Jul 09

Dagens livesändning från SM-klassens tredje rond kan man följa i nedanstående klipp. GM Stellan Brynell och IM Jesper Hall står för kommentarerna.

Referat om SM-klassens fem partier kan man läsa rond för rond på SM-sidan  signerad IM Thomas Engqvist. Där kan man också ta del av ”Furhoff analyserar” där IM Johan Furhoff valt att kommentera två partier från rond 3.

Livesändning kl. 15.00

Läs de 26 kommentarerna till “Schack-SM i Stockholm – rond 3”

 1. En undran säger:

  Ingen jättespännande kommentering direkt. Finns ju också andra klasser än SM-gruppen också att kika på emellanåt.

  Lite mer målande och anpassat för dem som inte tänker se på hela sändningen.
  Gör 5-minuters nyhetssammanfattningar också, som Uno Hedin gjorde så bra.

  Försök nå så många kategorier av schackintresserade som möjligt.

  Vart tog alla intervjuer vägen, som jag har sett att har gjorts i andra turneringar och lagts ut att se på separat på YouTube? https://www.youtube.com/channel/UCUY53dXkFgrDoh9rK2TsO0w/videos

  Om svaret är: ”Det kommer, det kommer” är det bra, men nu har det redan gått flera dagar av en SM-tävling.

  Hur mycket skriver massmedia redan om SM-tävlingarna? Har ni för få lockande händelser för dem?
  Om nu Sveriges Schackförbund fyller 100 jämnt i år – är det verkligen en lågbudgetsatsning så här långt som har skett, kan jag tycka. Dra på mera. Nog finns det någon krona över fortfarande att satsa?

 2. Magnus Olsson säger:

  Det skulle också vara bra att få en kortare sammanfattning som man kan titta på om man missade livesändningen. Jag vill minnas att det har förekommit vid tidigare SM.

  Och det borde vara ganska enkelt att klippa ut intervjuerna ur livesändningen och lägga upp som separata klipp.

 3. Britney Spears säger:

  Höjde de medlemsavgiften det här året också?

 4. Susanna Berg Laachiri säger:

  Jag håller med En undran här och det finns mycket mycket mer att göra i denna sändning.

  Först och främst ta bort dessa långa analyser. De tar för lång tid och som påpekades igår att nu är det historia då det hände ett annat drag på brädet. Risken är att det blir en känsla av en efteranalys i ett parti där båda spelarna känner varandra väl med massa interna skämt. Vi i publiken behöver en GMs snabba förståelse över en ställningsproblematik istället och det behöver inte vara så hög nivå. Tvärtom.

  Vidare håller jag också med om att det finns annat än SMgruppen att visa och prata om. Varför inte ta upp antal kvinnliga spelare och hur det går för dem. Visa 65 + och någon intervju med någon spelare därifrån. MästarElit är historiskt sett starkare än någonsin… Finns det någon liten junior som är tokig i schack att intervjua… Publiken behöver bredden och utnyttja detta när vi har denna fantastiska möjlighet att sprida och marknadsföra schacket!

 5. Håller med! säger:

  Håller med till fullo! Veteran-SM och inte minst junior-SM bland annat! Vill man locka nya spelare vore det även relevant att vid sidan om de djupa analyserna rapportera lite på en nivå som fler förstår och möjlighet att ställa frågor!

 6. Ulf säger:

  ”Höjde de medlemsavgiften det här året också?”

  Vilken medlemsavgift? Till vilken förening då?

 7. Fredrik Lindh säger:

  #6
  Han menar nog förbundsavgiften, och den höjdes väl med 20 kr i år igen.

 8. Viva säger:

  SSF styrelse hade föreslagit en höjning av medlemsavgiften för seniorer på 200 kr under en femårsperiod. 2018 skulle höjningen bli 40 kr. Avgiften schackklubbarna betalar till SSF är idag 240 kr per senior.
  Höjningen röstades ned sedan några tunga distriktsförbund revolterat. Ryktena säger att missnöjet går djupare än bara avgiftshöjningen, revoltörerna är missnöjda med att kostnaden för SSFs kansli växer och CFJ är ifrågasatt som ordförande.

  SSF proposition finns på sidan 25 i kongresshandlingarna
  http://www.schack.se/wp/wp-content/uploads/2017/05/kongresshandlingar2017.pdf

 9. Per-Erik Hansson säger:

  Med full respekt för alla som lägger ner många timmar på detta arrangemang men…
  Detta SM var för mig en besvikelse. Dåliga sändningar som man bara blir trött av att titta på, och som sagt det finns andra grupper i SM som är intressanta inte bara SM-gruppen
  . När man spelar själv så vore det kul med någon sammanfattning på 10 min eller dylikt. Inte direkt som att man orkar kolla 6 timmar när man kommer hem på kvällen.

  Att spela i gympasalar är som det är det också, ska man gå på toaletten får man ofta stå i lång kö då det finns väldigt få. Men jag antar att det är en kostnadsfråga.

  Antal deltagare är även det en stor besvikelse, man kan tycka att det borde vara betydligt fler när SM går i Stockholm.
  Visst när man räknar med schackfyran, chock, blixt och allt vad det är så blir det rätt hög siffra. Men antalet deltagare i klasserna M – klass 4 är lågt.

  Börjar SM tappa sin status, eller blir vi helt enkelt färre och färre?

 10. En undran säger:

  När jag gör en sökning på Google på Schack-SM 2017 Stockholm – kommer inte en enda träff upp från en tidning, radio eller tv på de fem första genomgångna sidorna med sökningsresultat. Där tröttnar jag på att söka mer information. Jag såg på SM:s egen hemsida att TV4 hade gjort ett inslag, men inte ens det kommer det upp en träff på efter ha gått igenom 5 sidor med sökningsresultat.

  Förra året hyrdes en proffsig programledaren in (som dock inte visste mycket i förväg om schack). Men nu går utvecklingen inte framåt längre. Jag är förvånad över bristande ambitioner.

  Att inte rapportera i livesändningen om andra klasser än SM-gruppen är INTE godkänt. Ska vi nöja oss med att sista dagen att få en slutrapport om vem som har vunnit de övriga klasserna? Finns det en sådan bristande journalistiskt ådra detta jubileumsår 2017?

  När halva året jubileumsåret har gått, och det händer inte mer än så här, får inte Sveriges Schackförbund godkänt.
  Hur många år i förväg har man förberett jubileumsåret? Har man öppnat ett sparkonto åratal i förväg för att få ihop en budget att satsa stort på jubileumsåret?

  Det har vackert så kommit en jubileumsbok, ett nordiskt mästerskap – som krockade med norska mästerskapet (. herregud, vad amatörmässigt). Men nog vill jag se mycket, mycket mer från ett schackförbund som fyller 100 år.

 11. En undran säger:

  Jag gick just in och kollade på livesändningen från Blixt-SM – och spelklockan är inte ens vänt mot oss tittare, så att man kan följa hur mycket tid spelarna har kvar. Och nog kunde man ha fällt in ett diagram uppe i övre kanten för att det tydligare ska gå att se dragen som utförs? Och vad heter spelarna som sitter vid brädet? Inga namn…

  Och ingen kommentatorsröst som säger någonting…. En av många talande bilder av storsatsningen på SM och jubileumsåret 2017…

  Hur många fler sponsorer till schacket lockar man med dessa låga ambitioner?

 12. Martin Skjöldebrand säger:

  Vad gäller rapporter från andra turneringar än Sverigemästarklassen, så har vi på SM-sajten täckning av JSM och Chock-SM. Men om det är video ni söker får ni kolla med SSF.

 13. Polkagrisen säger:

  Blev en snabbremi idag.

  Jämför man antalet deltagare från ett gäng år tillbaka i klassarna M, 1, 2, 3, 4 så minskar stadigt deltagarantalet.
  Det är ändå mycket snack från topparna inom förbundet att allt är så väldigt bra, vill dom hylla sig själva eller vill dom ej se verkligheten?
  Vart är alla schackfyranspelare som det satsas så mycket på? Dom borde väl börja visa sig nu i klass 1-2-3-4, dom som var med i schackfyran för vill säga 10 år sen.

  Alla weekendturneringar har hållit sig stadigt, men det är och andra sidan alltid samma 200 pers som åker runt på dom.

  Sedan det här med sändningarna från SM, ja ska man skratta eller gråta? Nöjer mig med att skriva så.

 14. only me säger:

  Gympasal vet jag inte om man kan kalla Eriksdalshallen, Hammarbys hemmaplan i handboll. SM har *hela* hallen. Toaletter finns i alla omklädningsrum, separata toaletter i bottenvåningen och i entrehallen så ”få” är de nog inte. För övrigt är antalet som deltar lika många (på 10-talet när) som i Uppsala förra året. Däremot kunde ju marknadsföringen från SvSFs håll vara starkare.

 15. Susanna Berg Laachiri säger:

  Jag tycker inte sändningen är bra. Viktigt att komma ihåg dock att det inte är kommentatorernas fel. De gör det som de ska göra. Kommenterar partier. Behövs någon som styr upp här och ansvaret ligger naturligtvis både på Stockholms Schackförbund ordförande och Sveriges Schackförbunds ordförande! Under all kritik att detta inte har genomförts på ett annat sätt och man inte lyfter fram andra schackspelare än SM-gruppen men i media talas det i stora ord om hur man satsar på bredden. Inte övertygande alls!

  I Uppsala förra året var det ett TV-team som höll i sändningen och en professionell programledare. Tittarna fick skicka in frågor och en massa intervjuer med olika spelare. Det var livfullt och engagerande ! Med all respekt för det arbete kommentatorerna gör och deras engagemang men här behövs mer och en annan planering. Som sagt.. Ansvaret ligger högre upp!

 16. André Nilsson säger:

  Polkagrisen skrev ”Alla weekendturneringar har hållit sig stadigt, men det är och andra sidan alltid samma 200 pers som åker runt på dom.”

  Faktakoll: Förra GP-säsongen deltog 634 spelare i GP och 241 spelare i Lilla GP.

 17. Susanna Berg Laachiri säger:

  Deltagarantalet är bra i SM. I mästarklassen t.ex 36 mot förra årets 30. GP är en succeé. Människor vill spela schack och det är inte där problemet ligger. Många finner sig i saker och ting eftersom schack är så fascinerande men mycket kan förbättras. Jag är besviken på årets SM och hade väntat mig mer !

 18. Per-Albin Hansson säger:

  Gällande jubileumsåret så är man lite besviken som spelare, inte så trevligt att sitta på de 3kr stolarna och spela.
  Det är helt sjukt dåliga, de lutar fel så man får sitta på kanten i typ 6tim x 10 dagar. Visst att schack är en dyr ”sport” men Kaffe + Vatten 50kr kanske bättre om man förlagt SM jubileumsåret på en äng med medhavd termos. Tror faktiskt jag hade suttit skönare..

 19. Per Lindvall säger:

  Stolarna tar nog rekord i negativ bemärkelse. Men, som nån sa, ”de är samma för alla”.
  En viktigare fråga är om deltagandet ökar eller minskar. Att redovisa totalantalet för samtliga klasser blir missvisande. Detta då antalet klasser ökat.

  Jag har inte orkat räkna, men det vore intressant med en redovisning i deltagande för Mästarklassen ned till Klass IV för de senaste tio åren.

 20. Martin Skjöldebrand säger:

  Jag tror det blir missvisande om man bara räknar klassturneringarna. Veteran har vuxit.

 21. Per-Erik Hansson säger:

  Orkar ej kolla alla åren men jämförde med Lund 2010.

  Lund 2010 så deltog 328 st i klasserna M,1,2,3

  Stockholm iår 198.

  Sussana Berg. Ja om du jämför klass M med ifjol är det väl en okej siffra, men om man nu jämför med exempelvis Lund 2010 så det inte så bra, 78 st i Lund mot dagens 36 i Stockholm.

 22. Susanna Berg Laachiri säger:

  Kan säga att jag tycker inte att deltagarsiffrorna är det allra viktigaste och att debatten hamnat lite fel här. Det allra viktigast är att se till att de som har valt att vara med på turneringen trivs och har det bra. Låter inte bra med dåliga stolar t.ex. Trots allt är det inte gratis att spela utan anmälningsavgifter betalas. Speciellt i Weekend där inget av anmälingsavgifterna går tillbaka till penningpriser.. Borde bli ett överskott man kan lägga på trivselfaktorer.

 23. Per Lindvall säger:

  Deltagande Lund 2010 M,1,2,3 – 328 spelare jämfört med 198 i år. Sen ska man nog ta med i beräkningen att en del spelare från Lund nu deltager i Weekend istället. Ska man dra till med en gissning på 40 Stycken?
  Kan ses som en oroväckande trend? Alternativt att folk inte vill spela schack på sommaren. Gp tävlingar och Rilton går bra. Eller är det samma spelare som åker runt och spelar dessa tävlingar. Jag orkar inte kolla, men man ska nog inte sticka huvudet i sanden och säga att allt är bra….

 24. SSK säger:

  Jag vill ej gnälla på massa olika detaljer och jag har full respekt för alla som gjort ett ideelt jobb med detta SM, nöjer mig med att skriva att detta SM tyvärr var väldigt dåligt på många vis.

  Blev glad och positiv över fjolårets SM och tänkte att nu är något på gång!
  Sedan två steg tillbaka iår?

  Jag tror tyvärr inte det är någon bra trend, då vi ser antal lag i allsvenkan minska också.
  Väldigt många spelare som är aktiva idag är 50-70 år. Antalet spelare mellan 20-50 år är väldigt få. Hur ser svenskt schack ut om 10-15 år?

  Alla småklubbar (som läggs ner en efter en) har stora problem med ekonimin, så jag vet inte om att höja avgiften för klubbarna till förbundet varje år är rätt väg att gå.

  Kolla bara hur det ser ut i Norrland, iår har man fått klämt in två st Stockholmslag för att få ihop en div2serie.
  Är själv uppvuxen i Övik och när jag spelade i allsvenskan på 80-talet som junior fanns det nog 3 gånger så många klubbar samt lag i Norrland.

 25. En undran säger:

  Checklistan vad som helst ska vara bra på ett Schack-SM och andra tävlingar behöver tydligen utökas med några punkter. Att en stol ska kännas bra att sitta på borde vara självklart. Sådant får man inte slarva med.

  Det skulle vara roligt att se någon schackspelare som har fått nog och tar med sig en egen bättre stol för att tydligare markera sitt missnöje!

  Förhoppningsvis kommer styelsen i både Sveriges Schackförbund och Stockholms Schackförbund att ta till sig kritiken och diskutera den utan att det går prestige i allt missnöje som bland annat förts fram här på Schacksnack.

  Att ett schackförbund utåt i mediaintervjuer säger att det går bra för schacket i Sverige, trots att de flesta är medvetna om att det inte riktigt stämmer fullt ut med verkligheten, är förståeligt.

  I styrelsemöten och andra möten debatterar man förhoppningsvis friskt, men när man väl får ge sin röst till känna i media vinner knappast schacket på att man är för negativ.

  Vem vill börja spela tävlingsschack om flera förbundsröster och spelare börjar tala om i media att det är dåligt? Och vem känner lust i så fall att slå på stort och sponsra schack. De lär bli få.

  Vad man kan säga dock, och jag tror att det har gjorts det i några sammanhang av representanter från schackförbund, är att man hela tiden jobbar för att man ska bli ännu bättre. Men man tar inte debatten i media, den tar man på andra ställen. Så jobbar också politiska partier. Jag tycker att det är en bra modell.

  Det viktiga är att kritik vågar framföras och att ingen blir personligt drabbad för att man kritiserar. Alla vill schackets bästa. Vilka förbättringsförslag som vinner i slutändan återstår att se.

  Det är när vi inte har en debatt med högt i tak, där schackintresserade tycker att man inte lyssnar på dem, som den sista utvägen är att gå direkt till media och tala om sitt missnöje. Den utvägen ska förhoppningsvis sällan behövas tas till.

 26. En undran säger:

  styrelsen, inte styelsen. Tydligen svårt att skriva en text utan slarvfel…

Lämna en kommentar