Mar 05
Unga svenskar jagar titlar i Stockholm Chess Challenge

Stormästaren Erik Blomqvist har chans till snabb revansch efter Aeroflot Open. Han är topprankad i Stockholm Chess Challenge som startar på måndag. Turneringen har samlat ytterligare tre stormästare: Adam Tukhaev, Ukraina, Nikita Maiorov, Vitryssland och Ulvi Bajarani, Azerbajdzjan.

Stockholm Chess Challenge är en turnering för unga spelare som vill ta chansen att kämpa för en titel, och det finns flera intressanta unga talanger med i turneringen, bland annat Norges 15-årige jättelöfte Tor Fredrik Kaasen (2442).

Två av Sveriges fem bästa juniorer är anmälda: FM Felix Tuomainen (2297) och Milton Pantzar (2257).

Övriga anmälda svenska spelare är IM Jonathan Westerberg (2475), IM Philip Lindgren (2421), FM Theodor Kenneskog (2323) och FM Eric Thörn (2284).

Turneringen planeras att livesändas i webb-TV med Martin Lokander som programledare i kommenteringsrummet. Du kan följa all action på www.stockholmchess.se med start på måndag klockan 15.00.

Hela startlistan: http://chess-results.com/tnr258224.aspx?lan=1

Publiken är förstås välkommen till Memory Hotel i Kista för att följa turneringen på plats.

Ingemar Falk

Läs de 2 kommentarerna till “Stockholm Chess Challenge 2017”

 1. Per-Erik Hansson säger:

  Har följt tävlingen idag och måste säga att Martin Lokander är en utmärkt kommentator.
  Det som slår mig mest är väl att jag ser, av 24 deltagare, är endast 3st svenska juniorer.
  Detta kan tyckas lite för en tävling som väl i första hand är till för just dessa?
  Vill våra juniorer ej vara med? Eller håller dessa för låg klass?

  Vore kul att höra vad ni andra anser i frågan.

 2. Ingemar säger:

  Hej Per-Erik
  Vi har bjudit in alla svenska juniorer över 2200.
  Just 2200 är en bra ratinggräns för våra unga IMs som jagar GM-norm. Även om våra unga IMs börjar bli gamla nu 🙂
  Det är som det är med livet. Skola och så, när det är vecka 10.
  Huvudsponsorn Data Repons lägger ner mycket pengar och energi & kraft på turneringen vill att den ska sammanfalla med deras stora event på torsdagen i vecka 10, så då anpassar vi oss förstås till dem.
  Jag skulle vilja framstå att Datarespons i dag är Schacksveriges största schacksponsor.
  Jag hade till exempel gärna sett Kaan i turneringen. Men som sagt, skolan kom i vägen. Och jag har fått lära av Lunds ASK att jag också ska informera klubben när jag kontaktar pappan och Kaan.
  23 var anmälda till turneringen, och vi sökte då den svenska junioren närmast 2200 som reserv för att hoppa in om verkligen alla skulle dyka upp.
  Och banne mig, de kom från Mongoliet, Indien, Azerbajdzjan, Vitryssland, Kanada etc. Och alla dök upp.
  Heders!
  Vi ville inte ha ojämnt antal spelare så då hade vi genom Sällskapets ordförande Stefan Lindh förberett pappan till Sveriges junior närmast 2200, Hampus Sörensen, att med kort varsel lämna skolbänken och spela schack.
  Vi får tacka Hampus pappa för övertygande övertalningsförmåga med skolans rektor så att Hampus kunde vara på plats på Memory Hotel bara två timmar efter det att han hade blivit inringd av oss på måndagen före rond 1.
  Data Respons har lovat att vara huvudsponsor åtminstone ett år till, och vi inom organisationen hos Stockholms Schacksällskap och Stockholms Schackförbund hoppas verkligen att toppa allt 2018, gärna med hela svenska junioreliten på plats.
  Juniorer och föräldrar – förberedd redan nu skolornas rektorer om att något stort händer vecka 10 under 2018. Det är då vi kan visa upp hela vårt juniorgarde för världspressen. Här finns för övrigt en text om årets turnering: http://chessbase.in/news/stockholm-chess-challenge-01/

  Jättekul förresten att Martin Lokander får de hyllningar han förtjänar!

Lämna en kommentar