mar 20
Världsmästaren Tan Zhongyi har i Shandong-provinsen i norra Kina blivit hedrad med en belöning på 100.000 yuan och en värdefull safir från det berömda företaget Jingzhi. Tan Zhongyi erkänner att det var en överraskning att vinna VM för damer men har lovat att jobba ännu hårdare framöver för mer framgångsrika resultat. Det är redan två kinesiskor på 10-bästa-listan och en till är alltså på ingång. Många spår att Kina är det nya framtidslandet i europeiskt schack om några år, både på damsidan och herrsidan. Det går att läsa mer på Chessdom.    










Läs de 5 kommentarerna till “Tan Zhongyi hedrad”

  1. Stefan Bryntze säger:

    Låter jättebra

  2. Susanna Berg Laachiri säger:

    Håller helt med. Vilken uppmuntran och fint gjort!

  3. Per-Erik Franzén säger:

    Trots begränsade politiska kunskaper har jag svårt att tro att Kina kommer tillhöra Europa inom ett par år…
    Vänligen Per-Erik.

  4. Thomas Engqvist säger:

    Europeiskt schack är den formen av schack som tillämpas i väst och som vi är bekanta med. I Kina finns även den kinesiska varianten av schack – xiangqi – som är ett mer komplicerat spel. Kineserna visar ett allt större intresse för europeiskt schack och det märks också i ratinglistorna.

  5. Mannen från Orkney säger:

    Hahah Tack för upplysningen Thomas! Jag tyckte precis som Per-Erik att det lät knepigt. Till detta skall sägas att jag den senaste månaden faktiskt ramlade över ett fint Xiangqi bräde med pjäser (eller snarare brickor med klotter på) samt en lärobok i spelet som jag plöjt igenom men men… poletten ramlade inte ned i alla fall. F.ö. är väll inte vårt fina schackspel europeiskt? Man kunde kanske ha uttryckt sig lite tydligare – å andra sidan blev det roligare så här. Däremot kan jag inte hålla med om att Xiangqi är ett mer komplicerat spel. Jag skulle säga att de är likvärdiga. Likaså med Japanskt schack Shogi. Sen finns det Thailändskt schack som är stort i Thailand 3 miljoner utövare om jag minns rätt. I boken från ca 2010 står det f.ö. att Xiangqi är mest populärt bland kineser boendes utomlands, det hela blev väll s.a.s. mer exotiskt då.

Lämna en kommentar