Jul 04

Veckans studie är en ställning av Emanuel Lasker som komponerades 1894 eller möjligen 1895. Fördelen med att känna till studier av de stora världsmästarna är att de oftast besitter en naturlig anknytning till det praktiska schacket och inte är några fantasiställningar. De brukar heller inte vara så svåra att lösa utan huvudpoängen är att komma ihåg den snillrika idén som presenteras i studiens lösning/slutställning.

Studie av Emanuel Lasker, 1894 (1895?)

Vit drar och vinner

Vit drar och vinner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lösningen publiceras i kommentarfältet av den som först lyckas lösa studien.

 

Läs de 6 kommentarerna till “Veckans studie 12”

 1. Annie Tröög säger:

  Kanske det var så att Lasker skapade detta problem 1894 och 1895 kom han fram med den där bonden skall stå på c2!? I vilket fall som helst är första draget 1.c4! Vad som händer sen är lite oklart. Jag tänker mig 1.c4 Sa3 2.c5 Sb5 3.c6 sen kommer övriga pjäser och det är svart på drag. Man kan säkert tänka sig andra rutter också. Svart vill nog gå upp med sin kung 3.- Ke2 4.- Kd3 och 5.- Kc4 Vit har då två drag på sig. 4.Sf7 5.Sd6+ med offer av hästen njae. Tror snarare på att skippa 3.c6 och spela 3.Kd7 4.Kc6 Hmm knepigt problem och då speciellt då man är både saknar kunskaper om springarslutspel och dessutom är lite trög i tanken.

 2. johan säger:

  1. c4 Sd2 2. c5 Sb3 3. c6 Sd4 4. c7 Sb5 5. c8S

 3. Thomas Engqvist säger:

  Detta är den korrekta lösningen. Det har varit känt ända sedan Reuben Fines klassiker Basic Chess Endings att tre springare vinner mot ensam kung men inte två springare. I det sistnämnda fallet måste den försvarande kungen frivilligt gå in i hörnet för att det ska bli matt. Med tre springare mot en springare är det självfallet enkel vinst.

 4. Annie Tröög säger:

  Hold your horses. Ok det kan vara denna lösning men för att få godkänt tycker jag man skall visa 1.c4 Sa3 varianten också.

 5. Thomas Engqvist säger:

  En tänkbar fortsättning efter 1.c4 Na3 2.c5 Nb5 är 3.Ne6 och sedan spela på att hota springaren på b5 med manövern Nf7-d6 En variant skulle kunna vara 3…Ke2 4.Nf7 Kd3 5.Nd6 Nc3 6.c6 Nd5 7.Nf4+! Nxf4 8.c7 och c-bonden promoveras till dam.

 6. Annie Tröög säger:

  Slog faktiskt upp denna i slutspelsdatabasen. Det är 35 drag till matt vid korrekt spel. Tror de flesta även världsmästarna inte klarar av detta om de spelar mot databasen. Tror det är ungefär lika svårt som att sätta matt med löpare och springare mot ensam kung om man inte känner till den rätta tekniken. Här skall man ju troligen också först slå ut motståndarens springare så nä, jag tror det är remi vid praktiskt spel. Intressant är kanske att detta slutspel i mångt och mycket liknar två springare som gör matt om motståndaren har en bonde kvar på rätt sida Troitsky-linjen. Men även där är det attans svårt att med bara springare och kung tvinga in motståndaren i ett hörn (den andra springaren står ju och blockerar bonden).

Lämna en kommentar