Jul 08

Med undantag för Island går det dåligt för Nordens fotbollsnationer nuförtiden. Medan Sverige fick respass redan i EM-gruppspelet, är norrmän och danskar hänvisade till TV och PC för att följa EM, då deras landslag aldrig behövde köpa biljetter till Frankrike. Trots att fotbollen i Norden får miljoner via tipsmedel och offentligt stöd, som kanaliseras via idrottsförbunden, misslyckas de alltså idag på toppnivå. Sett till den stora mängden pengar till sporten kan misslyckandet knappast bero på ekonomin i sig. Kanhända att förklaringen snarare bör sökas i attityd, konkurrensmentalitet och brist på tränarkapacitet till ungdomar. En person, insatt i den svenska fotbollsmiljön, berättade nyligen för undertecknad i en konversation om olika barn- och ungdomsidrotters situation i Sverige: ”Det talas ofta på kongresser om satsning på barn och ungdom, men i realiteten kommer det sällan eller aldrig särskilt mycket pengar till barn- och ungdomstränare, medan mycket medel går till centrala projekt och anställningar.”

Hur är det då ställt med vårt älskade schackspel i Sverige? Undersökningar tycks påvisa att ständigt fler lär sig att spela schack. Detta är troligen mestadels tack vara modern teknik, internet, schackprogram på pc/mobilappar etc om det inte är så att man har turen att ha någon i familjen som redan är förtrolig med spelet, och gärna vill lära ut det till någon yngre! De traditionella schackklubbarna har varit på tillbakagång sedan sjuttiotalet. Medlemsbrist och nedläggningar har varit tonen över hela landet. Enstaka stjärnor på den svenska schackhimlen, världstoppspelarna Ulf Andersson – en gång trea på världsschackförbundets rankinglista, och Pia Cramling – dubbel Europamästare för damer och bland de tio bästa kvinnorna i världen i flera decennier – har inte mer än temporärt mäktat med att vända den tråkiga trenden. Men schackförbundet har satt igång en kärkommen och medveten satsning på barn och ungdomsschack. Schack i skolan, SchackFyran och Yes2Chess är schackaktiviteter för skolelever i hela Sverige numera. Utöver detta finns det regionala, populära serietävlingar för barn som t ex Junior Grand Prix tävlingarna i Stockholm, där de allra bästa spelarna i respektive åldersgrupper från alla deltävlingarna under året får spela final i december. Detta är ett fenomenalt system som verkar både som rekryteringsverktyg för att stimulera flera barn att tävla, samtidigt som de bästa under hela året får kämpa om att ligga i topp i sin JGP-grupp.

Med den unge supertalangen Nils Grandelius inträde på världens hundrabästalista över alla spelare i år även tog steget in i schackets tävlingsgräddfil när han tävlade tillsammans med nio av världens bästa schackspelare i Norway Chess under våren borde nu allt ligga till rätta för en Björn Borg-effekt och därmed en markant framgång för svenskt schack. Superstarka och professionellt genomförda internationella tävlingar, som vårens Hasselbacken Open, samt en förstärkt nationell Grand Prix-serie med nya deltävlingar, parad med spännande jubileumsarrangemang kommande år, ger verkliga möjligheter för schacket att stiga upp ur Pandoras Ask och växa både i bredd och topp, från att länge ha varit bortglömt i dunkla källarlokaler.

En mörk skugga har dock lagt sig över framtidsmöjligheterna för schacket i Midsommarlandet eller har kanske den varma majvåren gjort att en aning solsting har drabbat ledningen för schackförbundet? Nu skall barnen nämligen inte längre få tävla som de vill och förmår.

I ett förslag till den stundande kongressen i Sveriges Schackförbund, föreslås nämligen att alla schackspelande barn under tolv år inte längre får delta i tävlingar där det finns vinnar- och topp-priser! Ej heller skall det skickas deltagare till Junior-VM i åldersklasserna under tolv år. Om läsaren får hicka är förståeligt, men tyvärr är förslaget en realitet. I kongresshandlingarna finns förklaringen och motiveringen att läsa både i och mellan raderna (illa dolda). Där framgår att förbundet önskar ansöka om medlemsskap i Riksidrottsförbundet, dvs att man icke önskar bli medlem just nu, men för att tillfredsställa vissa krav, anpassa sig till Riksidrottsförbundet för att på så sätt kunna ansöka om medlemskap kanske nästa år, föreslås dessa fatala regeländringar för svenskt barn-, ungdoms- och skolschack. I stället för att ta tjuren vid hornen och stå upp för sina ideal och sin tävlingsmiljö, lägger man sig platt för en ytterst tvivelaktig policy. Bakgrunden är att ett medlemskap i Riksidrottsförbundet skulle kunna ge klirr i kassan. Någon miljon till på förbundets konto hägrar alltså.

Schackspelandet har en fantastisk effekt på barn i skolorna. Bland annat stimuleras konkurrensgenen, vilket gör att barnen ständigt vill höja sin nivå, och inlärningsfaktorn rusar i väg med toppmotivation – en sanning som många skolledare nu har upptäckt och därför flitigt använder schack i undervisningen. Den sedan länge rådande, och ack så förödande skepticismen mot konkurrens i skolan, tycks alltså få vika en smula till förmån för en sund miljö där alla stimuleras att höja sig oavsett nivå, inklusive de bästa! Om schackförbundet ville, kunde man vidareutveckla schacket i skolan, och börja med att åtgärda den kanske enda men dock så viktiga bristen som finns för närvarande, nämligen att de befintliga, klassiska schackklubbarna inte är inkorporerade i satsningen. Detta hotar på sikt att antingen helt stjälpa utvecklingen, eller orsaka en djup konflikt mellan skolschack och klubbschack i stället för motsatsen, dvs att de självklart bör gå hand i hand. Glädjande nog ges kongressdeltagarna möjlighet att diskutera förbundets Schack i skolan-projekt som del av ett seminarium. Det återstår att se frukterna av detta.

Men varför i stället denna energi på att konformera förbundet till att kunna bli medlem i Riksidrottsförbundet, när det medför allvarliga konsekvenser för barn och ungdomars tävlingsmöjligheter?

Även tidigare har schackförbundet tagit steg i denna riktning utan att kunna eller vilja fullfölja. Kanske är det broderlandet Norges försök som har påverkat förbundsledningen? 2014 beslöt dock norrmännen att lägga ned försöket. Då hade först förbundet varit ute på en turné med inte mindre än åtta möten med olika distrikt runt om i landet för att kartlägga och kolla av stämningen för en eventuell ansökan om medlemskap i Idrottsförbundet. Förslaget mötte hård motstånd på dessa möten och huvudargumenten emot var just barnidrottsbestämmelserna som omöjliggör tävlingar utanför Norden innan man fyllt 13 år. Därpå deklarerade världmästaren Magnus Carlsen tydligt i en intervju i tidningen Verdens Gang att han själv inte skulle kunna ha utvecklats på samma sätt som han gjort om han hade varit underställd Idrottsförbundets regler, även om det fanns fördelar med ett medlemskap. Då det var klart att en överväldigande majoritet var för att slopa en sådan ansökan blev idén snabbt skrinlagd. Månntro om det svenska Schackförbundet har blickat över mot landet i väst och fått kalla fötter avseende en likadan informations- och kartläggningsinsats i föreningsdemokratins anda? För någon sådan provballong har helt uteblivit, både ute i schackdistrikten och i svenska schackmedia.

Nyligen deltog ett sjuttiotal unga schackälskande pojkar och flickor på sommarschackläger på Stockholms Schacksalonger som jag har varit med att arrangera i flera år, ett schackläger som ständigt lockar flera deltagare. Årets huvudinstruktör för gruppen med supertalanger var Martin Lokander.  Han är fortfarande junior, tillhör huvudstadens och landets allra största talanger och är redan en etablerad schackförfattare. Martin skall om några veckor delta i Junior-VM. Som både en populär och duktig schackspelare och pedagog, är Martin en förebild för eleverna. Unga framåtskridande schacktalanger behöver sina hjältar. Världsmästaren Magnus Carlsen och Sverigeettan Nils Grandelius är tillsammans med Martin vad Ronaldo, Zlatan och Bayle är för fotbollsälskarna.

Martin skulle inte ha drabbats av ett eventuellt medlemskap i Riksidrottsförbundet då han har passerat den kritiska åldern, men de allra flesta av deltagarna i toppgruppen på vårt sommarläger har flera år kvar tills de fyller 13. Vinnaren av vår avslutande tävling blev unge Felix Ytterberg från Kristallens Schackklubb. Han kommer säkert med spänning att följa Martins bravader i kommande Junior-VM. Sannolikt drömmer både han och de övriga talangerna om att även de skall få chansen att vara med i Junior-VM nästa gång. Om Schackförbundet får som man vill är drömmen döm att förbli bara en dröm. Felix och alla andra får i så fall vackert vänta tills de är tillräckligt gamla och de svenska stjärnskott som lyckas bli uttagna till ett framtida Junior-VM får möta sylvassa norrmän och andra unga stjärnor från hela världen som redan har haft möjlighet att tävla i Junior-VM i flera år.  Varför skall unga svenska schackstjärnor tvingas starta med detta tävlingshandikapp?

 

Länkar i artikeln:

grandelius.blogspot.no Nils Grandelius

magnuscarlsen.com Magnus Carlsen

norwaychess.no Norway Chess

hasselbackenchessopen.se Hasselbacken Open

http://www.schack.se/svenskt-grand-prix/Svensk Grand Prix

wasa.schack.se Jubileumsarrangemang 2017

http://www.stockholmsschack.se/

http://www.schack.se/wp/wp-content/uploads/2016/06/kongresshandlingar2016.pdf

Kongressen 2016

http://www.vg.no/sport/sjakk/sjakk-vil-ikke-bli-en-del-av-idretten-paa-grunn-av-barneidrettsbestemmelsene/a/23320073/

Verdens Gang artikkel

 

schackskolan.se Sommarschackläger

https://ratings.fide.com/card.phtml?event=1709569         Martin Lokander

Om artikelförfattaren:

Ingvar Gundersen är manager i Nordiska Schackskolan – Nordic Chess School – som undervisar barn i schack i och efter skolan. Ingvar och hans schackskola är också ansvariga för juniorträningen i Wasa SK, där han även är medlem och flitigt deltar i klubbens seriespel. Sin schackliga uppväxt hade Ingvar i Arendal Sjakkselskab i Norge, en av landets äldsta klubbar.

Artikeln står helt och hållet för artikelförfattarens räkning.

Läs de 94 kommentarerna till “Barn- och ungdomsschack i Sverige – Quo Vadis?”

 1. Herr Kopek säger:

  Mycke snack och lite verkstad. 20.000kr löjligt. Dessutom behöver ju schacket inte betala skatt på aktieutdelningarna. Men det är klart att bränna av pengarna, vara en fattig kyrkråtta är fint men att investera dem och få utdelningar är fula saker.

 2. Per-Erik Hansson säger:

  Du snackar ganska mycket gojja, Johan Eriksson. Jag som har 1800 skulle aldrig åka runt på tävlingar om det inte fanns priser till även mig. Det är redan jag som försörjer dessa GMs, betalar inge mer än vad det redan är. Få 2650 eller skaffa ett riktigt jobb. Så enkelt är det, större än så är inte sporten. Det är lika med andra små sporter, bara yppersta eliten som kan leva på det.

 3. En undran säger:

  Du har bra idéer Johan.

  Det finns också möjlighet att avverka både en snabbschackturnering och en blixtturnering samma helg i en spellokal för att hinna med så mycket turneringsspel som möjligt. Det ger chanser för de bästa att få med sig prispengar från två turneringar samma helg. Inte illa.

  Därför är det dags att öka statusen på snabbschack och blixtspel. Jag gillar att följa när Magnus Carlsen och de andra stora grabbarna gör upp om VM i snabbschack och blixt.

  Se till att ge oss ett riktigt Snabbschack-SM, öppet för alla. Och ge oss ett riktigt Blixt-SM. Så många elitspelare väljer bort Blixt-SM när det pågår samtidigt som den vanliga SM-veckan. Varför inte också Nordiska mästerskap i snabbschack och blixt?

  Snabbschack och blixt är absolut någonting som media har lättare att ta sig tid till än några ”långtråkiga” långa partier. Det blir ju action mest hela tiden. Och då är det lättare att få rapporter och filmade inslag att sedan se och höra på i rikspressen, lokaltidningen, tv.

  Den statsfinansierade teven och radion gör inte sitt jobb idag när de tycker att de kan välja bort att bevaka de ”mindre” aktiviteterna. Men då har de inte förstått sin skyldighet (till skillnad från reklamkanaler som inte har denna skyldighet till staten och dess medborgare) att rapportera om mer än de stora aktiviteterna. Minns ännu hur löjligt man resonerade på radion när man inte ens kunde ge schacket 5 minuter i veckan längre för att berätta vad som händer inom schacket.

 4. Johan Eriksson säger:

  Per Erik,

  Jag skrev inte att det inte ska finnas priser till alla. Det jag skrev är att jag tycker att ratingpriser i form av penningspriser ska tas bort och ersättas med bokpriser.

  Kanske det finns fler som tycker som du. Det skulle vara intressant att prova mitt förslag i praktiken på någon GP-turnering och se hur det slår på deltagarantalet. För mig känns det som det kvittar om jag vinner en schackbok (värde ca 250 kr) eller en tusenlapp. För ett schackproffs är däremot skillnaden inte försumbar.

  Tror precis som du att man i dagsläget bör ha runt 2650 för att ha en rimlig inkomst på schack.
  Idag finns det bara en sån spelare inom svenskt schack. Tror att i stort sett varje förälder till en talangfull
  junior kommer avråda sitt barn att satsa på en proffskarriär inom schacket under dessa förutsättningar.
  Om däremot gränsen ligger på 2500 så skulle nog rätt många satsa.

  En undran,

  Tycker precis som du att det borde finnas ett riktigt blixt-sm och ett riktigt snabbschacks-sm.
  Detta måste vara SSF:s ansvar. Tror som du att det är lättare att locka sponsorer till denna typ av tävlingar.
  Dessutom är de mycket billigare att arrangera än långpartiturneringar. Folk med ont om tid kan också vara med.
  Varför inte en snabbschacks-GP?

 5. Ähum säger:

  Vad är det för aktier herr Kopek pratar om?

 6. Andreas Carlsson säger:

  Jag vet inte hur aktivt klubben värvat sponsorer och hur mycket man gör det generellt inom schack, men jag tror att man kan börja smått t ex 64 som sponsrar 1000 kr varje år borde man få till ifall någon faktiskt ringde runt till 200-300 företag.

  Tror även man kan få mer till Västerås Open att be dem sponsra 5000 kr och då få åka ner till helgen kanske äta en buffé som klubben ordnar. T ex ordna 10-15 st som betalar 5000 kr för att synas på affischer och protokoll böcker. 15 x 5000 = 75000 kr sedan gör man buffé och mingel där stormästarna kan äta gratis för 10.000 (mycket mat och dryck) 5000 för att trycka böcker m.m så har man kvar 60.000 till evenemanget.

  Jag tror fullt att det är möjligt eftersom jag vet att det funkar inom annan idrott. Man kanske skulle t om betala någon 10.000 kr just för att ringa runt och ordna sponsring. Det gör man också inom andra idrotter.

  Om det är svårt att locka dem så får man vara kreativ och hitta något som gör att någon vill sponsra dvs få god publicitet som t ex Erik Penser fick under SM. Ordna pressträff ihop med sponsorer och tacka dem för att de gör bra saker. Kanske kan man ordna en rundvandring till företagen med de bästa schackspelarna och ha en uppvisning dagen innan. Jag tror också att pengar behövs för att få spelare att satsa på schack, speciellt med tanke på mina egna barn. (Ludvig slog precis P Lindgen i Cellavision)

  Pengar är klart viktigt och framförallt behövs drivkraft och engagemang och det kommer inte hända om styrelser gör allt jobb själva. Det behövs bra idéer och sedan ska styrelser se till att man utför rätt saker. I klubben vet jag att många hjälper till att stå i kiosker, hjälper till vid tävlingar m.m men det kanske finns andra saker de kan göra som man inte tänker på själva. Flera driver kanske företag och är villiga att sponsra men får inte frågan ordentligt. Kanske ett email utskick är en bra början.

  Jag vet ett företag som jobbar med reklam m.m till andra sporter och de kan man säkert ringa och se om de tror schack kan få sponsring till ett specifikt evenemang. De gör jobbet men tar då kanske halva intäkten, fast å andra sidan kanske de kan dra in 200.000 eftersom de är proffs på det.

  Det är ingen kritik mot jobb som är gjort och jag har full respekt att det är svårt att få in sponsorer, och jag kanske är något naiv men jag vill gärna tro att kanske de bästa i Sverige borde kunna leva på schacket i framtiden.

 7. André Nilsson säger:

  @ Johan
  Ett snabbschacks-GP tycker jag låter som en jättebra idé. Det finns ju befintliga etablerade tävlingar runtom i landet som man enkelt skulle kunna knyta ihop.

  @ Andreas
  Jag ger med glädje 10 tkr till någon som drar in 60 tkr, eller 100 tkr till några som drar in 200 tkr. Ordnar du det då?

 8. Andreas Carlsson säger:

  André jag kan ringa och prata med de som sysslar med detta och höra vad de säger. Att ringa runt till 300 företag för sponsring så är det bättre om någon som har tid (utan arbete) som kan göra det på t ex provision. t ex få 10-20% på allt de får in. Får de in 5000 kr om dagen och lön på 750 kr så skulle de nog tycka det är värt det.
  Jag håller på med liknande fast ringer och säljer konsulter. Hade jag själv haft tiden så hade jag kunnat hjälpa till med det. Men jag skulle kunna coacha någon 18-25 år som är villig att ringa runt. Kanske man kan fråga det också på ett utskick?
  Håller med Johan , Snabbschacks GP och eget Blixt GP är en lysande idé! Snabba att genomföra på en dag! Kanske då ihop med träningsträff för ungdomar… (PS Ludvig slog Filip Boe Olsen) 🙂

 9. Squash player säger:

  Eller så minskar man på utgifterna. T.ex. skulle man kunna spela schack på klubben via nätet och då med domare på plats etc. Detta är man superemot inom SSF men själva har de inga problem med mötet och annat via nätet för då råkar det spara på den egna kassan men med andras pengar är det inte lika viktigt utan då får bollen gärna stusa i taket, golvet och alla fem väggar ett par gånger innan man skyndar till verket.

 10. En undran säger:

  Med framtidens teknikutveckling kan både det ena och det andra bli aktuellt att testa. Redan Bobby Fischer kunde sitta i New York och ändå spela med i en turnering på Kuba.

 11. Squash player säger:

  Den mentala spärren här är större än mellan Amerika och Kuba på 60-talet.
  Det fysiska avståndet är dock ungefär det samma 210 mil respektive 160 mil.
  Till månen är det så väl för ryssarna som amerikanarna (svensken vill inte vara med) 38 439 mil.

 12. Staffan säger:

  Kanske då dags att förbjuda utländska spelare som ”tar” de svenska titelhållarnas pengar i GP serien Johan?

  I Cellavision som just avslutades kom endast en svensk Hans Tikkanen bland de fem främsta och som fick något pris som var att räkna med. Är man rankad ca 1000 i världen med 2500 i ELO så borde man väl ändå klassas som amatör och att då är det inte kanske så konstigt att man inte kan leva på sin sport?

 13. Johan Eriksson säger:

  Staffan,

  Tycker inte att utländska spelare ska förbjudas. De tillför mycket eftersom
  de tvingar våra svenska pelare att träna ännu hårdare.

  Detta är annars ett tydligt exempel på hur svårt det måste vara att leva på schack
  så du har en klar poäng här. Vill som sagt ändra på detta så att en GM på 2500 i ELO kan leva på schack.

  Tycker därför att prispengarna för toppriserna kan var oförändrade men att prispengarna
  i den totala GP-serien höjs (endast svenska spelare tävlar om prispengarna i totala GP:n).
  Höjningen finansieras som tidigare med att ta pengar från ratingpriserna i samtliga GP-tävlingar.

  25000 för att vinna totala GP:n är för lite. Det är en medioker månadslön.
  Visionen borde vara att höja till 100000. Övriga priser måste också höjas.
  Visionen för prispengarna i totala GP:n borde vara något i stil med:

  1.100000 2.70000 3.50000 4.40000 5.30000 6.20000 7.15000 8.10000

  Det borde på sikt inte vara omöjligt.
  Just nu är GP-tävlingarna det hetaste inom svenskt schack så detta borde prioriteras.

 14. En undran säger:

  Schack i Sverige har en framtid för alla! Tack till alla som bidrar till det!

  Det talas så ofta om hur litet Sverige är för att få fram sportutövare i världsklass. Då tycks man glömma vårt broderland Norge gång på gång.

  Själv använder jag exemplet fotbolls-VM 1994. ”Lilla” Sverige vann brons. Frankrike var inte ens med. 4 år senare är Frankrike världsmästare. Självfallet kan Sverige en dag bli världsmästare i fotboll. Sverige kan skapa stordåd i schack också.

  När jag spelade i Gausdal en gång i tiden fanns inte ens tanken i mitt huvud att Norge skulle få fram en världsmästare i schack. Att få fram några stormästare var en dröm stor nog.

  Bakåt i tiden var Sverige ytterst nära att vinna Schack-OS. Framtiden kan se ljus ut igen. Allt är möjligt.

 15. Staffan säger:

  Johan,

  Förstår inte varför du vill göra en amatör till ett proffs på lokal svensk basis?

  Är det inte bättre att både juniorer och föräldrar verkligen förstår vad som krävs för att kunna leva på schack?
  Sanningen är ju att 2650 MINST krävs för att kunna bli ett proffs i schack och kunna leva på det med en levnadsstandard som motsvarar ett ”vanligt” jobb, varför ljuga om ett faktum.

  2500 i ELO är en amatör och inget annat…

 16. Grenoli säger:

  Sverige kan inte bli världsmästare i fotboll sorry to say för den chansen är förbi sedan länge. Så tillsvida man inte skall räkna damfotboll som fotboll. Men det går ju inte så bra där heller. 1948 vann vi OS och 1950 skulle vi spåra ur och spotta på oss själva för att visa alla andra att vi är jättefina med höga moraliska värderingar så vi spelade utan proffsen. Men dra på trissor de svenske slog Spanien i bronsmatchen efter att ha vunnit mot alla lag utom Brasilien. Vid OS 52 fortfarande utan de bästa spelarna, vilka amatörer, förlorade vi i semin mot Ungern som sedan vann finalen och själva slog vi Tyskland med 2-0 i bronsmatchen. VM54 då alla andra för länge sedan släppt amatörreglerna spårade det ur riktigt rejält då vi inte naturligtvis inte kan ta oss till VM med div.2 och div.3 Detta trots att vi enligt de flesta bedömare hade de klart bästa spelarna i hela världen. Men som sagt i typisk svensk jantelagsanda ska dom inte få spela något då bara för att de råkat tjäna några få lire. VM 58 och den stora triumfen känner de flesta kanske till men kanske inte de facto att laget inte var ihop spelat för fem öre då först någon vecka före turneringen startar går regeringen in och öppnar upp för att vi äntligen skall få spela med proffsen. Trots det tar vi silver. Och där är chansen för evigt förlorad. Så gott folk kan en historia skrivas eller om man så vill undvika att skrivas för ett par OS guld och några VM guld kunde man så gärna offra på amatörismens altare. Så och i schack. Nothing new under the sun.

 17. Per-Erik Hansson säger:

  Johan, vart skulle du hitta dom pengarna? Tar du bort alla ranking och juniorpriser så kanske det räcker, men det är knappt. Men om du gör det så kommer ju deltagarantalen att minska avsevärt, och då blir det inga prispengar ändå.

  Tycker du att alla fotbollspelare i div2 ska vara heltidsproffs också?

 18. En undran säger:

  Tack Grenoli för din tro på det svenska ”stålet” 😉

  Mentala spärrar hindrar många framgångar – inte minst i schack. Ett bra offer vinner partiet, men ett dåligt offer förlorar partiet. Så inte ska vi offra amatörismen för eliten. Vi kan ha båda två i full blomning.

  Själv tror jag att Sverige visst kan bli världsmästare – och då inte bara i fotboll. 1994 var vi inte heller långt borta. Det var väl en viss Jonas Thern, av alla, som fick hjärnsläpp och blev utvisad. Och så var den semifinalen förstörd.

  Bättre att låta bli att bli utvisad – även om en motståndare med bollen slinker förbi och gör ett mål än att bli en man mindre i en hel match. Han skulle nog ha tagit några schacklektioner med genomgång av Lasker-partier – en man som inte tappade fattningen i försvarsspelet i onödan när motståndaren tryckte på mot hans kung…

 19. h2-h3 power säger:

  Njae, vi h2-bönder är oftast amatörer, men det finns proffs bland oss också även om det är få. Men själva grejen är ju att oavsett vår nivå skall vi bedömas utifrån våra prestationer. Och speciellt i de fall vi inte får spela med de stora grabbarna utan är förpassade till lägre klasser. Som en äkta h2:are skulle jag aldrig ställa upp i klass 1 om jag inte skulle ha chansen till ratingpris. Om jag däremot skulle få spela med de stora grabbarna cashar jag gärna in lite extra startavgifter if you got my point.

 20. Johan Eriksson säger:

  Staffan,

  Delar helt din analys av vad som krävs för att försörja sig på schack i dagsläget. Det finns som du säger ingen anledning att ljuga om detta.
  Jag vill göra amatör till proffs på lokal svensk basis för att förbättra förutsättningarna för svenskt elitschack.
  Tror att detta också kommer att påverka breddschacket positivt.

  Känner att svenskt schack är inne på rätt väg just nu. Det jag vill framhålla är:

  -GP-serien

  -Livesändningar som börjar få bättre kvalitet

  -Vismaturneringen

  Per-Erik,

  Ytterligare pengar går att få in på följande vis:

  -söka bidrag av schackakademin

  -ytterligare ekonomiskt stöd från SSF

  -Sponsorer

  -Bidrag från privatpersoner

 21. En undran säger:

  Vi ska komma ihåg att alla schackproffs har inte samma krav på levnadsstandard. Därför är det möjligt att leva som schackproffs under 2650 i Elo också. Många gör det. Är man skicklig på t ex poker går det att dra in extra inkomster, enklast på onlinespel. Att ge schacklektioner och skriva om schack gör också många. En bra YouTube-video ger inkomster där reklam tillåts, mig veterligen. Det finns många andra sätt också att dryga ut inkomsterna. Endast fantasin och kompetensen begränsar.

  Härligt med diskussioner! Både ris och ros.

  Om man ska ta beslut för schackets bästa rekommenderar jag att kritikerna inte tar över varje möte, för de hindrar med sin negativitet att man går till botten med de bra idéerna. Kritikerna ska finnas, men de ska inte strypa luftrummet för dem som ser möjligheterna och inte bara hindren.

  Som kommit fram här finns mycket fortfarande att jobba med på sponsorsidan, där också privata bidrag är viktiga. Jag har tidigare framfört idén att också lägga in mer snabbschack och blixt i helgspelet för att ge spelarna chansen att vinna mer prispengar.

  Hur man fördelar prispengar finns fortfarande mycket att jobba med utan att amatörerna känner sig överkörda och tycker att eliten gynnas för mycket.

 22. Andreas Carlsson säger:

  Har kollat en del med sponsring nu och det är fullt möjligt enligt proffsen. Jag tror man får utnyttja lite kontakter till egenföretagare där barnen spelar schack.

  Ämnet var barn & ungdomsschack och min tanke var att duktiga barn skulle få nytta att åka till EM och VM men förbundet lär ju knappast vilja skicka barn dit om vi inte ska ha elo spel innan barn fyllt 12 år. Då är ju barn i andra länder redan IM, Chansen att Svenska barn kommer ifatt och har något i EM att göra är inte så troligt om vi inte vill tävla med våra barn i Sverige. Svårt att tro att våra 14-16 år kommer kunna komma ifatt elo talen som andra länders barn ligger på. Redan nu ligger vi nästan 500 poäng efter och lär ju knappast bli bättre av att vi undviker internationella tävlingar med våra talanger under 12 år. Skillnaden lär ju öka 300-500 poäng till, med tanke på hur snabbt de ökar i början.

 23. Staffan säger:

  Andreas försöker hitta gilla knappen på ditt inlägg men hittar den ej 🙂

  Johan, amatörer på lokal basis inte dumt men då är det dags att förbjuda utlänningar att vinna priser i GP serien.
  Det tycker jag vore faktiskt en bra idé!

  50-talet var andra tider.. och för att citera Nakamura så skulle ingen stormästare innan Capablanca med deras spel klara av att bli stormästare…

  Önskar att vid hade en Thern som kunde spela 70min sedan rött kort skulle göra landslaget bra mycket bättre.

 24. Thomas Engqvist säger:

  Nakamura menade väl att Capablanca och Alekhine var de första riktigt stora stormästarna (2600 och uppåt) medan de föregående stormästarna var mer normala stormästare (2500)? Jag tycker dock att Steinitz och Lasker borde räknas till denna kategori också. Det är alltid ett riskabelt företag att jämföra spelare från förr eftersom de kunskaper vi har idag vilar på deras bästa idéer.

 25. Mazarinen säger:

  Äh, Nakamura menade bara att stormästare någonstans runt en spelstyrka på 2600 började komma runt 1930-talet med spelare som Capablanca. Rubinstein, Lasker, Alekhine, Euwe och några till kan säkert räknas in men troligen inte Steinitz som bl.a. Jeff Sonas bedömt ha en låg spelstyrka. Personligen hittade jag en bok med Reshevskys bästa partier och de var väldigt slätstrukna. Tittade också på några partier av Tarrasch och de var likadana. Men jag skulle nog ändå räkna dem som stormästare men kanske inte superstormästare 2600+

 26. Staffan säger:

  Förlåt vart helt fel!

  Han menade att ingen världmästare innan Capablanca hade spelstyrkan för att vara stormästare idag.

 27. Bo Berg säger:

  Nu har debatten fått en Socialfilosofisk och politisk prägel med inslag av aparta och kommunistiskt isolerande tankar.

  Enligt intervjuen med IM

  En deltagare ända från Indien och Sri Lanka.som Jesper Hall träffade dagen före Cellavision Chess Cup, och de beröttade varför de har kommit till Lund och Sverige för att spela schack.
  IM Dinesh K Sharma India E2298 Se Intervjuen nedan.

  https://youtu.be/fNhgWT7j_1s

  ELO +/-: -3.9
  Snabb ELO +/-: 4.2
  ELO prestation: 2274

  Resultat i CellaVision Chess Cup 2016

 28. Lasse Karlsson säger:

  Tack Bo!

  intressant att höra hur schacket utvecklas i Indien.

  Sverige är en av världens främsta länder när det gäller att lära barn schack
  på nybörjarnivå.
  Det händer mycket spännande i Sveriges Schackförbund och det är intressant att följa
  projekten lite på distans.
  Schackakademins stöd skall inte underskattas.
  Vi har en mängd stora talanger bland de yngre juniorerna.

  Därför känns det med stor sorg att vi inte är bättre på att hjälpa talanger med deras utveckling.
  Om det beror på ideologiska hinder eller politiska kan man bara spekulera i.

 29. Ingvar Gundersen säger:

  Jag vill tacka alla som har deltagit i debatten som skapades av min artikkel, särskilt Andreas Carlsen har kommit med värdefulle inspel. I skrivande stund är det oklart för mig vad kongressens beslut i slutändan blev, och konsekvenserna av detta. Det kanske finns anledning att återkomma när dimman har lättat.
  I mellantiden har en ny lättare huvudvärk landat på mitt huvud: Mer än en månad kvar till Skol-SM, då är det enda hotellet/vandrarhemmet fullbokat. Dags att ifrågasätta den rådande policy att varande lilla håla i Sverige skal få arrangera Skol-SM! Tillgänglighet och boendekapacitet bör få rimlig tyngd när det beslutas om (alla) viktiga arrangemang.

 30. Olof Skötkonung säger:

  Hej,

  Samma sak gällde ju nu med SM i Uppsala.

  Ingen grupplogi med möjlighet att fixa käk.

  När man ansöker om Arr så måste det ju anges hur man tänkt att lösa dessa frågor.

  Sveriges Schackförbund måste omgående ta tag i detta.

  // Kung

  P.s Nu måste vi vända blad D.s

 31. Varför? säger:

  Det brukar inte finnas grupplogi på stora SM. Varför skulle arrangören behöva ha krav på sig att fixa det? Låna eller hyr en lgh privat. Bo i husvagn eller tält. Det är orimligt att arrangören ska lösa det.

  På Skol-SM bor de flesta däremot på grupplogi. Är vandrarhemmet fullt finns det säkert andra boenden på rimligt avstånd.

 32. Andreas Carlsson säger:

  För att elda på debatten ytterligare. Förbundet borde rimligtvis förbjuda elo-tal för 12 år och yngre, ska de inte tävla och ha utslagning mellan olika spelare och inte kunna se prestation som ett tävlingstal.
  Om man nu valt att kids inte ska vara rädd att förlora ranking och vill att de ska utvecklas så borde rimligtvis rankingtalen tas bort helt!

  Jag är som sagt helt emot detta, men att lämna rankingtalen kvar och de inte syns på tävlingar när man ändå kan kollas upp på nätet, i telefoner o.s.v. ja verkar oerhört fånigt. De borde rimligtvis förbjudas och de kan få dem när de blir tonåringar dvs 13 år…

 33. Herr Kopek säger:

  # 32 Jag förstår inte vad du menar. Vad är du emot? Respektive för? Sen kan jag kanske upplysa dig om att Elo-talen sköts av Världsschackförbundet och vill du att dom skall ändra sin policy så får du försöka bli vän men Iljumzhinovitsch eller gå den demokratiska vägen och försöka ändra detta. Sveriges SF kan inte besluta i frågan utan måste följa de regler FIDE satt upp. Lycka till! (ironi).

  Nu är det hysteri å alla pratar om elo men jag sätter en peng på att om något år har vi ännu färre spelare och klubbar då folk som inte kommer in i systemet lämna därhän. Sen är det ju bara en tidsfråga innan FIDE behandlar Sverige som alla andra förbund och tar ut en euro i avgift för varje schackparti som spelas. Det är lite som med knarklangarna som i början förser kunderna med billigt tjack. Den som spelar i First Saturday turneringarna får t.ex. betala dessa avgifter åt arrangören. Ska bli jätteroligt att om några år få betala dessa avgifter för att få spela GP tävlingar och annat. (ironi)

  Personligen tycker jag detta bara är ett löjets skimmer att inom olika sporter och andra aktiviteter av någon slags missriktad omtanke om barnens bästa välja att ta bort resultat i tävlingssammanhang istället för att angripa den verkliga källan som allt som oftast är föräldrar och vänner som hetsar och sätter press.

 34. Olof Skötkonung säger:

  Inför stundande Skol-SM..gällande kongressbeslut:
  Prisutdelningen skall inte fokusera på resultatordning (Upp till 11år).

  Kommer man ropa upp alla samtidigt, blir intressant och se hur arr löser detta.

  http://www.schack.se/arkiv/protokoll/kongress/kongress2016.pdf

  //Kungen

 35. Fredrik Lindh säger:

  Tja, i protokollet står ju både att ”prisutdelningar i rikstävlingar ska fokusera på alla deltagare […]” samtidigt som det står att formuleringen ”officiella prisutdelningar på rikstävlingar […] inte fokuserar på resultatordning” avslogs.
  Någon som vet vad som gäller?
  Jag deltog inte på kongressen och har bara hört andrahandsberättelser.

 36. Wow säger:

  Wow 4 september kommer kongressprotokollet undangömt på hemsidan. Om några dagar flyttas det till bunkern hemliga svenska rum… Samt modifieras så att dokumentet om man lyckas hitta det inte går att öppna.

 37. Herr Kopek säger:

  … ”prisutdelningar i rikstävlingar ska fokusera på alla deltagare […]”
  Alltså skall man fokusera på de som inte får pris och räkna upp dem i resultatordning? (ironi)
  Eller så ska alla ha pris oavsett resultat och då kan man ju undra vad det då är får slags pris egentligen?
  Samt att efter 11 år skall man fokusera på resultat utom då det gäller uttagningar från SSF sida vad gäller landslaget, SM-gruppen etc. utan då är det godtycke som gäller! (ej ironi)
  Och hela denna pseudo debatt därför att man precis som jag skrev tidigare är så rädd för att tackla det verkliga problemet: föräldrar och vänner som hetsar och sätter press. Till denna grupp kan man tyvärr också lägga vissa ungdomsledare och tränare men det problemet tarvar väll ytterligare en proposition som skjuter över målet.

 38. En undran säger:

  Förhoppningsvis blir det bättre tagna beslut inom Sveriges Schackförbund med nästa generation av styrelseledamöter. Tur att man själv hann att vara barn innan dessa regler infördes…

 39. Herr Kopek säger:

  Så vi befinner oss fortfarande under hedningarnas tidsålder och ändå är det sant att denna generation inte skall försvinna förens vi ser nästa generation av styrelseledamöter? Tillåt mig tvivla för den gamla generationen är döende om inte redan helt död och den nya generationen är redan hjärntvättad av de idag styrande. Hoppet får sökas utanför de invanda cirklarna.

 40. Ingvar Gundersen säger:

  #37
  Man kan väl säga att förnuftet delvis segrade!

  Utlåtandet under § 16 Barn & Ungdomspolicy: ”Att officiella prisutdelningar på rikstävlingar för barn till och med 12 års ålder inte fokuserar på resultatordning, avslogs av kongressen med röstsiffrorna 17 för och 39 emot”.
  Man tackar!

 41. Olof Skötkonung säger:

  Inga ratingtal skulle ju ej hellre publiceras i samband med barntävlingar.

  Undra varför det inte gäller för Skol SM i Lindesberg??

  http://www.schack.se/schack-i-skolan/skoltavlingar/skol-sm/skol-sm-2016/

  //Kungen

 42. Herr Kopek säger:

  Utveckling sker således enligt devisen två steg bakåt och ett steg framåt eller om man har tur två steg bakåt och ett steg åt sidan.

 43. Andreas Carlsson säger:

  Vill tacka Uppsala som anordnat en väldigt stark ungdoms turnering. Fantastiskt att följa med live. Detta är precis sådant motstånd våra ungdomar behöver. Det märks att våra grannländer har starkare spelare än Sverige. Nästa år hoppas jag se några av de danska talangerna med. Det var några från Norge anmälda men de hoppade av??

  Kul att se att Uppsala killarna gjorde väldigt bra ifrån sig. Jag hoppas se fler liknande tävlingar i framtiden.

  För Ludvigs del blev tävlingen något oväntat. Han förlorade 4 partier i rad… (ovanligt för honom) men avslutade med att vinna 4 i rad.

 44. Ingvar Gundersen säger:

  På Nordic Chess sin fb sida har jag kommenterat vilka tråkiga konsekvenser tråkiga beslut kan få!

  https://www.facebook.com/nordicchesschool/?hc_ref=ARTY9umi54ZdHMYjOIZN3D1JRtoTi0VJpJbNA8T-85Qx_CXLYL4fKwvVASmf3dLlGSs&fref=nf

Lämna en kommentar