Apr 16
Det går bra för Sveriges representant GM Pia Cramling (2452) i det pågående Dam-EM i Riga. Hon är obesegrad efter fem ronder med tre inledande remier och två avslutande vinster. Leder gör WGM Aleksandra Goryachkina, Ryssland (2452) med 4.5 poäng. Hon har gjort en rankingprestation på 2684 och kan bli svårstoppad. I den sjätte ronden har Cramling svart mot IM Anita Gara, Ungern (2354). Spelet börjar klockan 14.00 idag under påskdagen. Det finns mer information, bilder och livesändning på turneringens hemsida.


Läs de 12 kommentarerna till “Pia Cramling obesegrad i Dam-EM 2017”

 1. Lasse S säger:

  Pia spelar bra men jag kan tycka att hon inte riktigt
  fått till det i denna turnering. Lite för många remier.
  Visst, motståndet är mycket tufft, men ska hon komma bland
  de 14 främsta så lär det nog krävas att hon vinner åtminstone
  två av de tre sista partierna.

 2. En undran säger:

  Hon testar ett tidigt …b6 i Sicilianskt. Svårare att vinna då.

 3. Någon säger:

  Jaså?! Varför skulle det vara så?

 4. Experten säger:

  Ska man ställa löparen på b7 så det mera aktivt att spela a6 och b5 då man med b4 senare har möjlighet att hota vits centrum. Tycker nog att Pia ofta har en lite väl passiv spelöppningsanläggning i förhållande till sitt stora kunnande och erfarenhet.

 5. En undran säger:

  Det finns alltid detaljer att jobba vidare på.

  Pia har helt klart kapacitet att nå en VM-final när allt stämmer. Hon spelar lite för försiktigt. Vågar inte gå riktigt ”all in” i en del avgörande lägen. Tänker för länge och får för lite tid kvar på klockan för att våga spela det där draget som hade gett fler vinstpartier. Ibland blir det för försiktigt redan i spelöppningen, andra gånger i mittspelet och i slutspelet.

  Ändå har hon tillhört världseliten i så många år och har mängder av imponerande resultat i meritlistan. Nu väntar jag bara på att hon själv eller någon annan skriver en bok om hennes imponerande schackkarriär fram till nu.

 6. Mannen från Orkney säger:

  Remi i sista och man klarade inte gränsen. Tråkigt. Inte ens ”all in” utan avbyten till dött slutspel. Tja kan väl hända men borde inte få hända i ett sådant här läge. Hade en gång en klubbkamrat som sa till mig efter att jag varit i ett liknande läge; dvs att remi inte räcker; ”det hade varit bättre om du förlorat” och det ligger lite i det han säger.

  Jag finner dock 11.f4 intressant istället för det naturliga 11.Lf4 som ju besvarades med 11.- Dc5. 11.f4 måste nästan besvaras med 11.- Dc5 också; vart skall man annars gå? Och då slutar det hela med Lxf6 och förstörelse av svarts bondestruktur. Ger inte mycket med damerna avbytta och svart har kompensation för dubbelbönderna genom löparparet i en begynnande slutspelsställning som brukar gynna löparparet. Men det hade nog i alla fall gett en obalans att spela på och dessutom ett spel som jag tror Pia skulle ha trivts i.

 7. Mannen från Orkney säger:

  [Event ”Individuella Dam-EM 2017”]
  [Date ”2017.04.22”]
  [Round ”11”]
  [White ”GM Pia Cramling”]
  [Black ”IM Sabrina Vega Gutierrez”]
  [Result ”½-½”]
  1. d4 d5 2. Nf3 c6 3. c4 e6 4. Qc2 Nf6 5. Bg5 dxc4 6. Qxc4 Nbd7 7. g3 e5 8. dxe5 Nxe5 9. Nxe5 Qa5+ 10. Nc3 Qxe5 11. Bf4 Qc5 12. Qxc5 Bxc5 13. Bg2 O-O 14. O-O Be6 15. Rac1 Rad8 16. Na4 Bd6 17. Be3 Bd5 18. Bxa7 Ra8 19. Bc5 Bxc5 20. Nxc5 Bxg2 21. Kxg2 Rxa2 22. Rc2 b6 23. Nd3 c5 24. Rfc1 Re8 25. Kf3 Ne4 26. Nf4 Ng5+ 27. Kg2 Ne6 28. Nxe6 Rxe6 29. b4 Rxe2 30. Rxa2 Rxa2 31. bxc5 bxc5 32. Rxc5

 8. Någon säger:

  Det finns flera sätt att spela på vinst. Man måste inte gå ”all-in”, utan man kan, hör och häpna, faktiskt spela ett slutspel, som åtminstone för den oinsatte verkar ”dött”.

 9. Lasse S säger:

  Har Pia någon ytterligare möjlighet att kvala in till Vm
  eller är det kört för denna gång?

 10. Wow säger:

  Det handlar inte om att gå all in då detta inte är något spelaren avgör utan är en konsekvens av turneringsställningen. Sen måste spelaren anpassa sig till detta all in läge och visst kan man spela slutspel men då måste det finnas lite substans att jobba med och det var väll ganska tydligt att det inte fanns här. Intressant att veta, kanske någon kan luska, om Pias motståndare också behövde vinna eller om det kanske räckte med remi för henne? Det är ju en lika viktig aspekt på partiet som Pias all in situation och påverkar ju på ett drastiskt sätt den s.k. Gameplanen.

  Wild Card är en möjlighet. Där borde Sveriges SF ligga bra till då man ju valt att alltid stryka katten medhårs.

 11. En undran säger:

  Det räcker med att studera Bent Larsen-partier och läsa en intervju på engelska med honom från 1973 (sök på Google) så får nog fler en bättre uppfattning om all in även i schack. All in är inte detsamma som att spela bingo direkt…

 12. Lasse S säger:

  Vi får verkligen hoppas på ett Wild Card för Pia till kommande ”VM-cirkus”.

  Om det finns någon schackspelare i Sverige som jag verkligen beundrar, man eller kvinna, så är det Pia Cramling!
  Man kan tycka vad man vill om hennes spelstil, t ex att den kanske är lite för passiv men att hon
  i drygt 30 år har befunnit sig i den absoluta världseliten för damer är helt fantastiskt!

Lämna en kommentar