jun 06
Viktor Kortjnoj avled den 6 juni. Kortjnoj ansågs av många vara den starkaste schackspelaren som aldrig blev världsmästare. De minnesgoda kommer säkert ihåg att ställningen var 5-5 när han spelade VM-match mot Karpov i Baguio på Filippinerna 1978 och fräckt spelade på vinst med de svarta pjäserna i det avgörande partiet. Han spelade också en VM-match mot Karpov 1981. Han skrev flera schackböcker varav en gavs ut i svensk översättning 1981 med titeln Antischack. Mitt eget minne av denna legend var när jag fick äran att, tillsammans med andra starka juniorer från Stockholm, spela simultan mot honom på Åhlens i Stockholm city i början av 80-talet när han var i sin fulla krafts dagar. Här kan man läsa vad Karpov har sagt om Kortjnoj. 665 partier med Kortjnoj kan ses här.










Läs de 2 kommentarerna till “Viktor Kortjnoj 1931-2016”

  1. Lasse S säger:

    Mycket tråkig nyhet. Å andra sidan var han 85 år så det är ju inte helt oväntat.
    Kortnoj var en av de spelare som väckte mitt schackintresse.

    Inte bara pga av hans kompromisslösa spelstil utan även hans kompromisslösa personlighet.
    Han var långt ifrån en ”renlärig” sovjetmedborgare.
    Jag kan tänka mig att han nog inte alltid var helt lätt att ha att göra med för en turneringsarrangör. 🙂

    Redaktören nämner matchen i Baugio som Kortnoj spelade mot Karpov.
    Det är verkligen en VM-match man minns.
    (Till skillnad från en hel del andra.)

  2. Rembrandt d.y. säger:

    Boken Antischack av Kortjnoj är mycket bra.

    Efter att ha läst boken tänkte jag osökt på Bobby Fischer och Interzonturneringen i Sousse 1967. Med hänsyn till landsmannen och ärkefienden Reshvevskys judiska (!) helgdagar, skulle Bobby spela fyra partier på fem dagar. Bobby ledde turneringen men blev avstängd efter sina protester och förlorade chansen till en VM-match mot Petrosjan om världsmästartiteln.

    Etablissemanget i schack i form av ett FIDE, politiskt eller religiöst färgat (kommunister eller judar), går man inte ostraffat emot.

Lämna en kommentar