Jun 13

Läs kommentaren till “Altibox Norway Chess 2017 – rond 6”

 1. En undran säger:

  Hur går Magnus Carlsen vidare efter denna turneringsutveckling?

  Det var länge sedan en världsmästare i schack började bidra med så lite starka nyheter i spelöppningen. Fischer, Karpov och Kasparov kom ständigt med någonting nytt och låg minst ett steg före sina konkurrenter. Det går fortfarande att ligga steget före.

  Ett tydligt tecken på ett kommande tronskifte för mig är när en världsmästare kommer med så lite nytt och starkt i spelöppningarna. Att briljera några gånger i London Systemet räcker inte. Det är i de vanliga spelöppningarna du ska visa som mest vem som är världsmästare. Det håller inte som Carlsen håller på nu. Man halkar efter. Halkar man efter i spelöppningsutvecklingen blir det färre och färre av de fina ställningar man vill ha med sig in i mittspelet och slutspelet.

  Har Carlsen insett allvaret? Vad är han i så fall beredd att göra?

  Jag skulle också vilja se att turneringar med Carlsen och de andra kända namnen som deltagare lyfter in någon mer spelare som kan bli riktigt bra, om denne bara får chansen att mäta sin krafter med dem – en som inte bara spelar samma spelöppningar som de andra och kvitterar ut sina remier på löpande band genom att kopiera de andra. Italienskt och Spanskt och Damgambit bjuder oss de flesta toppspelarna på parti efter parti. Det blir som att äta julgröt sju dagar i veckan året runt. Mer hetta, tack.

Lämna en kommentar