• Arturo Pomar 1931-2016
  • Ny schackblogg
  • Erik Thörn – IM-norm
  • Viktor Gavrikov 1957-2016
  • Hasselbacken Chess Open 2016
  • Tidigare...
KommenteraDen spanske schacklegenden GM Arturo Pomar Salamanca avled igår 26 maj efter en längre tids sjukdom. Han var liksom GM Samuel Reshevsky betraktad som ett schackunderbarn. Den dåvarande världsmästaren Alexander Alekhine tog sig an honom och gav flera schacklektioner. Vid tretton års ålder spelade han remi mot Alekhine i ett seriöst parti. Det finns hittills ännu ingen så ung spelare som lyckats med bedriften att spela remi mot världsmästaren så det rekordet innehas fortfarande av Pomar. Även om Pomar flera gånger visade att han var den bäste spanske spelaren och även blev stormästare nådde han inte, till skillnad från Reshevsky, de allra högsta höjderna inom världseliten. Mer information och foto finns här.

Läs de 3 kommentarernaEn ny svensk schackblogg har kommit igång. Det är WFM Susanna Berg som är huvudansvarig för den. Hennes grundtanke med bloggen är att komma igång med sin schackträning genom att dokumentera den. På det sättet kan även andra inspireras till sin egen schackträning. Hon kommer även att skriva om schack tillsammans med det övriga livet och de turneringar hon spelar i. Om du vill följa länken kan du gå in på http://schackelina.blogg.se/2016/may/tillbakablick-pa-turneringen.htm

Kommentera
Redan efter åtta ronder har Eric Thörn säkrat en IM-norm i den pågående tävlingen Hasselbacken Chess Open. Tre stormästare har försökt slå honom men som genom ett trollslag av exakta drag har endast en av dem lyckats! I sista ronden i morgon möter Eric legenden Aleksey Shirov och fortsätter han hålla fanan högt blir han bäste svensk. Fantastiskt!
Hälsn, Anders Larsson


KommenteraDen starke stormästaren Viktor Nikolaevich Gavrikov med en toppranking på 2605 i juli 1995 föddes 29 juli 1957 i Criuleni, Moldavien. Han dog på ett sjukhus i Burgas, Bulgarien 27 April i år. Han var förknippad med flera länder under sin livsbana: Litauen, Sovjet, Schweiz och Bulgarien. De fyra sista åren arbetade han som tränare och författare i Bulgarien. Mina egna minnen av Gavrikov var när jag såg honom i aktion i en öppen turnering i Wien 1990. Han gjorde ett starkt och samlat intryck med sitt självförtroende och lugn. Han var mycket artig och sympatisk. Han hade en utpräglad positionell spelstil med stor känsla för harmoni. Spela gärna igenom partiet på Chessbase, det är typiskt för hans spelstil. Det finns 458 andra partier att spela igenom på Chessgames.com. Den träningsvillige kan läsa följande artikel av Gavrikov om isolanin.

Kommentera
30 april - 8 maj spelas en jubileumsturnering för att fira att Stockholms Schacksällskap fyller 150 år. 388 spelare är anmälda och ungefär en tredjedel av dessa är titelhållare, närmare bestämt 106: 40 GM, 29 IM och 37 FM. Storfavorit är GM Dmitrij Andrejkin, Ryssland (2734). För publiken (och spelarna) kommer det också att bjudas på två gratis föreläsningar under Hasselbacken Chess Open så den som har vägarna förbi, till det anrika Hasselbacken, kan ta del av dessa entimmesföreläsningar: 1 maj, kl. 12.00 (CET), Pia Cramling: "My favourite players in Hasselbacken Chess Open" och 4 maj, Nils Grandelius: "My encounter with world champion Magnus Carlsen". Mer komplett information om Hasselbacken Chess Open 2016 finns på turneringens hemsida. Ett urval partier finns för genomspelning här. Glöm inte att rösta en gång i högerspalten.


KommenteraFör er som har tid, ork och energi att följa med Norway Chess 2016 efter att ha följt med livesändningarna i USA-mästerskapet erbjuds nu en hejdundrande avslutning då ledarherrarna GM Levon Aronian, Armenien och regerande världsmästaren Magnus Carlsen, Norge har 5 poäng av 8 möjliga inför sista ronden. Bakom dessa två spelare skuggar tre spelare på 4.5 poäng som också har chansen att ta hem segern. Dessa är GM Vladimir Kramnik, Ryssland, GM Veselin Topalov, Bulgarien och GM Maxime Vachier- Lagrave, Frankrike. Glöm inte att rösta i högerspalten på den ni tror tar hem Norway Chess 2016. Det är noterbart att både Aronian och Vachier-Lagrave står utan röst trots att båda har utmärkta vinstchanser i morgon. Det intressantaste mötet i morgon är nog det mellan Topalov och Kramnik.  

Läs de 2 kommentarernaSchacksnack låg nere för räkningen i fem dagar från 19-23 april och det berodde på en ganska omfattande uppdatering på Surftown som ställde till det en hel del. Nu ska dock allting fungera normalt. Det har hänt mycket i schackvärlden just dessa dagar men Schacksnack ska försöka ta igen skadan så gott det går. Detta innebär alltså att några annonser,  fotoreportage och turneringsreferat kommer lite senare än vanligt. Hoppas att Schacksnacks läsare har överseende med detta.

KommenteraI dag 18 april är det ett rundabordssamtal om schack och matematik i Stockholm på Cervantes-institutet: http://estocolmo.cervantes.es/FichasCultura/Ficha106787_62_31.htm.

Ej funnen


Tyvärr, det du eftersöker finns ej kvar.