jun 10

Det sjätte modellpartiet i Youtube-kursen från 2011  ”Blandade teman”  spelades mellan Tigran Petrosian och Juri Balashov i ett parti i Moskva 1978 och fortsätter på temat om Larsens öppning 1.b3 som introducerades i modellparti 5. Då var det svarsdraget 1…d5 som behandlades. Denna gång är det förmodligen det bästa svarsdraget 1…e5 som gås igenom. Den stora frågan efter 2.Bb2 Nc6 är om vit ska spela 3.e3 eller 3.c4.

Läs de 2 kommentarerna till “Engqvists schackskola – Kurs 1 – Blandade teman – Del 6 – Larsens öppning (2)”

  1. Mikael Svensson säger:

    Det är imponerande hur väl påläst du är vad gäller historiska partier! Intressant parti, och Petrosian råkar vara en av mina favoritspelare. Som utövare av Franskt så brukade jag fascineras av de partier där han i Winawer-varianten backade hem med löparen till f8 igen efter att vit avancerat med bonde till e5, vilket jag förmodar då är en typ av Steinitz-uppställning; om än att pjäserna står på sina ursprungliga rutor. Jag har provat att spela så från och till med blandade resultat.

  2. Thomas Engqvist säger:

    Tack för komplimangen och återkopplingen! En Steinitz-uppställning innebär att pjäserna står på sista raden. Anledningen till draget 5…Bf8 (efter 1.e4 e6 2.d4 d5 3.Nc3 Bb4 4.e5 Qd7 (eller 4…b6) 5.Qg4 (eller 5.a3)) är att löparen har fullgjort sitt syfte på b4 som var att upphäva spänningen i centrum mellan e4-bonden och d5-bonden.

Lämna en kommentar