mar 26

I den första ronden i kvalet till Norway Chess ställdes GM Nils Grandelius med de svarta pjäserna mot GM Jon Ludvig Hammer. Hammer hade ett visst tryck med de vita pjäserna men efter utmärkt försvarsspel lyckades Grandelius till och med vinna ett remislutspel med olikfärgade löpare. I partiet mellan GM Aryan Tari och GM Hou Yifan spelade vit primärt på säkerhet och fick inte ut något med de vita pjäserna. Hou Yifan försökte sedan lura honom i tornslutspelet som uppkom men det lyckades inte med remi som resultat.

Den andra ronden gav resultatet att Tari förlorade mot Hammer. Tari spelade Torres uppställning, det vill säga 1.d4, 2.Nf3 och 3.Bg5 mot Hammers 1…Nf6 och 2…g6 men Hammer överraskade med 6…cxd4 7.exd4 Nh5 och ett senare …f6 varpå vits svartfältslöpare hamnade i ingenmansland. Ställningen fick en särprägel som Tari inte kunde hantera och blev successivt nerspelad. Hou Yifan mot Grandelius blev remi. Hou Yifan överraskade med att öppna a-linjen och byta alla tunga pjäser i Tjigorinvarianten (9…Na5) i Spanskt. Grandelius hade därmed en lätt uppgift att hålla remi. Det brukar vara knepigare när vit låser med a4 och behåller sina tunga pjäser för ett kungsangrepp.

Den tredje ronden gav en till synes lätt vinst för Grandelius mot Tari som inte fick någon rätsida på sitt Grünfeldförsvar. Drag som 30.Kd1 imponerar och Grandelius spelade modigt med kungen partiet igenom. Efter att Tari tagit en förgiftad och betydelselös bonde med 32…Qxh4? tappade han koordinationen mellan sina pjäser. Även den kvinnliga världsmästaren Hou Yifan tog stora risker genom att spela Benoniförsvaret mot Hammer men förlorade överraskande enkelt. Bidragande orsaker var riskabla drag som 15…g5? och 30…h6? som i förlängningen underminerade den svarta kungsflygeln. Här misstänker man att VM-matchen kom för tätt inpå kvalet, kanske i kombination med jetlag.

Den fjärde ronden var snabbschack med 25 minuter och fem sekunders inkrement för deltagarna. Poängsystemet gav nu 2 poäng för seger istället för 3 poäng som vid långpartierna. Detta kan naturligtvis diskuteras men nu är det så här.

Hou Yifan spelade den skarpa varianten 1.Nf3 Nf6 2.c4 c5 3.Nc3 d5 4.cxd5 Nxd5 5.e4 Nb4 6.Bc4 (istället för det solida 6.Bb5+) 6…Nd3+ 7.Ke2 och fick efter ett mindre bra drag från Tari initiativet med 15.Ng5! Detta utkristalliserade sig i ett angrepp mot punkten f7 med materialvinst som följd. Partiet finns här för genomspelning. Grandelius hade vit mot Hammer i ett tidigt finalparti om vem som skulle kvalificera sig till Norway Chess. Det blev en Westphaliavariant (…Bb4 i kombination med …Nbd7 i Damgambit) där spelet vägde ganska jämnt ända tills 20…Qg5? kom istället för 20…Ne5 med en minimal fördel för vit. Grandelius fick möjligheten att ställa löparen på f3 och det avgjorde i praktiken partiet eftersom svart var tvungen att offra kvalitet för tveksam kompensation för att motverka löparparets tryck mot den svarta damflygeln. Även i detta partiet fick vit en ypperligt farlig garderad fribonde på c7 garderad av en löpare på g3. Jämför med partiet mot Tari där Grandelius fick en garderad fribonde på e7 garderad av en löpare på a3. Snabbschackpartiet mot Hammer finns här och det klassiska partiet mot Tari här.

Den femte ronden visade en Grandelius i sagolik form. Om han vann partiet mot Hou Yifan med de vita pjäserna skulle han säkra en plats i superturneringen Norway Chess där praktiskt taget hela världseliten är inbjuden. Några nerver tycks inte ha bekommit Grandelius det minsta för han fick upp ett fördelaktigt tornslutspel när spelarna hade ca en minut kvar och vann partiet utan darr på ribban. Tidigare i partiet var det inte lika klart men remin fanns alltid inom räckhåll. Hammer vann också tämligen komfortabelt mot sin landsman Tari och även detta parti mynnade ut i ett fördelaktigt tornslutspel.

Inför den sjätte och sista ronden var partierna mest symboliska och en fråga om att hyfsa till siffrorna men positionerna i sluttabellen var redan fastlagda. Tari-Grandelius var en ganska jämn historia i ett slutet Spanskt parti från början till slut. Även partiet mellan Hou Yifan-Hammer var en jämn historia i ett Wienerparti ända tills det blev damslutspel. Där var Hammer den som gjorde det första felet men det mest fatala var övergången till ett bondeslutspel som var lätt vinst för Hou Yifan. Skönt i alla fall för damvärldsmästaren att få hyfsa till siffrorna. Hon kan inte vara nöjd med sin insats.

Poängställningen blev därmed följande:

Grandelius 12 poäng

Hammer 8 poäng

Hou Yifan 6 poäng

Tari 2 poäng.

https://www.youtube.com/playlist?list=PLSqNg3iGT8detnX-drdsfQIsAtpRswkFu

Alla partierna i turneringen kan spelas igenom och följas med datoranalyser på Chessbomb.se

Ännu mer information, videoklipp och så vidare finns på schack.se.

GM Nils Grandelius säkrade kvalificeringen till Norway Chess i Stavanger redan efter femte ronden! (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schacksnack gratulerar Grandelius till platsen i Norway Chess som går av stapeln i Stavanger 18-30 april. Grandelius motståndare går inte av för hackor, eller vad sägs om följande uppställning:

Magnus Carlsen 2851
Vladimir Kramnik 2801
Anish Giri 2793
Maxime Vachier-Lagrave 2792
Levon Aronian 2786
Veselin Topalov 2780
Pavel Eljanov 2765
Sergey Karjakin 2760
Pentala Harikrishna 2758
Nils Grandelius 2646

 

 

 

 

 

 

 

Läs de 9 kommentarerna till “GM Nils Grandelius klar för Norway Chess 2016”

  1. Lasse S säger:

    Stort, stort grattis till platsen i Norway Chess, Nils Grandelius!

  2. En undran säger:

    Härligt att se att Grandelius fortsätter att lyckas i sin satsning på schack! Grattis!

  3. jj säger:

    Samarbetet med Evgenij Agrest börjar ge resultat, och det rejält! Vilken tillgång för svenskt schack den mannen är.

  4. T10 säger:

    Wow! Nu släpper det! Trägen vinner. Denna chans tror jag inte Grandelius missar. Hoppas han är uppgiften mogen. Och hoppas han har tiden på sig att förbereda sig och att han mår bra. Hoppas och tror detta kommer att gå jättebra och en sak som talar för detta är Nils härliga inställning och den avsaknad av nerver som finns att spela mot dessa stjärnor. Däremot finns respekten där och det ska den ju finnas men att bli rädd och inte tro på sig själv den känslan finns ju inte. Nä nu tror jag stenhårt på Nils och hoppas sändningar blir live på NRK så vi når ut med schacket även till allmänheten och dessutom är det ju trevliga sändningar att titta på med hög kvalite även för en schacknörd. Heja, heja.

  5. Max Karle säger:

    Så välförtjänt och roligt! Grattis!

  6. Rembrandt d.y. säger:

    Vägen är lång och Nils är i Norway Chess 2016 för att lära. Ett sort steg framåt och grattis!

  7. August på Ekhemmet säger:

    Ja sa be au fau ennstämma i gratjolanternas höllningskör. Dätta gladde gamle August nauentinn oehööt.Pau hele da,afaen ha ja ente kännt au röggmatisten. Den positiva meducinen Du bjö pau lelle rare Nesse va teaumä bätte än den goa kaffihalvan.

  8. Susanna Berg säger:

    Schackfesten är över och jag vill både gratulera Nils Grandelius till denna fantastiska framgång samt rikta ett stort tack till arrangörerna. En utmärkt sändning och mycket lyckat att sätta in två stormästare i sändningarna. Intressant att få ta del av deras tankar och precis som GM Pontus Carlsson påpekade är schack väldigt stort just nu. Nu finns det verkligen chans att göra PR för schack då företag och media har ett stort intresse. Tycker också det är bra att vi lyfter fram våra stormästare i dessa sammanhang och drar nytta av deras kommentarer samt får höra om deras vanliga civila liv. Också intressant att höra om GM Evgenij Agrests samarbete med Nils, hur det började och hans tankar kring detta.

    Det har verkligen varit intressant och givande att följa turneringen och för mig personligen trodde jag segern skulle hamna hos Grandelius eller Hammer Dock var jag lite nyfiken på hur Hou Yifan skulle klara sig i detta sammanhang med tanke på att hon är kvinnlig världsmästare. Hon började bra med press i de två första partierna men orkade inte riktigt. Man kan naturligtvis spekulera i varför men trötthet kan spela in samt som så många gånger i schack tillfälligheter i hur partierna utformar sig.

    De sista partierna var betydelselösa men är man schackspelare kämpar man för att inte förlora och vem vill inte avsluta en turnering med en vinst…Kinesiskan pressade Hammer i deras snabbschacksparti i ett damslutspel men tillät honom koppla greppet mer och mer och föll tillbaka i ställningen. Pontus Carlsson som kommenterade partiet tillsammans med Jesper Hall menade på hon var så dålig med lite tid kvar vilket fick honom att undra hur bra hon var egentligen med dålig tid med tanke på att hon gjort ett grovt misstag i ett annat parti i turneringen. Märklig fundering och alltid lättare att spela utanför brädet. Som ett svar på detta påpekande gjorde Hammer i tidsnöden en grov felbedömning och gick in ett slutspel av självmordskaraktär då kungen inte hade några inbrytningsfält och han fick hjälplöst se kinesiskan manövrera till enkel vinst. Skönt att hon fick avsluta med en vinst och jag håller med det som tidigare skrivits att hon inte kan vara nöjd med sin insats.

    Denna sändning lovar mycket gott inför framtiden med dessa bra mix. Intervjuer på plats, kommentarer i studio och samtidigt ser man spelarna spela sina partier live. Mycket bra insats av Jesper Hall och tack för fantastisk och spännande underhållning. Även bra att man se sändningen efteråt.

  9. Erik Näckholm säger:

    Stort tack till alla inblandande i denna tävling. Vad roligt att Nils får vara med och utvecklas till ännu högre nivåer.Nils Grandelius öppningsförberedelser håller en hög klass.
    Det vore intressant att veta genom en intervju med Nils. Hur han ska förbereda sig inför tävlingen.Stort grattis Nils Grandelius.

Lämna en kommentar