Apr 09

Inför den elfte ronden hade GM Alexander Onischuk genom sin vinst mot GM Jefferey Xiong kommit ikapp ledarduon GM Wesley So och GM Varuzhan Akobian som spelade remier i sina partier. Det är också en helt öppen historia vem som vinner av förra årets U.S.A.-mästare IM Nazi Paikidze och WGM Foisor Sabina-Francesca som båda hade 7 poäng inför den spännande slutronden.

Läs de 3 kommentarerna till “2017 U.S. Chess Championships: Round 11”

 1. Sune Larsson säger:

  Spännande upplösning av US-ch! Ja, nu blir det ju en fortsättning ikväll med åtminstone två snabbschackpartier mellan So och Onichuk. Wesley bör vara klar favorit här då han är riktigt duktig med kort betänketid. Finns mycket memorerat i den skallen!

  I mitt förra inlägg skrevs mest om tävlingen/sändningen i allmänhet och några manliga spelare. Men det har ju naturligtvis även spelats US-ch för kvinnor. I en av sändningarna ställdes frågan varför denna uppdelning finns när det gäller US-ch. Svaren från Yasser och Jennifer var aningens svävande – kanske något delikat fråga – men ser man på deltagarna hade en unisextävling US-ch enbart fått män som startande. Om nu inte bästa dam specialinbjudits.

  Nåväl, det var mycket spännande att följa damtävlingen på nära håll. En hel del bra partier spelades och mycket pengar stod på spel.. Startfältet var dock inte alls imponerande med en rad öststatstjejer + några väldigt unga amerikanskor. Sabina Foisor (elo 2274) vann till slut trots jobbiga personliga förhållanden (hennes mor dog 49 år gammal för kort tid sedan). Avslutningspartiet som Sabina vann som svart mot Virkud var dock en riktig pärla även om mest placerade sina pjäser i periferin.

  Åter blev man påmind om att i stort daglig schackträning krävs för att hålla sig på topp. Att bokstavligen leva och andas schack. md sikte på tävlingar. För vissa faller det sig naturligt att leva så – för andra funkar det inte alls. Flera deltagare i US-ch både kvinnor och män klagade över bristande förberedelser pga andra åtaganden. Det leder tanken till SM i sommar där flera av deltagarna just sysslar med annat än träning av den egna spelförmågan. Inte så underligt – det är ju inte helt enkelt att försörja sig på att spela schack – men spelstyrka är en färskvara och nog måste Nils Grandelius och Erik Blomqvist vara klara favoriter till de två översta platserna.

 2. Någon säger:

  ” men ser man på deltagarna hade en unisextävling US-ch enbart fått män som startande. Om nu inte bästa dam specialinbjudits.”

  Varför då? Man kan ju ha hälften män och hälften kvinnor. Det hade varit det bästa i så fall.

 3. Sune Larsson säger:

  Ja så kunde de ju göra förståss… dvs helt upphäva rankingtalskvalificering till mästerskapet

  men det är nog för stor skillnad – menar låta spelare med elo lite över 2200 matcha So, Caruana och Nakamura…

  Det vore nog inte så himla kul för någon.. Får hoppas amerikanarna om några år får ihop till åtminstone

  några tjejer över 2500 i elo.. Närmast till hands kanske ligger att ytterligare duktiga öststatstjejer flyttar till usa –

  men enklare försörjning då är måhända att öppna ett par schackskolor för barn/ungdomar

Lämna en kommentar