Korta nyheter

Senaste nyheterna Senaste schacknyheterna
  • Radiointervju med Carlsen
  • Kasparov på BBC
  • Intervju med Anand
  • Ny omröstning i högerspalten
KommenteraDominic Lawson intervjuar världsmästaren Magnus Carlsen på den engelska radiokanalen BBC Radio 4. Samtidigt som intervjun spelar de också ett parti schack som kommenteras av GM Daniel King. Carlsen berättar bland annat att han tror att det kan vara nackdel att vara analytisk eftersom schack också handlar om kreativitet. Carlsen tror också att det är tveksamt att han kan använda sin extraordinära intelligens i ett annat sammanhang som inte har att göra med schack. Klicka här och lyssna på den 12 minuter långa intervjun på engelska.

KommenteraI dag 25 oktober finns det en intervju med Garry Kasparov publicerad på BBC:s nyhetssida. Det är en politisk intervju med en anknytning till schack när det deklareras att Vladimir Putin inte spelar schack på politisk nivå utan snarare poker. Intervjun är på 4.21 minuter. Klicka på denna länk för att ta del av hela intervjun.

KommenteraAnand har deklarerat i en intervju att det ingår i förberedelserna i VM-matchen mot Magnus Carlsen, som kommer att spelas i Sochi 8 november, att studera den fabulöse italienaren Fabiano Caruanas teknik för att försöka hitta nycklar till Carlsens svagheter. Det är allom bekant att Caruana är en av de spelarna som har bra statistik mot Carlsen och detta tänker Anand dra nytta av. Han njuter av att jobba med schack och han är lycklig över att han har ett bra liv. Det går att läsa intervjun i sin helhet genom att klicka på denna länk.

KommenteraDet var endast drygt en fjärdedel (24% = 29 röster) som var av åsikten att 10.000 kvalitetstimmar av schackträning och praktik skulle räcka för att ernå GM-titeln. Hela 59% (71 röster) svarade med ett "nej" medan 17% = 20 röster svarade "vet ej". Betänk att 10.000 timmar motsvarar en träningsdos på ca 3 timmar varje dag i 10 år. Målet kan nog nås om det handlar om kvalitetstimmar, det vill säga goda schacktränare, goda schackböcker och goda turneringar. Alltså turneringar med bra spelförhållanden och där man möter starka spelare för att kunna utveckla sin hårdhet och dra lärdomar. I den nya omröstningen är temat hur mycket kvalitetstid du lägger ner på schack i veckan. Blixtpartier räknas inte dit men långpartier och korrpartier borde göra det liksom strukturerad och målinriktad träning.Ej funnen

Tyvärr, det du eftersöker finns ej kvar.