maj 11

Stockholms DM i blixt gick av stapeln i Schacksalongerna igår söndag. Jonathan Westerberg vann på fenomenala 15.5 av 18 möjliga och distanserade tvåan Christopher Lissäng med hela två poäng. Även en stormästare blev distanserad, nämligen Ralf Åkesson med hela 5.5 poäng! Vi har med andra ord – utan tvekan – en värdig Stockholmsmästare.  Betänketiden var den lite  ovanliga 3 minuter vardera plus 3 sekunders increment. Av okänd anledning (dålig marknadsföring? för lite prispengar?) var det endast 20 deltagare och det är naturligtvis inte bra för ett mästerskap som borde ha högre status och därmed ett högre deltagarantal. Detta är någonting som arrangörerna får tänka på till 2016 års Stockholmsmästerskap i blixt. Hela resultatlistan kan ses här inklusive klubbtillhörighet, rankingtal etc.

Här följer bilder av de fyra främsta: Jonathan Westerberg, Christopher Lissäng, Stefan Schneider och Joar Ölund. Bilderna är tagna av Lars OA Hedlund. Om du vill ta del av samtliga fyra bilder trycker du på länken ”läs mer” under den nedre bildkanten.

Jonathan Westerberg blev överlägset Stockholmsmästare i blixt. (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Christopher Lissäng (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Stefan Schneider (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Joar Ölund (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs de 20 kommentarerna till “Bilder från Stockholms DM i blixt”

  1. Dock säger:

    Min högst personliga åsikt.
    Det är för mycket tävlingar i Stockholm. Det går i praktiken att spela varje dag eller kväll. För juniorer finns det spel i stort sett varje helg. Som igår 10 maj var det kadettallsvenskan och DM i blixt. Stockholmsmästerskapet 2015 har 39 deltagare. En riktigt dålig siffra. Förbundet bord ägna sig åt kärntävlingar. Stockholmsmästerskapet, LagDM och DM, och LagDM i blixt. Förbundets egna tävlingar tror jag drar spelare från klubbverksamheten. De flesta kan inte spela så mycket och då blir det att man väljer bort.

  2. Susanna Berg säger:

    Jag delar inte alls denna åsikt att det är för mycket tävlingar i Stockholm utan snarare tvärtom. De få turneringar som finns har ett magert deltagarantal. Undantag är Rilton som också har bra förhållanden med ett parti om dagen. Jag funderade på Stockholmsmästerskapet i blixt men tre minuter lockade inte och inte heller 18 (!) partier. Schack är fascinerande och roligt men som spelare känner jag att jag varken vill eller orkar spela för många timmar under en längre period. Samma sak med Elo Challenge som går nästa helg. Att börja10.00 och kanske spela 8-9 timmar om dagen är ganska krävande under fyra dagar. Då är man inte så utvilad när man ska tillbaka till arbetet. Jag vill spela turneringar som har ett långparti varje dag. Tror många spelare tänker som jag och att man ser mer till yttre förhållanden än vad som har gjorts tidigare.

  3. Sune Larsson säger:

    Kollar på gamla TFS – där märks att Stockholmsmästerskapet hade dignitet och status.

    Inte så konstigt – det var ju mästerskapet för vår huvudstad med en hel del spelstarka

    herrar med Lundin och Stoltz i spetsen. Ståhlberg flyttade ju också rätt tidigt upp till Stockholm.

  4. Dock säger:

    Susanna
    Det går att spela precis varje kväll i Stockholm i olika klubbturneringar. Till det kommer många helgturneringar arrangerade av förbundet och klubbar, Allsvenskan på söndagar och Lag-DM på måndagar. Är man junior så tillkommer dubbla antalet helgturneringar.
    Min poäng är att ett fåtal personer spelar precis allt. De kommer alltid. De övriga som spelar <8 gånger i månaden ska fördela sitt deltagande på alla dessa turneringar som organiseras.

  5. Lennarth Eriksson säger:

    Håller med Susanne ovan att det är alldeles för lite tävlingar på Stockholms Schacksalonger. Det är en plats som många borde vara oftare. Att det är kadettkval osv håller jag inte med Lars. Blixt-DM borde väl många seniorer delta i. Inte juniorer i första hand. De har ett eget DM i blixt.

    Man fyller Salongerna under Lag-DM på måndagar. Kanske ska man flytta tävlingarna som Blixt-DM till en måndag?! Det verkar som den dagen kan spelarna komma till Salongerna!? Inte vet jag, men något borde man göra åt dessa magra deltagarsiffror.

    GP-tävlingarna som arrangeras flitigt nu mera i övriga landet och många Stockholms spelare deltar i. Och vad beror det på……JO, Susanne har rätt. För lite tävlingar i Stockholm!

  6. En undran säger:

    För alla som tycker det är jobbigt med att plugga spelöppningsteori skulle jag vilja se mer turneringar i Schack960 (Chess960) i Sverige. En rolig spelform!

  7. Jörgen Eriksson säger:

    Håller med Susanna om att turneringarna är för långa.
    Hade gärna spelat DM i blixt men är inte intresserad av att nöta 18 ronder.
    T ex 10 eller 11 enkelronder hade räckt utmärkt.
    Även helgturneringarna med långpartier skulle gynnas i deltagarantal av färre ronder tror jag.

  8. Fischer Random Chess Supporter säger:

    Jag undrar En undran varför du inte kallar det vid dess rätta namn? Och svaret på din fråga är densamma som en gång Christer Wänneus, SSF tidigare eminente ordförande, uttalade ”vi organiserar schack inga avarter av schack”. Man kan dock konstatera att FIDE nu har antagit även Fischer Random som en accepterad spelform då man införlivat reglerna för uppställning av pjäser etc. Men att man därifrån skall från SSFs håll våga införa reglerna även i svenskt schack göre sig nog icke då man känner till deras syn på saker och ting. Så ett annat svar till varför man inte vill ha det du inte vågar uttala namnet på är att de bättre spelarna naturligtvis inte vill släppa sin fördel i form av en enorm fördel i form av spelöppningsförberedelser.

  9. Dock säger:

    Lennarth Varken Susanne eller jag hävdar att det är för få tävlingar på Salongerna. Salongerna används alldeles för lite. Om det är vi överens. Men det förändrar inte det faktum att det går att spela schack varje kväll i veckan i olika tävlingar hos olika klubbar. Jag ser hellre halverat antal tävlingar med fördubblat antal deltagare. Att flytta blixtDM till en måndag är absolut en bra ide. Att Stockholm inte har någon GP tävling beror snarare på att vi har just för många tävlingsmöjligheter. StSF borde satsa på sin kärnverksamhet och prioritera en GP.

    FRC är en klart underhållande spelform där den bättre spelaren belönas.. Stockholm SS spelade det tidigare varje säsong. Vid ett tillfälle var vi 25 deltagare och slutresultatet blev till sist i fullständig rankingordning förutom 8 och 9 som hade bytt plats. Så schackkunnande spelar större roll i FRC än i vanlig schack.

  10. Lennarth Eriksson säger:

    Lars! Susanne skriver ovan ”Jag delar inte alls denna åsikt att det är för mycket tävlingar i Stockholm utan snarare tvärtom”………..

  11. Dock säger:

    Lennarth! Stockholm består mer än Ringvägen 9C! Jag pratar om all schackverksamhet i Stockholm. Susanne nämner Stockholm. Inte enbart Salongerna.
    Det förekommer heller inte tävlingar varje dag på Salongerna. Långt därifrån.

    Men faktum kvarstår, det går att tävlingsspela varje dag i veckan. Bara för att nämna några klubbar. Wasa har en kväll, Rockaden två, Kungstornet en, Sällskapet en, osv. Lägg därtill alla helgtävlingar, Allsvenskan och LagDM. Jag kan ärligt talat inte förstå hur man kan anse att det är för få tävlingsmöjligheter i Stockholm. Visst förbundet kan anordna fler tävlingar på Salongerna. Men spelarna vill uppenbarligen inte ha det. Se bara på Stockholmsmästerskapen är har löjligt lågt antal. Tror ni på fullaste allvar att antalet deltagare kommer att öka om ex antalet StSF tävlingar fördubblades? Jag är helt övertygad om motsatsen.

    Jag är övertygad

  12. Fischer Random Chess Supporter säger:

    Japp helt riktigt Dock! D.v.s. att Fischer Random Chess ställer högre krav på schackkunnande och därmed i grund och botten gynnar de starkare spelarna. Nu gäller det bara att få dem att förstå detta vilket kan vara lite svårare. Och där skon brukar klämma är att de känner dels att de kommer förlora alla tusentals timmar de lagt på spelöppningsteori och om sanningen skall fram gärna vill fortsätta att nörda ner sig i.

    Som utsocknes i denna debatt skulle jag vilja säga att tanken med klubbarna i området är väll att man ska kunna gå/cykla till närmaste klubb där man bor!? Det är i alla fall mitt skäl här där jag bor, bara 6 mil tur och retur, istället för 14, och borde väl vara skälet även om det är andra sträckor, och mer folk, så det går kanske jämt ut?

  13. Realisten säger:

    Det är ju viktigt att administrationen fungerar också. I inbjudan till blixt-DM framgick till exempel att tävlingen skulle elo-registreras men det återstår fortfarande att se då tävlingen inte ligger på fides hemsida ännu. Om det inte lyckas uppfylla sådana enkla saker som att skicka in en elo-rapport korrekt så är det inte konstigt om spelare sedan inte spelar.

  14. Realisten säger:

    Att sedan utbetalningarna från tävlingarna dröjer upp till 2 veckor är inte heller bra.

  15. Dock säger:

    Har kollat upp det lite mer. Det går verkligen att spela schack varje kväll i veckan i Stockholm. Till det kommer alla dessa helgturneringar. Salongerna används dock långt ifrån optimalt. Väljer StSF att anordna verksamhet en vardagskväll så tappar man spelare från de klubbar som har spelkvällar just den dagen. Alternativt så tar man spelare från dessa klubbar.Knappast ett populärt beslut. Jag tycker precis som vanligt tvärtom mot alla andra! Vi behöver färre men väsentligt större turneringar.

  16. Dock säger:

    Med risk för att bli tjatig. Salongerna: Eloturneringen avslutades för en dryg vecka sedan. Stockholmsmästerskapet i måndags, med förmodligen det lägsta deltagarantalet någonsin. Igår började Juniturneringen 23 deltagare, högst rankad 1997. Drygt hälften är spelare som spelar alla tävlingar överallt. Så nej Lennarth, Susanne och andra som tycker det är för lite turneringar. Det är på tok för många. Halvera antalet då ökar antalet deltagare. Stockholm SF har helt fel linje idag. De ska ha hand om DM tävlingar. Inget mer.

  17. Susanna Berg säger:

    Kanske man borde döpa om denna tråd då rubriken är lite missvisande. Här föreligger också ett missförstånd från din sida Lars Dock. Jag har aldrig sagt att det är för lite turneringar utan frågan uppkom varför Stockholmsmästerskapet i blixt lockade så få deltagare. Jag framförde min åsikt att 18 ronder är på tok för mycket samt vidare att det är jobbigt med helgturneringar där man spelar 8-10 timmar per dag, ibland mer. Jag vill ha bra förhållanden när jag spelar turneringar. Kvällar fungerar inte heller efter en krävande arbetsdag utan jag efterlyser helgturneringar med ett parti om dagen.

  18. Dock säger:

    @ Susanne. Jag förstår. Jag kommenterade din inledande rad ”Jag delar inte alls denna åsikt att det är för mycket tävlingar i Stockholm utan snarare tvärtom” som senare följdes upp av Lelle.

    Jag tycker precis tvärtom. 18 ronder blixt är rätt ok. Om allt flyter så är det klart på drygt 4 timmar. Det kan knappast anses som för mycket för ett DM. För min egen del tycker jag att 6 eller 7 ronders turneringar är något som måste minskas. Förlorar någon spelare rond 1 så är turneringen över för den spelaren. Beroende givetvis på deltagarantal. Sällskapet kommer att spela höstturneringen över 11 ronder.

    Jag tycker helgturneringarna är i stort sett bra, men jag tycker absolut att ditt förslag är bra. En eller två ronder per helg.

  19. Susanna Berg säger:

    Det är sant Lars att jag skrev på det sättet och jag var lite oklar. Det finns många tävlingar i Stockholm men dels för få deltagare. Känns avslaget att ha så lite deltagare när vi bor i en huvudstad. Dels för många timmars spel. Jag efterlyser bättre förhållanden när det gäller schack. Tror många av oss schackspelare är lite hemmablinda och inte inser hur det tar på krafterna att spela i flera timmar utan paus och ibland inte hinna äta något. Bara som du nämner att avverka 18 blixtpartier på fyra timmar. Det är bara att räkna själv att det blir som att spela på löpande band. Jag efterlyser turneringar med ordentligt tilltagen lunchrast, bra belysning, ren och välskött toalett, kaffeservering och en rond om dagen. Är det för orimliga krav? Kan knappast tro det och jag tror det kommer att locka många deltagare och att det är inte bara jag som tycker så.

  20. Dock säger:

    Håller helt med å det stora hela.
    I Stockholm har vi fokuserat på kvantitet, men för litet på kvalitet.

    Blixten. Lägg in en halvtimmes paus mellan rond 9 och 10. Börja 11 sluta innan 15,30. Jag ser verkligen ingen mening med ett DM i blixt som avverkas över 9 eller kanske 7 ronder. Klart på 90 minuter: Kan vi verkligen inte avsätta mer tid än en längre lunchrast för ett DM?

Lämna en kommentar