• Mark Taimanov 1926-2016
  • Film om Magnus Carlsen
  • Film om Sergej Karjakin
  • Europa-cupen 2016
  • Tidigare...
KommenteraEn schacklegend har gått ur tiden. Den ryske stormästaren Mark Taimanov föddes 7 februari 1926 och gick bort 28 november 2016. Han är förmodligen mest känd för sin förlust med 6-0 mot schackgeniet Bobby Fischer 1971 i en kandidatmatch. Det året hade Taimanov sitt allra högsta Elotal på 2600. Han höll en hög spelstyrka även på äldre dagar och när jag mötte honom låg han på ca 2500. Jag har spelat mot honom tre gånger i seriösa partier, Österskär 1994, Rilton Cup 1995 och 1998. Jag kommer särskilt ihåg hans exceptionella teknik och positionella spelförståelse. Han var en spelöppningsteoretiker av rang och har gett namn till Taimanovvarianten i Sicilianskt och Nimzoindiskt. Båda varianterna karakteriseras av draget 4...Nc6. Taimanov var ett unikum då han även var en berömd pianist. Här finns partier med Taimanov. Det går att läsa mer på Chessbase.

KommenteraDet går nu att se den prisbelönta norska dokumentärfilmen från 2016 om Magnus Carlsen på svtplay.se. Filmen heter Magnus - Schackgeniet och kan ses i två månader, närmare bestämt till 27 jan. 2017. Den håller på i en timme och 13 minuter och beskriver honom som underbarn fram tills han erövrade VM-kronan från den indiske världsmästaren Viswanathan Anand 2013 på hans hemmaplan i Chennai, Indien.  

Läs de 3 kommentarerna
Filmregissören Alexander Turpin, numera bosatt i Norge, har ett stort intresse för schack och spelade i SK Rockaden, Stockholm, som barn och tonåring. Han har nyligen gjort en engelskspråkig dokumentärfilm för norsk TV om världens störste schacktalang Sergej Karjakin som blev stormästare vid 12 års ålder. Detta skedde 12 augusti 2002 och han var den yngste att uppnå den näst finaste titeln i schack någonsin. Dokumentären är tänkt som en uppvärmning inför Schack-VM och det är praktiskt eftersom hela matchen sänds i TV i Norge. Om du vill se filmen går det att klicka på följande länk https://vimeo.com/ondemand/sergey och där finns också en trailer.  


KommenteraEuropa-cupen för klubblag startar 6-12 november i Novi Sad, Serbien, och Sverige representeras i år av ett lag, det regerande svenska mästarlaget SK Rockaden. Det framgångsrika Stockholmslaget deltar med GM Erik Blomqvist, IM Jonas Barkhagen, IM Robert Bator, IM Thomas Engqvist, FM Erik Hedman och FM Theodor Kenneskog. För närvarande är laget rankat som nr 26 av 63 lag. Högst rankat är Syberia med världstvåan GM Vladimir Kramnik på det första bordet. Praktiskt taget hela världseliten deltar och trots att det är en klubbtävling för europeiska lag deltar spelare från hela världen med ett flertal tunga spelare från exempelvis Kina. Hela deltagarlistan kan läsas av här. Mer information finns på den officiella hemsidan.

KommenteraGM Erik Blomqvist blev inte oväntat Nordisk Mästare i Sastamala, Finland 22 - 30 okt. efter att ha visat storform och rivstartat med 6 poäng av 7. Segern grundlades genom att besegra de tuffaste konkurrenterna GM Jon Ludvig Hammer och GM Axel Smith. I de två sista ronderna nöjde han sig med två solida remier för att säkra segern med en poäng före sensationsmannen FM Martin Percivaldi 6 poäng. Förra årets Nordiska Mästare, GM Axel Smith, besegrade förhandsfavoriten GM Jon Ludvig Hammer och tog sig förbi honom på särskiljning i den sista ronden och säkrade därmed tredjeplatsen med 5.5 poäng. Alla partierna kan spelas igenom på Chessbomb. Schackresultaten från elit- och seniortävligen kan ses här.

Läs de 10 kommentarernaSchacksnacks läsare tycks i denna ovetenskapliga undersökning vara eniga om att bästa sättet att förkovra sig i schack är att spela schack. Att läsa litteratur och tidskrifter kommer på en god andraplats. Trea kom privata lektioner och fyra att analysera efter eget huvud. Förvånande var att schackvideor och schackkurser inte fick några poäng överhuvudtaget. Naturligtvis krävs det en kombination av alla åtta alternativ i syfte att sträva efter en mångsidig och varierad träning. Det är ändå intressant att försöka ta ställning eftersom det måste innebära att man lägger tyngdpunkten på denna metod i sitt sätt att förkovra sig som schackspelare. Nu presenteras en ny omröstning med fokus på efter vilka premisser man bör ta ut ett OS-lag.  

KommenteraDen tionde upplagan av Tals öppna minnesturnering är en superturnering pågående från 26 sep. - 6 okt. Deltagarna är inga mindre än Vladimir Kramnik, Levon Aronian, Viswanathan Anand, Shakrijar Mamedjarov, Anish Giri, Li Chao, Peter Svidler, Boris Gelfand, Ian Nepomniatchtchi och Evgenij Tomashevskij. Livesändning med huvudkommentator GM Evgenij Miroshnichenko kan ses från kl. 14.00.

KommenteraSchackvärlden nåddes idag 26 september av det chockartade beskedet att Mark Dvoretsky avlidit i en ålder av 68 år. Han var ansedd som en av världens skickligaste schacktränare. Många är de schackspelare som höjt sin spelstyrka tack vare hans djupsinniga litteratur om hur man förkovrar sig. Jag har själv alla hans böcker i min bokhylla och Secrets of Chess Training och Secrets of Chess Tactics är dem som har betytt mest för min schackutveckling, framför allt när det gäller att utveckla den svåra konsten att beräkna komplicerade och djupa varianter. I sina senaste utgivningar For Friends & Colleagues, reflekterar han över sitt yrke som schackcoach. Den senaste boken Recognizing your Opponent's Resources  handlar om preventivt schack. I slutet av sin bana producerade han med Chess24 en slutspels- och varianträkningskurs. Det går att läsa mer på chess24.com.  

Ej funnen


Tyvärr, det du eftersöker finns ej kvar.