• Oklarheter kring betänketid
  • Damernas VM-match 2016
  • Dortmund 2015 – rond 6
  • Dortmund 2015 – rond 2
  • Tidigare...
KommenteraNu har även de indiska kvinnliga toppspelarna GM Koneru Humpy (2589) och IM Tania Sachdev (2403) råkat ut för onödiga tidsförluster i Commonwealth Chess Championship 2015. Sacdev förlorade redan i den första ronden men Humpy förlorade i den fjärde ronden efter att ha vunnit de tre första partierna och dessutom stått på vinst mot IM Himanshu Sharma (2420). Hon hade väntat sig 30 minuter extra tid efter 40 drag var gjorda. Det slutade med att Humpy drog sig ur turneringen i protest. Humpy är starkt kritisk till huvuddomaren och arrangörerna som inte informerade alla spelarna efter den första incidenten med Sachdev. Under sådana omständigheter finns det risk att Humpy aldrig mer spelar i Indien. Röster har framkommit att nivån måste höjas på domare under schackturneringar. Mer information finns på Chessbase.

KommenteraDet är nu bestämt att VM-matchen mellan världsnian Maria Muzychuk, Ukraina (2528) och världens högst rankade Hou Yifan, Kina (2671) ska hållas i Lviv, Ukraina. Datumet blir förmodligen i mars 2016 men det är inte spikat. VM för damer har ju blivit försenat på grund av att VM-kvalificeringen blev 6 månader försenad där Muzychuk utgick som segrare och alltså är formell världsmästarinna. Det går att läsa mer på den ryska hemsidan.

KommenteraJust nu pågår en superturnering i Dortmund - Sparkassen Chess-Meeting - med deltagande av åtta spelare: Vladimir Kramnik, Ryssland (2783) Fabiano Caruana, USA (2805) Arkadij Naiditsch, Tyskland (2722) Georg Meier, Tyskland (2654) Hou Yifan, Kina (2676) Jan Nepomniachtschi, Ryssland (2720) Liviu-Dieter Nisipeanu, Tyskland (2654) och Wesley So, USA (2778). Efter sex ronder leder Caruana med 4.5 poäng och ligger före Nisipeanu med en halv poäng. Rond 7 som är den sista ronden spelas idag söndag kl. 13.00  Turneringstabellen. Mer information finns på turneringens hemsida. Utmärkta och underhållande Livekommentarer på Chess24.com av GM Jan Gustafsson och IM Maximilian Meinhardt

KommenteraJust nu pågår en superturnering i Dortmund - Sparkassen Chess-Meeting - med deltagande av åtta spelare: Vladimir Kramnik, Ryssland (2783) Fabiano Caruana, USA (2805) Arkadij Naiditsch, Tyskland (2722) Georg Meier, Tyskland (2654) Hou Yifan, Kina (2676) Jan Nepomniachtschi, Ryssland (2720) Liviu-Dieter Nisipeanu, Tyskland (2654) och Wesley So, USA (2778). Efter två ronder leder Nisipeanu med full pott och ligger före med en hel poäng. Rond 3 spelas idag tisdag.  Den sjurondiga turneringen pågår från 27 juni - 5 juli med vilodagar 29 juni och 2 juli. Mer information finns på turneringens hemsida. Livekommentarer kl. 15.00 på Chess24.com av GM Jan Gustafsson och IM Maximilian Meinhardt

KommenteraPå den ryska hemsidan kan man läsa en öppenhjärtig intervju med den bulgariske stormästaren Veselin Topalov som vann Norway Chess nyligen. Han berättar bland annat att det var en tillfällighet att han råkade vinna mot Carlsen i förlustställning och att det oroade honom att han kunde bli utspelad från en jämn ställning. I slutet av intervjun får han många frågor som berör hans kollegiala relation till den ryske stormästaren Vladimir Kramnik.

Läs de 2 kommentarernaHäxjakten som pågick mot Mihaela Sandu kan visa sig vara ett minst lika allvarligt brott som att fuska i schack. För er som är obekanta med vad som hände i Europamästerskapet för damer hänvisas till två tidigare artiklar: artikel 1 och artikel 2 på schacksnack. Det går att läsa mer om motsatsen till fusk, det vill säga häxjakt på den ryska hemsidan.

KommenteraEn av de största amerikanska spelarna Walter Shawn Browne dog i Las Vegas i går eftermiddag. Han blev stormästare 1970 och professionell schackspelare som 18-åring. Det kanske inte är många som vet att han faktiskt är född i Sydney, Australien, men flyttade till USA som grabb och blev medlem i schackklubben i Manhattan som 13-åring. Han vann odelat förstapris i USA-mästerskapet 1974, 1975 och 1977 och delade segern vid tre tillfällen. Flera läsare är säkert bekanta med hans öppenhjärtiga och humoristiska bok The Stress of Chess...and its infinite Finesse (New in Chess 2012) som handlar om hans liv, karriär och 101 bästa partier. Hans motto var: "By competing you are a winner, no matter the result". Det går att läsa mer om denna sorgliga nyhet på The Chess Mind, The Week in Chess och chess24.com.

KommenteraGM Tiger Hillarp Persson, Sverige, vann till slut den internationella minnesturneringen som hedrade IM Svein Johannessen. Det var dock inte utan dramatik. GM Mark Hebden, England, som besegrade Hillarp Persson i det inbördes mötet hade solklar vinst i sista ronden och kunde komma upp jämsides men spelade bara remi och kom därmed tvåa-trea  med 7 poäng delat med GM Jonny Hector, Sverige. Mer information finns på turneringshemsidan. Ett annat glädjeämne ur ett svenskt perspektiv är att Giri på presskonferensen nämnde boken The Modern Tiger och den varianten spelade Giri i sitt parti mot Hammer i rond 7. Giri verkade dock inte vara så förberedd som han gav sken av. I drag åtta spelade han  exempelvis inte det starkaste 8...Nc6! som i partiet Sulava-Kozakov, Frankrike 2008.

Ej funnen


Tyvärr, det du eftersöker finns ej kvar.