mar 29

Här kommer fler av de allra bästa bilderna tagna av Lars OA Hedlund från Påskturneringen i Norrköping. Notera att det står namn eller titel under alla bilderna. Alla bilderna har tagits från den tredje respektive fjärde dagen och samtliga kan ses genom att klicka på ”läs mer”. Resultatlista

GM Tiger Hillarp Persson segrade efter särskiljning i Norrköping. (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Tiger Hillarp Persson, LASK, segrade med 6.5 poäng av 8 efter särskiljning i Norrköping med en halv kvalitetspoäng före GM Hans Tikkanen. (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alexander Hörngren (Foto: Lars OA Hedlund)

Alexander Hörngren (Foto: Lars OA Hedlund)

Andy Fang (Foto: Lars OA Hedlund)

Andy Fang (Foto: Lars OA Hedlund)

"Betraktelser" (Foto: Lars OA Hedlund)

”Betraktelser” (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Daniel Semcesen (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Daniel Semcesen (Foto: Lars OA Hedlund)

"Efteranalyser" (Foto: Lars OA Hedlund)

”Efteranalyser” (Foto: Lars OA Hedlund)

"Eftersnack" (Foto: Lars OA Hedlund)

”Eftersnack” (Foto: Lars OA Hedlund)

FM Henri Pohjala (Foto: Lars OA Hedlund)

FM Henri Pohjala (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Daniel Semcesen (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Daniel Semcesen (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Hans Tikkanen (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Hans Tikkanen (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Hans Tikkanen (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Hans Tikkanen (Foto: Lars OA Hedlund)

Love Janse (Foto: Lars OA Hedlund)

Love Janse (Foto: Lars OA Hedlund)

Makus Jonsson, vinnare i Lilla. (Foto: Lars OA Hedlund)

Makus Jonsson, vinnare i Lilla. (Foto: Lars OA Hedlund)

"Måste det ta så lång tid?" (Foto: Lars OA Hedlund)

”Måste det ta så lång tid?” (Foto: Lars OA Hedlund)

"Spellokalen" (Foto: Lars OA Hedlund)

”Spellokalen” (Foto: Lars OA Hedlund)

FM Tom Rydström (Foto: Lars OA Hedlund)

FM Tom Rydström (Foto: Lars OA Hedlund)

"Toppborden" (Foto: Lars OA Hedlund)

”Toppborden” (Foto: Lars OA Hedlund)

William Cardenas (Foto: Lars OA Hedlund)

William Cardenas (Foto: Lars OA Hedlund)

Anna Cramling (Foto: Lars OA Hedlund)

Anna Cramling (Foto: Lars OA Hedlund)

 

Läs de 9 kommentarerna till “Bilder från Påskturneringen i Norrköping 2016 – dag 3 och 4”

  1. Magnus Olsson säger:

    Som vanligt, väldigt bra bilder!

  2. Rembrandt d.y. säger:

    I den här avslutande bildserien fanns en variation i bilderna som man sällan sett i bilderna från speldagarna. Samma fenomen med en god variation i bildserien avslutade också den första deltävlingen i Lund. Bra-bra.

    Den sista bilden på Anna har t.o.m. fotoproffskvalitet! Det var fotoböcker med sådan bildkvalitet man letade efter på bokreorna under 70-talet. Men det var länge sen… helt andra bokreor nuförtiden.

  3. Läskbacken säger:

    Ser att GP nu utökas med en tävling i Stockholm och en i Göteborg samt att tävlingen i Umeå inte längre får GP status. Nu har jag inte deltagit i några GPs men jag har funderat och närmast till hands har faktiskt Umeå legat då de haft ett starkt startfält (många lägre ratade söderut kommer ej) varit billigt bl.a. med en bra och enkel logi. Den långa tågresan ser jag inte heller som någon nackdel bara man bokar biljetten i tid. Stockholmarna och Göteborgarna lär dock jubla över ett GP på hemmaplan. Men jag känner ingen större glädje i detta då det är dyrare på dessa orter. Har också hört att Stockholmarna hellre åker ut på landet då det blir ett litet break och som de säger det känns som att man då kan fokusera sig på schacket. Och jag kan förstå dem men ändå vara lite avundsjuk av det stora turneringsutbudet som finns till vardags. Jag undrar därför om det finns någon där ute som har kollat på om det verkligen blir fler deltagare med ett GP? Hur många deltar t.ex. i flera tävlingar? Och hur vet man om de inte skulle deltagit ändå? Jag tror inte GP eller inte påverkar deltagartalen nämnvärt då det viktiga till syvende och sist ändå handlar om att göra ett bra arrangemang fixa sponsorer etc.

  4. Magnus Olsson säger:

    Jag tror att GP-statusen ökar möjligheten att få ditt toppspelarna, för de tävlar inte bara om turneringens egna priser utan också om GP-seriens priser. Det finns säkert också många lägre rankade spelare som vill försöka ta ratingpriser i GP-serien och därför åker på GP-turneringar.

  5. Rämbrant d.ä säger:

    Rembrant d.y :
    Den sista bilden har tom fotoproffskvalitet? Vad menar du?
    Skärpa i bilden? Den är konstigt beskuren. Mycket luft över huvudet. Den har obehagliga linjer eftersom den är tagen snett och ljuset är ganska platt.
    Har de andra bilderna amatörkvalitet? 🙂
    Intressanta ordval.

  6. Rembrandt d.y. säger:

    Annas hårsvall och blyinfattningen i dörrfönstret harmonierar till 100 %. Det är bingo! För att blyinfattningen ska kunna komma med i bild och förstärka hårsvallet blir det vad du kallar ”luft” över huvudet.

    Konstigt beskuren? Dörren är sned, ja, men personen på bilden lutar sig så där harmonierar det asymmetriskt! Tänk i schack-termer så förstår du poängen och hittar DYNAMIKEN i bilden tack vare beskärningen. Annars kan det bli platt och tillrättalagt. Det är fullt drag i bilden, som skylten skvallrar om!

    Lägg till ett vackert leende och du hur ett mycket kvalificerat foto i genren kvinnofotografi.

    Övriga bilder i serien kan inte mäta sig med den sista, fast de bilderna är bra de också men på en nivå som amatörfotografer ibland kan knäppa och därför kallar jag dem ”amatörfoto”.

    Det är mycket stora skillnader på amatörfoto, pressfoto och proffsfoto.

    Nils Grandelius får tjäna som exempel på dessa skillnader i fotografi: Nils är Sveriges för närvarande bästa schackspelare, men ju närmre världstoppen han kommer desto längre bort ligger den topp han ska bestiga. Han är långt ifrån framme och på god väg in i 100-listan i världsrankingen, men kommer inte att kunna blanda sig i toppstriden i Norway Chess 2016 den här gången.

  7. Rembrandt d.y. säger:

    exempel på bra och mindre bra i övriga bilder kan visa på hur jag ”läser” fotografier, andra kan läsa annorlunda.

    ”Andy Fang” flankeras av en tavla som harmonierar med hans klädsel. Tavlan utgör inget brus i bilden. Däremot den bryna stolsryggen som syns är ett brus.

    ”Betraktelser” är en perfekt bild. Två personer som står upp i skymundan förstärker intrycket av huvudpersonen. Finns inget brus i den bilden, allt smälter harmoniskt samman.

    ”GM Daniel Semcesen” har begåvats med en blomkruka i bakgrunden som ingen funktion fyller. Det är ett brus och tillräckligt för att kalla nivå amatörfoto.

    Blomkrukan i bilden på ”GM Hans Tikkanen” fyller däremot en funktion i att uppväga personen som syns i bakgrunden. Talet två är viktigt tal i all bildkonst: förklaringen är enkel det är bara att rita en streckfigur av en människa och räkna två ögon, två ben, två armar… osv. Det blir en helhet när två objekt kompletterar varandra. Det är bildpsykologi!

  8. Rämbrant d.ä säger:

    d.y
    Okey, då behöver jag nog inte kommentera så mycket mer.
    Om du tycker en bild som har på tok för mycket utfrätta högdagrar är en perfekt bild, ja då borde du nog få en egen liten avdelning på vår bildbyrå :-).
    Vet tyvärr inte mycket om schack och har i och för sig hört talas om Grandelius men då kanske man betraktar på ett annat sätt. Lite kul också att få lära sig bildpsykologi av dig Rembrandt. (jo, en gnutta ironi här)

  9. Rembrandt d.y. säger:

    d.ä.
    Bilden är konstnärligt en fullträff och ”fotomodellen” gör den en stor tjänst.

    Precis som schackspelaren Nils Grandelius – ja, Nakamura eller vem annan som helst – blandar pärlor med misslyckanden, kan man säga att en fotograf gör precis samma sak.

    Lars O A Hedlund har producerat flera foton på riktigt hög nivå och detta är bara ett av dem. Jag vidhåller att övriga i denna serie inte når samma höga nivå rent konstnärligt.

    Högdagrar och skuggor kan efterbehandlas i Photoshop. Skulle fotot vara omslag till en kolorerad tidskrift så hade det redigerats och efterbearbetats i Photoshop.

    M.V.H.

Lämna en kommentar