Mar 22
Det rapporteras för lite om damschack i Tidskrift för Schack menar Susanna Berg på sin blogg Schackelina.blogg.se. Bakgrunden till detta är ett beslut om att ta bort damspalten i TfS. Vad säger läsarna? Borde det finnas en damspalt i Sveriges enda schacktidskrift? Lägg din ja- eller nej-röst genom att klicka en gång i omröstningsspalten på höger sida.


Läs de 16 kommentarerna till “Ny omröstning”

 1. Susanna Berg Laachiri säger:

  Jag vill verkligen tacka för att detta ämne tas upp här vilket jag uppskattar. Det jag har reagerat mest på och som gjort att jag velat skriva om det är att man har har valt att ta bort en befintlig krönika för damschack i förbundets tidskrift. Att inte göra något är en passiv handling. Däremot att ta bort något som redan finns är för mig snudd på en aggressiv handling. Vad ger det för signaler ? För mig en ganska tydlig sådan. Man vill inte satsa. Riktigt riktigt dåligt!

 2. Alan Matt säger:

  Jag tror att det är så här att den har tagits bort av politiska bidragsskäl. Man har säkert fått frågan av myndighetspersoner med en feministisk och HBTQ agenda varför man har en damschackspalt? Om inte kvinnor är lika intelligenta som män etc. Och genom att ta bort damspalten slipper man sådana frågor. F.ö. har TfS sedan länge förvandlats till en ren propagandatidskrift.

 3. Någon säger:

  Det gör mig mörkrädd att se resultatet av den här omröstningen. Det är klart att det skall finnas en damspalt.

 4. Susanna Berg Laachiri säger:

  Tack för stöd! 🙂

 5. En undran säger:

  Det är viktigt att ge plats åt skriverier i Tidskrift för Schack som gör att alla kategorier av schackspelare inom Sveriges Schackförbund känner sig sedda och uppskattade, blir inspirerade.

  Jag vill bl a läsa mer om damschack och veteranschack, om schackklubbar, om vad vi kan lära av andra sporter vad gäller förberedelser, träning, själva tävlingsmomentet, efteranalyser med tränare, mentala coacher, om återhämtning, hur man toppar sig, undviker formsvackor, hanterar bakslag och tvivel osv. Jag vill också se fler schackpartier.

  Och jag vill att Tidskrift för Schack blir mer av en riktigt bra lärobok om schack – från nybörjare till stormästarnivå.

  Det skrivs så många bra schackböcker på engelska och väldigt få översätts till svenska, sorgligt nog. Det behövs fler bra schackböcker på svenska. Går det att göra en ekonomiskt rimlig deal, mellan berörda bokförlag och Sveriges Schackförbund, att några riktigt bra engelskspråkiga schackböcker översätts till svenska och publiceras kapitel för kapitel som en följetong i Tidskrift för Schack under några år?

 6. Susanna Berg Laachiri säger:

  Tack En undran för det är precis vad jag menar i min recension av tidskriften. Den inspirerar inte till att spela schack utan är för mycket redovisning. Vi har en magisk värld som vi alla fascineras av. Det är den världen en schacktidskrift ska berätta om!

 7. Ofelia säger:

  Problemet var att det inte fanns någon som ville skriva damspalten. Om Susanne eller någon annan hör av sig och vill skriva den kan den säkert återinföra!

 8. Tobias Bende säger:

  Jag tycker TfS nu under Axels ledning är bättre än jag någonsin upplevt tidigare.

 9. Erik säger:

  Jag tycker TFS är bra men det kan bli bättre.Därför är det självklart att en damspalt ska finnas.
  En annan fråga är varför satsar inte schackförbundet på Dam SM och Dam Allsvenskan?
  Det kanske också går att spela juniortävlingar via internet med webcameror. Nord mot Syd i en internetmatch skulle vara häftigt.
  Varför inte ha utmaningsmatcher tex mellan Sverige och Norge. Företagskampen skulle man kunna ha och stadskampen och stadsdelskampen.
  TFS borde göra någon intervju hur schackklubbar som är framgångsrika med schackfyran. Hur de lyckas fånga upp spelare till sina schackklubbar. Hur de framgångsrika klubbarna lyckas med att kunna anställa schackledarna.
  Hur lyckas de som är duktiga att få sponsorer till klubbarna? Hur klubbar kan tjäna pengar och vilka de kan samarbeta med? Hur klubbarna kan synas ute bland allmänheten och på webben?
  Hur klubbarna tar hjälp av föräldrar i Juniorverksamheten?
  Det är sånt här som kan ge ett uppsving för schackSverige.

 10. 14.50 säger:

  Jag kan möjligen förstå om nya eller unga spelare som inte läst TfS i 20 år kan tycka att den är bra, de har ju aldrig varit med om något annat. Men hur spelare som varit med ett tag kan tycka den är bra övergår mitt förstånd. Vissa tycker tidningen blivit bättre och detta till trots ganska mycket nedsättande skriverier. Men visst några saker är ganska bra bl.a. de fina och stora bilderna, vilket ju kan vara ganska bra då man därmed inte får plats med så mycket dumheter.

 11. Susanna Berg Laachiri säger:

  Det är en positiv tanke du förmedlar men så är det tyvärr inte Ofelia. Jag hade erbjudit mig att skriva men när två personer inte hade tid att skriva togs damspalten bort. Man ville hänvisa till min blogg men det är ju inte samma sak. Det var ett tråkigt beslut som jag inte förstår underlag för at genomdriva! Jag hoppas damspalten kan återuppstå men för min egen del känner jag inte att jag vill skriva längre men den behövs.

 12. Tobias Bende säger:

  Givetvis är det upp till var och en att bilda sig en uppfattning. Jag har läst Tfs i över 25 år. 14.50 tycker det är obegripligt att man kan tycka TfS är bättre nu än den var då. För att friska upp mitt minne gick jag tillbaka och kollade igenom några nummer åren 1991-1997. Detta ändrade inte min uppfattning (även om läsarbreven var mer intressanta än jag mindes dem).

  Framför allt tycker jag att gamla TfS hade för mycket fokus på resultatrapportering. Något som sköts bättre av andra medier. Nya TfS tycker jag har bättre skrivna artiklar om sådant som för mig är mer intressant. T.ex. Nils arbete som sekundant.

 13. Axel Smith säger:

  Tack för kommentarerna. Erik: önskemålen noterade! Ett uppfylls i nästa nummer (sponsortema). ”Vad händer efter skolschacket?” (2016/4) är ett exempel på hur klubbar fångar upp spelare. ”Den Svenska modellen” (2014/4) handlar bland annat om en klubb som är bra på att anställa ledare.

  Angående damspalten blev damspelare med mailadresser i medlemssystemet tillfrågade om att skriva. Två skrev (2016/1 och 2016/2), sex tackade nej, arton svarade inte och tre var intresserade, men hade inte tid. Vi valde att inte tjata. Det kan man naturligtvis tycka är fel.

  Susanna Berg ville skriva, men bara om ingen annan skrev. I hennes blogginlägg står det att jag ignorerade en fråga om kontaktuppgifter till spelarna ovan. Det stämmer inte.
  För övrigt tycker jag att det är trevligt med hennes blogg, och vill hon skriva en damspalt i ett TfS-nummer är hon varmt välkommen.

 14. E säger:

  Liknande frågor har varit upp till diskussion tidigare, särskilt kopplat till frågan om huruvida man ska ha separata damtävlingar. Schacket är en av förhållandevis få sporter/idrotter där man inte behöver könsindela deltagarna. Man skulle alltså strikt taget inte behöva ha separata dam- och herrklasser (eg. öppen klass) eftersom det inte finns några fysiska eller mentala hinder för alla schackspelare att delta i en och samma klass.

  Mot denna bakgrund tycker jag att det känns märkligt att ha en separat damspalt. Har denna damspalt tillkommit för att döva utgivarens dåliga samvete kring att det rapporteras för lite om damschack? (Ungefär: ”visst, schacket är dåligt på att locka tjejer/damer, och dåligt på att behålla de tjejer/damer det ändå lyckas locka, men vi har i alla fall en damspalt i tidskriften så någonting gör vi allt!”.) Kan denna damspalt t.o.m. användas som svepskäl för att ”slippa” rapportera om damschack i resten av tidskriften?

  Nej, jag är inte säker på att det gynnar damschacket att ha en spalt om det ”på särskild plats”. Den tjej/dam som läser tidskriften och letar efter någonting om damschack och finner att det enda som finns att läsa om damschack finns i en särskild spalt som man kan misstänka finns i tidskriften ”på nåder”. Jag tycker snarare att rapporteringen om schack – gärna t.ex. det som signaturen ”En undran” skriver i inlägg 5 ovan – lika naturligt borde handla om både dam- och herrschack. Därför röstade jag nej till en separat damspalt.

 15. Susanna Berg Laachiri säger:

  Hej E,

  Tack för att du talar om din motivering till att rösta emot och visst ligger det mycket i detta. När det gäller att ta bort separata klasser i schacket är det lång väg att gå samt att jag tror de flesta vill ha kvar både den kvinnliga VM-cykeln och vårt kvinnliga landslag. Det sistnämnda gjorde ju mycket bra ifrån sig i vårt senaste OS.

  Faktum kvarstår att kvinnliga spelare är i minoritet med 85 registrerade spelare i hela Sverige! Det försöker man göra något åt genom speciella dampriser i öppna tävlingar. GP-tävlingarna är föredömliga med sådana insatser. Tack!

  När det gäller din gissning om varför Damspalten tillkom en gång i tiden tycker jag det vore konstig anledning och är övertygad om att så inte är fallet. TFS har rapporterat mycket om olika aktiviteter för de kvinnliga spelarna samt resultat och bra bevakning från Dam-OS. Varför skulle man vilja slippa sådant?

  Jag skulle istället tro att det finns många läsare som uppskattar att läsa om schack från ett kvinnligt perspektiv. Dessutom ger det en klar signal till att man vill göra insatser för damschack med tanke på att TFS är en tidskrift från Sveriges Schackförbund.

 16. Susanna Berg Laachiri säger:

  Jag vill tillägga en sak som är viktig! Jag vill bemöta det som E skriver och jag citerar.

  ”Den tjej/dam som läser tidskriften och letar efter någonting om damschack och finner att det enda som finns att läsa om damschack finns i en särskild spalt som man kan misstänka finns i tidskriften ”på nåder”.

  Det tror jag absolut inte utan snarare tvärtom. Vad tänker den tjej/dam som läser tidskriften och ser att här är det bara män som skriver.. Kan ju bara tänka en sak att schack är en mansdominerad värld och det är just det som vi ska ändra på genom att vi kvinnor syns mer.

Lämna en kommentar