okt 31

Wei ,Yi (2675) – Haast,A (2352)
Wijk aan Zee II, 2015

Vit drar och vinner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veckans kluring har blivit uppdelad i två kluringar efter beprövat pedagogiskt koncept. Flera kommentatorer har varit inne på den korrekta och logiska fortsättningen i Veckans kluring 29a: 1.f6! (för att öppna för h3-damen mot den kritiska punkten d7.) 1…Nxf6 2.Rxf6! gxf6 3.Bb6 Denna avlänkningsidé är möjlig just på grund av det starka trycket mot d7. 3…Qc6 4.Na5 Qe6 Detta är diagramställningen och frågan är nu hur fortsättningen går. Försök att se så många drag i förväg som möjligt. Skicka gärna in dina lösningsförslag i kommentarfältet.


Läs de 5 kommentarerna till “Veckans kluring 29b”

  1. Thomas Engqvist säger:

    Av den tomma kommentatorsrutan att döma verkar det som att många lösare dessvärre gett upp. Detta är synd eftersom det är nu de verkligt intressanta dragen kommer. Den första ställningen var bara en uppvärmning. Wei Yi fortsatte givetvis med 5.Nxb7 (Absolut inte 5.Dxe6? först eftersom det innebär att c3-springaren går i ide.) och svart svarade med 5…Rb8

    (Här är det lätt att missa det kanske bästa svarsdraget 5…Be7 som jag tyvärr själv gjorde när jag försökte lösa denna kombination. Sätt förresten gärna upp denna ställning, den är inte helt lätt att lösa, hur vinner vit? Vit vinner efter 6.Nd4 Qc6 7.Bc5! Ett logiskt nyckeldrag för är att angripa försvarslöparen på e7. 7…Lxc5 8.Sxf6+ Ke7 9.Qf5! Ett annat nyckeldrag som kräver positionskänsla för att finna 9…Bd4 10.Nd5 Kf8 11.c3 Qb7 12.Tf1 d6 13.Qf6 och vit står på positionell vinst.)

    6.Nd5! Det är mycket viktigt att vit har tillgång till fältet d5 för att kombinationen ska fungera fullt ut. 6…Rxb7 (6…Qxh3 besvaras med mellandragen 7.Nc7+ Ke7 8.Bc5+ d6 9.Rxd6!! och vit vinner, detta är mycket vackert!) 7.Qc3! Det är detta ”damens långa arm-drag” man måste se för att allt ska fungera. Damen på h3 hade alltså inte enbart funktionen att trycka mot d7 och utan damens fulla potential måste begagnas för att kombinationen ska fungera. 7…Qc6 8.Nxf6+ Ke7 9.Bd8+! Vackert! Löparen på b6 ska lite överraskande använda fältet d8. 8…Ke6 Löparen kan ju inte slås av kungen eftersom damen då blir ogarderad på grunda av bindningen längs d-linjen. 10. Qh3 matt.

    Efter att ha gått igenom denna kombinations inre mekanism är man mållös. Alla vits pjäser visade maximal dynamisk förmåga. Hur mycket av detta hade Wei Yi sett i sitt inre huvud utifrån ställningen i Veckans kluring 29a?

  2. Avril "Complicated" Lavigne fans säger:

    Japp! Tyvärr är det så att man inte gett upp utan snarare, hur dumt den en låter, tappat intresse. Komplicerat? Ja, kanske eller så är det så att man inte vill bli skriven på näsan? Borde det inte vara möjligt att istället visa problemen i omvänd ordning!? Då skulle man kanske bli indragen i det på ett annat sätt.

  3. Thomas Engqvist säger:

    Positionella problem skulle man möjligen kunna visa i omvänd ordning eftersom man då till stora delar tänker ”baklänges”, det vill säga att man försöker fundera ut vilken ställning det är man vill uppnå. Detta fungerar inte med komplicerade kombinationer som till största delen är baserade på varianträkning (med dess träd och grenar) och där det dessutom krävs en känsla för kombinationer. Dessa måste alltså normalt analyseras ”framlänges”.

    Främsta tanken med dessa problem var dock denna gång att framhäva Wei Yis storhet, underförstått en framtida världsmästarkandidat eller kanske till och med världsmästare. Kluringarna var mycket svåra men i denna spalt är det en varierande svårighetsgrad för vem vill veta svårighetsgraden i förväg? Effektiv schackträning ska vara så lik en turneringssituation så mycket som möjligt eftersom där är ju varje ställning (för det mesta) något nytt och okänt.

  4. Kjell Jernselius säger:

    Hej, jag förstår inte det ”kluriga” i ställningen.
    Är det inte bara att slå på b7 och se glad ut?

  5. Thomas Engqvist säger:

    Det kluriga draget är inte 5.Sxb7 eftersom det praktiskt taget är tvunget. Man måste fråga sig vad som händer efter det naturliga 5…Tb8 eller det kluriga 5…Be7? Det går att se tidigare kommentarer för den kompletta lösningen.

Lämna en kommentar