dec 30

GM Sergej Karjakin fick välförtjänt sin världsmästartiteln till slut. Dock inte i klassiskt schack (Carlsen) eller snabbschack (Ivanchuk) utan i blixt. Karjakin förlorade endast ett parti mot Nakamura i den nuförtiden populära 5…exf6-varianten i Caro-Kann. Tävlingen avgjordes igår och idag och Carlsen hade fortfarande chansen att bli världsmästare i blixt i den sista ronden men för det krävdes en vinst med de svarta pjäserna mot GM Peter Leko, tidigare VM-utmanare till Vladimir Kramnik i Moskva 2002. Lite förvånande att Carlsen spelade 1…e5 som faktiskt är det enklaste draget att få remi mot med de vita pjäserna. Leko är känd för att vara en mycket solid spelare och Carlsens uppgift var snudd på omöjlig med det symmetriska spelet som uppstod i kombination med alla pjäsavbyten. Vi har alltså idag tre olika världsmästare i de olika formerna av betänketid eftersom storfavoriten Carlsen blev trea i snabbschack och tvåa i blixtschack. Det går att läsa mer och blixt- och snabbschackevenemanget i Doha, Katar på turneringens hemsida.

GM Sergej Karjain tog över VM-kronan från GM Alexander Grischuk. (Foto: Wikimedia sep. 2016)

GM Sergej Karjain tog över VM-kronan från GM Alexander Grischuk. (Foto: Wikimedia sep. 2016)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sveriges högst rankade spelare GM Nils Grandelius gjorde en mycket bra prestation som i konkurrens med världseliten var rankad som nummer 60 och placerade sig som nummer 47. Inte illa och han lyckades i den andra ronden igår besegra ingen mindre än GM Levon Aronian som räknas till en av världens bästa i alla spelformerna. I snabbschacket besegrade som bekant Grandelius Karjakin och detta är en stark prestation även om det verkar som om Karjakin har problem med att hitta rätt speltempo i just den spelformen. Detta märktes också i VM-matchen mot Carlsen. Snabbschack är för de flesta svårare än alla de andra spelformerna och inte ens Karjakin tycks komma undan detta faktum.

GM Nils Grandelius (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Nils Grandelius gjorde hedervärda insatser i blixt och snabb i konkurrens med praktiskt taget hela världseliten och visade att han är farlig för vem som helst i hela världen. (Foto från ett annat sammanhang av Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De båda damturneringarna blixt och snabb hade inte någon svensk representant, eftersom Pia Cramling som bekant är upptagen med klassiskt schack i Rilton Cup. Det blev en riktig fullträff för GM Anna Muzychuk som segrade i båda tävlingarna. Lite överraskande var det att inte någon kinesisk dam höll sig framme eftersom det är de som normalt dominerar damschacket i världen, i alla fall klassiskt schack. Världstvåan GM Ju Wenjun fick nöja sig med en blygsam nionde placering.

GM Anna Muzychuk är något så ovanligt som dubbel världsmästare i de snabbare formerna i schack. (Foto: Wikimedia 2014)

GM Anna Muzychuk är något så ovanligt som dubbel världsmästare i de snabbare formerna i schack. (Foto: Wikimedia 2014)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs kommentaren till “VM i blixtschack 2016”

  1. En undran säger:

    Tjänstefel av Carlsen mot Leko, som han ska köra över. Men då får han bjuda upp till dans med någonting annat än Spanskt.

    Tydligt att Carlsen inte riktigt var på tårna i båda turneringarna. Slarvspel i känsliga lägen.

    Hjärnan är en lustig sak. Den kan när som helst spela spratt med en. En kroppsbalansering med Kinesiologi inför varje parti vore säkert ingen dum investering för att minska hjärnglappen. Så plocka med en Kinesiolog i teamet, Carlsen!

    I alla fall en hög nivå av Carlsen att få med sig medaljer i båda turneringarna även när formen inte håller hela vägen in i mål.

Lämna en kommentar