minuter i alla fall, och kanske blivit mer sugna att besöka en schackklubb i sin närhet, eller åtminstone spela själv schack online.

  En del gillar långa sändningar med massor av långa utläggningar av varianter hit och dit, medan andra vill ha partikommentarer presenterade så kortfattat som möjligt, men ändå få en inblick i finurligheterna i en schackställning och få med sig en eller flera insikter att testa i sina egna partier.

  Många vill inte titta på en lång sändning live, och många vill inte titta i flera timmar i efterhand. Men många har ingenting emot att se en kort sammanfattning i efterhand, presenterad på ett spännande, medryckande sätt, där man på köpet får presenterad en och annan finurlighet i något spelat parti.

  I den långa sändningen kan man också varje timme lägga in en 5-minuters sammanfattning.

  Man kan också lägga in en daglig duell i livesändningen: t ex en blixtduell mellan två elitspelare, eller en blixtduell där en betydligt lägre rankad spelare får chansen att utmana en stormästare eller IM. En textrad i nedre eller övre kanten kan också upplysa tittarna om vad som är på gång vid ett visst klockslag i sändningen (inte bara att sändningen har tagit en paus och återkommer vid ett visst klockslag).

  Vi kan ha alla varianter av livesändningar: från flera timmar till ett ihopklipp på några minuter.
  Trailers är också någonting som kan användas.

  Blixtschack och snabbschack är någonting som är som gjort för att följa live eller i efterhand. Här får vi se schack spelas snabbt. Då blir det som att följa vilken annan actionsport som helst, t ex ishockey. Nördstämpeln får svårt att leva vidare när schack kan ske lika blixtsnabbt som i vilken annan actionsport som helst.

  Tyvärr har man inte ännu inte tagit chansen att göra någonting riktigt bra av Blixt-SM. Livesändningen från årets Blixt-SM skedde bland annat utan en kommentator.

  Helst ser jag att Blixt-SM separeras från vanliga SM-veckan och får ett bättre speldatum, där fler starka spelare ställer upp. Att offra en förmiddag på blixt under SM-veckan för att sedan spela ett långparti efteråt faller inte alla starka spelare i smaken.

  Jag funderar också på den tv-serie om schack som fick mig att börja spela i en schackklubb. Varje program av tv-serien höll på i bara några minuter. Ett parti visades i varje program. Pjäserna flyttades av sig självt, utan att man såg att någon hand flyttade pjäserna. Det blev en extra magisk krydda! Jag har letat under olika sökningsnamn, men inte hittat något av dessa tv-program utlagda på exempelvis YouTube. Att visa liknande korta tv-program idag i färg, i stället för i svartvitt som dessa program var, vore en höjdare!

 6. Susanna Berg Laachiri säger:

  Väldigt intressanta synpunkter som kommer fram här. Jag tänker att på något sätt borde de sammaställas och föras fram till Stockholms och Sveriges Schackförbund i en skrivelse.

  Angående sändningarna så var de inte bra och saknade mycket. Känns så tråkigt att man inte tar chansen att föra fram ett SchackSM. Det var sändning över hela landet och man kunde verkligen nå ut till alla. Istället fokuserade man på långa kommentarer, som dessutom inte alltid var rätt och helt på SM-gruppen. Så var det som sagt inte i Uppsala förra året utan det blev som ett stort underhållningsprogram. Programledaren Jasmine Rosell var lysande och blev en väldigt bra mix med henne och Harry Schussler. Jag var lite kritisk först att hon inte kunde något om schack men det gjorde faktiskt inget alls. Det blev bara charmigt och hon fick rollen i sändningen av någon som ville veta och Harry den som förklarade vad som hände. Ett lyckat koncept helt enkelt!

  Det blev lite för monotont i denna sändning. Inget oväntat hände. Allt går att göras bättre dock och förändra.

  Mycket intressant som signaturen En undran skriver angående teveprogrammet som ledde till att börja spela schack. Fascinerande! Det visar att schacket har möjlighet att nå ut i media och det ska vi verkligen ta vara på när vi vill marknadsföra schack. Tänk om något sådant program kunde återuppstå.

 7. only me säger:

  Ska jag tolka den negativa inställningen till SM-arrangemangen som att man inte gillade live-sändningarna? Hela tråden verkar handla om SM-tävlingarna, men den mesta kritiken handlar om livesändningarna; där de var för långa, eller oprofessionella, eller något annat. Själv kan jag tycka att det kan göras i ett bättre format, Uppsalas var utmärkt. En annan sak jag hade fått för mig från förutsättningarna var att Sveriges skulle göra korta videoinslag från tävlngarna med intervjuer mm – därav blev inget, eller så missförstod jag alltihop. Lite synd, hade kunnat bli bra.

  Vad jag förstår av förutsättningarna tyckte man (dvs Sveriges SF) att man inte hade råd med samma typ av sändningar som förra året i Uppsala. Jag kan ju tycka att det är en märklig prioritering, när det är ett jubileumsår.

  Sen är det en hel del klagomål, men väldigt lite konkreta förslag vad som ska göras bättre. Det är lite trist.

Lämna en kommentar