maj 25

Svenskt Grand Prix säsongen 2016/17 avslutas i helgen med Deltalift Open i Tylösand. 198 deltagare har anmält sig och tung favorit är GM Maxim Turov, Ryssland (2600). De tre högst rankade svenskarna är GM Hans Tikkanen (2504), GM Jonny Hector (2498) och GM Tiger Hillarp-Persson (2490) och några av dessa kanske kan utmana Turov om turneringssegern. I skrivande stund är läget att Turov, Tikkanen och Hillarp-Persson har fått sällskap, inte med Hector, utan med den fjärde högst rankade stormästaren Ralf Åkesson (2460). Dessa har full pott med 4/4.

Favorit till att vinna Harplinge Mini Open är Lennart Nylander, Falkenbergs SS (1586).

Spelschema, resultat, lottning och partier i realtid och off-line ses enklast på följande länk.

Lars OA Hedlund är på plats och bevakar den sista deltävlingen och hans bästa bilder från den första dagens spel kan ses här nedan. Klicka på ”läs mer” för att se alla bilderna.

Hemsida

Jörgen Karlsson gjorde en stark bedrift som besegrade GM Jonny Hector. Det var inte första gången Karlsson besegrade en stormästare och tror att orsaken ligger i att han undviker de vanliga öppningarna och att han skärper till sig lite extra. (Foto: Lars OA Hedlund)

Jörgen Karlsson gjorde en stark bedrift som besegrade GM Jonny Hector. Det var inte första gången Karlsson besegrade en stormästare och han tror att orsaken ligger i att han undviker de vanliga öppningarna i kombination med att skärpan håller sig på en högre nivå i möten med stormästare. Han blir alltså att se upp med även för de övriga titelhållarna i turneringen. (Foto: Lars OA Hedlund)

Anders Sandström (Foto: Lars OA Hedlund)

Anders Sandström (Foto: Lars OA Hedlund)

Axel Falkevall (Foto: Lars OA Hedlund)

Axel Falkevall (Foto: Lars OA Hedlund)

Baldur Teodor Petersson (Foto: Lars OA Hedlund)

Baldur Teodor Petersson (Foto: Lars OA Hedlund)

CM Anders Nilsson (Foto: Lars OA Hedlund)

CM Anders Nilsson (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Hans Tikkanen (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Hans Tikkanen (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Thomas Ernst (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Thomas Ernst (Foto: Lars OA Hedlund)

IM Jonathan Westerberg (Foto: Lars OA Hedlund)

IM Jonathan Westerberg (Foto: Lars OA Hedlund)

"Kommers" (Foto: Lars OA Hedlund)

”Kommers” (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Tiger Hillarp-Persson (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Tiger Hillarp-Persson (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs de 19 kommentarerna till “Bilder från DeltaLift Open 2017 – dag 1”

  1. Lasse S säger:

    Hmmm…

    Tikkanen och Westerberg tar remi efter 5 drag i rond 6…
    Det är säkerligen tillåtet men personligen hoppas jag att ingen av dessa två står som slutsegrare i turneringen.

  2. Kent J säger:

    Usch, vad uselt. De borde sparkas ut ur turneringen för det är emot spelets anda.

  3. Anonym Arrangör. säger:

    Detta drabbar bara spelarna själva då dessa får svårare att få inbjudan till tävlingar. Arrangörer vill ha spelare som ger 100 %. Gnälla på dåliga vilkor är dom dock desto bättre på.

  4. NN säger:

    Nä, tycker inte det drabbar spelarna. Således tycker jag tvärt emot AA. Det borde dock drabba arrangörerna som satt upp dessa regler. Åskådarna borde säga, till den ansvarige, arrangören, sådant här vill vi inte se. Eller kanske inte, för det är väll knappast inträde för publikum? En kunnig arrangör kan kanske ändå pedagogiskt förklara att Sofia regler och remiförbud ändå inte räcker om båda spelarna i en sådan situation gynnas starkt av att spela remi. Och att de då oavsett regler fixar fram dragupprepningar, förflackade partier, snabbt ner i döda slutspel etc. Men ok jag håller kanske ändå möjligheten öppen för att man skall ha sådana regler men då mest för att slippa kommentarer och invändningar från den outbildade delen av publikum. Det lilla tråkiga då är att spelare längre ned i listan, delar av publikum, kanske på slutborden, vill åka och bada, är nöjda med remi då de inte vill sitta och mangla gamla slutspel eller vad de nu råkar vara för motiv de har att ta remi och att de inte skall få göra detta bara för att upprätthålla någon slags vanföreställning om att stormästare inte kan fixa fram remier om de vill är minst sagt absurt. Å andra sidan kan man inte ha olika regler på toppborden och andra regler längre ned (eller kan man?) Tikkanen och Westerberg är riktiga kampspelare som i vanliga fall alltid ger 100%. Men kanske de ändå saknar lite kunskap och erfarenhet av liknande situationer?! Att de borde veta bättre d.v.s. att när man har ögonen på sig kan man inte ta remi efter 5 drag utan att man måste peta runt 30 drag till för att undvika dåligt rykte. Men vad vet jag? All PR även negativ sådan är bra PR!? Och apropå att gnälla på spelare som ställer krav när de blir tillfrågade har jag bara en sak att säga: Om du inte är beredd på att få ett svar du inte gillar – ställ inte frågan. F.ö. är jag av den åsikten att spelets anda går ut på att inte förlora så nä då de inte förlorade så borde de slippa bli utsparkade ur turneringen. Folk som dock förlorat 3 partier på raken i opens borde ha rätten att bryta utan repressalier men ack nej där behöver man giltiga skäl och att man spelar som ett dasslock är uppenbarligen inte ett giltigt skäl.

  5. Susanna Berg Laachiri säger:

    Har varit en mycket spännande turnering att följa och tack för bra livesändning! Grattis till alla som delade segern och håller med om att Tiger var en välförtjänt vinnare! Angående debatten om snabbremi är det bara att notera att partiet mellan Tiger och Tikkanen var ett parti som pågick till sista blodsdroppen innan det slutligen blev remi. Mycket intressant parti och jag tror nog det fanns någon vinst för Tiger i de sista dragen i tidskontrollen men svårt att säga då vit samtidigt hade resurser i ställningen i form av sina fribönder.

    Känns också som man glömmer en viktig sak i de kommentarer som varit om snabbremier. Det kan vara ganska jobbigt att spela en helgturnering. En turnering består av många inblandade och inte minst sagt spelarna själva!

    Jag skulle också vilja passa på att skriva att vad trevligt det skulle vara om man ville gå ut med sitt riktiga namn när man har en åsikt. Vad hindrar er? Vore intressant att veta. Här har vi t.ex NN och Anonym Arrangör. Anonymt så det föreslår och fram i rampljuset istället.

  6. Emil Kurtsson säger:

    Självklart är det inte spelarna själva som drabbas, utan vi schackfantaster och schacket som sådant.

  7. Ulf säger:

    Tro det eller ej, men ibland kan faktiskt remi vara ett bra resultat för båda. Dessutom har man då möjlighet att vila upp sig och genom detta kunna spela bättre i senare ronder.

  8. Frans G Olsson säger:

    Ulf: Ja, det är väl självklart? Annars hade dom ju inte kommit överens om det. Men det är inte bra för schacket. Hur ska schack någonsin kunna ses som en seriös sport om sådant här tillåts?

  9. Susanna Berg Laachiri säger:

    Tycker vi kan acceptera det som publik. Fullt med andra spännande partier att kolla på. Tycker man tänker för lite på förhållandena för de som spelar en turnering många gånger. Snabbremi har funnits i alla tider och är något som behövs.

  10. Magnus Olsson säger:

    Jag tror det beror mycket på turneringsformen hur dåligt det är med snabbremier. I en stor öppen turnering är det som Susanna skriver – det finns många andra partier att titta på. Dessutom är konkurrensen är så hård att det lätt slår tillbaks mot spelarna att ta för många remier. Man måste helt vinna nästan allt för att vinna turneringen.
    I en liten inbjudningsturnering är det en annan sak. Men där är det ju också mer vanligt med Sofiareglerna.

  11. Fuji säger:

    Problemet med ”överenskomna” remier i schack är att det kan drabba andra spelare. Historien är full av detta.

    Bobby Fischers duster med ryssarna är väl kända. I Life skrev Bobby Fischer en artikel med titeln ”Hur ryssarna har fixat världsschacket” efter turneringen i Curacao 1962 där Petrosjan segade. Den unge Bobby slet som ett djur i parti efter parti för att rädda poäng, medans ryssarna själva kom överens om remier sinsemellan och kunde vila upp sig fler dagar. Bobby fick i praktiken i hårdare spelprogram.

    Kortjnoj har i boken ”Chess is my life” (1978) gett Bobby Fischer rätt om fixade matcher. Det var Petrosjan som arrangerade de fixade matcherna och vann turneringen.

    Fixade matcher med remier hade funnits innan. Estländaren Keres beordrades att lägga sig i matcher inför vm-titeln 1948 för att ”rätt” ryss skulle bli världsmästare. 1948 blev Botvinnik världsmästare. Men 1947, 1950 och 1951 visade Keres var skåpet egentligen stod genom att bli rysk mästare (Estland var som bekant ockuperat av ryssarna).

    Överenskomna remier är inte alls bra med vetskap om hur det har fungerat i världsschacket. Dålig stil att svenska spelare sänker sig så lågt.

  12. Ulf säger:

    Att komma överens om remi i förväg är förbjudet. Det är något helt annat än snabbremier, som är tillåtet och som inte skadar schacket, vilket regelöverträdelser gör.

  13. Britney Spears säger:

    Fuji. Det var Rona Petrosian som arrangerade de flesta skumraskaffärerna Petro höll på med; om henne har sagts att hon var en sådan kvinna att oavsett när och var hon föds skulle hon inom kort äta middag med de som bestämmer.

    Ulf. Fixade matcher sker då i alla fall inte om att komma överens om remier. Det skrevs här om Curacao 62 och det kom senare en ganska insiktsfull kommentar av en viss Herr Karpov om att när ryssarna tog så mycket remierna så var det ingen av dem som fick mycket poäng heller.

  14. Fuji säger:

    Kandidatturneringen i Curacao 1962 slutade enl tabell nedan: inom parentes antal remier och medeltal drag i remierna)

    1:a Petrosian 19 remier/26 drag
    2:a Keres 16 remier/26 drag
    3:a Geller 18 remier/29 drag
    4:a Fischer 12 remier/41 drag

    De inbördes remierna mellan topplaceringarna 1-3 i tabellen var många och snittade endast 20 drag.

    Den unge Bobby 19 år fick slita hund i Curacao!

  15. Ulf säger:

    En snabbremi behöver ingalunda betyda att man i förväg har kommit överens om remi. Detta förekommer dock, men om man kommit överens om remi i förväg, så hindrar inte Sofia-regeln detta heller.

  16. Fuji säger:

    Britney: Tillåt mig tvivla på Karpovs insiktsfullhet.

    T.o.m. en katt kan begripa att den som spelar för vinst riskerar att förlora!

    Har man en ”överenskommen” remi har man en halva poäng.

    Fischer spelade för vinst i alla partier och drog följaktligen på sig risker och därmed fler förluster än ”fuskarna” på plats 1-3 i sluttabellen som inbördes spelade remi i alla partier (!) efter medeltal 20 drag.

  17. Britney Spears säger:

    Fuji. Bra tabell där men ska man som Fischer göra visa att ryssarna fuskade ska man ta med alla och då blir tabellen lite annorlunda:

    1. Petrosian 4
    2. Keres 3
    3. Geller 3
    5. Korchnoi -4
    7. Tal -6

    förklaring
    Petrosian, Keres, Geller hade samma resultat mot non Soviets*
    Tal 6 förluster mot Petrosian (2), Keres(2) och Geller(2)
    Korchnoi 4 förluster mot Petrosian(2), Keres(1) och Geller(1)

  18. Fuji säger:

    Britney. Poängen var att de tre topp placerade möttes 12 ggr inbördes och samtliga partier slutade remi efter ett snitt på 20 drag.

    Att detta var överenskommet från högsta nivå i det sovjetiska schackförbundet har jag utläst i kaffesumpen på mitt skrivbord. Bobby tyckte nog också att ”ryssarna” lite väl lätt fick tid att vila ut sig.

    De tre i topp spelade alla mot Bobby Fischer och att remierna skulle bli utslagsgivande visste matematikerna i det sovjetiska schackförbundet. De hade erfarenhet av riggade turneringar sedan tidigare.

    När estländaren Keres beordrades att vika ner sig i matchen mot Botvinnik 1948 var det andra bullar som gällde: 0-0-0-0-1 skrevs siffrorna till Botvinniks fördel. Efter 1948 skrev siffrorna dem emellan 2-2=3 och räknat 50-talet 2-1=2 till Keres fördel.

    Bobby Fischer såg Keres som en av de bästa spelarna i världen!

    Man kan ju förstå vilket maskineri Ulf och Pia mött genom åren.

    Heja Magnus!

  19. Britney Spears säger:

    Fuji. Självklart förstår jag dessa poänger även om det går att diskutera fallet Botvinnik-Keres 1948. Men det var bra att du tog upp detta fall då jag tycker det visar var de verkligt uppgjorda partierna ligger. Curacao 62 innehåller ju även läggmatcher (men om dessa talas inte) till skillnad från remierna som alla blir så superförbannade på.
    Läggmatcherna resulterade i en vinnare till skillnad från remierna som bara screenade bort Fischer. Det troliga är ju att någon av dessa i ryssar i topp precis som Karpov sa hade fått mer poäng om de spelat mot varandra. Fischer hade säkert ändå inte kunnat gå hela vägen vilket bl.a. resultaten visar på. Fischer var helt enkelt inte den starkaste spelaren 1962. Om du finner något av det jag skriver intressant kan du kommentera om inte får vi kanske acceptera att vi har olika åsikter eller syn på fakta som man uttrycker det idag.

Lämna en kommentar