• Tata Steel Chess 2017
  • Ny omröstning i högerspalten
  • Rilton Cup 2016/17
  • VM i blixt och snabb 2016
  • Vänsterspalten igång
  • Tidigare...
Kommentera14 - 29 januari äger den stora internationella turneringen Tata Steel Masters 2017 rum i Wijk aan Zee. Deltagarna inför den första ronden är i lottningsordning: Harikrishna - Aronian, Adhiban - Van Wely, Eljanov - Rapport,  Karjakin - Giri, So - Carlsen, Wojtaszek - Nepomniachtchi och Hasselbacken-bekante Andrejkin – Wei Yi. Det parti som kommer att tilldra sig mest intresse är säkert det mellan So och Carlsen. Sveriges högst rankade spelare GM Nils Grandelius deltar i Tata Steel Challenger och spelar för en placering i den högsta gruppen nästa år. Livesändning kl. 13.30 Mer detaljerat innehåll finns på turneringshemsidan.

Läs de 3 kommentarernaInte helt överraskande föredrar de flesta schackspelare klassiskt schack. I alla fall enligt Schacksnacks undersökning, som pågick under VM i blixt och snabbschack och Rilton Cup, föredrar 51% långa partier till skillnad mot långsammare eller snabbare betänketider. Nu startar vi en ny undersökning för att försöka utröna vem som var den bäste kommentatorn under Rilton Cup 2016/17. Om du inte har lyssnat på dessa förträffliga kommentatorer föreslår jag att du lyssnar lite på de alla innan du tar ställning. Noterbart är att det var första gången engelsk språkdräkt användes för att nå ut till den internationella publiken. Först ut var Ulf Andersson som kommenterade rond 1 och 2. Sedan kom Harry Schüssler, rond 3-5, Ferdinand Hellers, rond 6 och slutligen Nils Grandelius rond 7-9. Vid sidan av dessa var Martin Lokander konferencier.

KommenteraRilton Cup är igång med GM Gata Kamskij, U.S.A. (2661) tidigare världsfyra, som det stora dragplåstret. Andra prominenta spelare är GM Krishnan Sasikiran, tredje bästa spelaren från Indien med samma Elo som Kamskij och GM Ivan Sokolov, Holland, (2632). Den sistnämnde är här även för att göra reklam om sin senaste bok Ivan's Chess Journey: Games and Stories, utgiven på hans eget förlag Thinkerspublishing. Bäste svensk är GM Erik Blomqvist (2567) som får mäta sina krafter med superstormästarna. Ett unikt upplägg för  den 46:e upplagan är att man bjudit in ett stort antal brådmogna unga talanger i åldern 10-13 år. Anmälningslistan kan ses här. Mer information på turneringshemsidan. GM Ulf Andersson/GM Harry Schüssler/GM Ferdinand Hellers/GM Nils Grandelius och FM Martin Lokander ansvarar för livesändningen kl. 15.00.

KommenteraVM i blixt- och snabbschack startar måndag kl. 13.00 i Doha, Katar. Förra året var detta en superstark öppen turnering i klassiskt schack men i år har man istället valt att arrangera VM i de snabbare formerna. VM börjar med snabbschack i 15 ronder från måndag till onsdag med betänketiden 15/10. VM i blixt i 21 ronder börjar på torsdag till fredag och där är betänketiden 3/2. VM är öppet för vem som helst som under 2016 haft ett ratingtal över 2500 i klassiskt, snabb eller blixt. GM Magnus Carlsen, Norge, försvarar VM-titeln i snabb och GM Alexander Grischuk, Ryssland, i blixt. Många toppspelare deltar som GM Maxime Vacher-Lagrave, Frankrike, GM Levon Aronian, Armenien, GM Sergej Karjakin, Ryssland, GM Viswanathan Anand, Indien, eller GM Hikaru Nakamura, U.S.A. Sverige representeras av GM Nils Grandelius.

KommenteraPå grund av en tidigare uppdatering upphörde de viktiga och mycket populära funktionerna Klarar du denna och Dagens Carlsen att fungera. Nu är de, tack vare en vänlig själ, igång igen och det är bara att klicka på Klarar du denna när du är på kombinationshumör eller Dagens Carlsen om du vill spela igenom partier av världsmästaren.

KommenteraEn schacklegend har gått ur tiden. Den ryske stormästaren Mark Taimanov föddes 7 februari 1926 och gick bort 28 november 2016. Han är förmodligen mest känd för sin förlust med 6-0 mot schackgeniet Bobby Fischer 1971 i en kandidatmatch. Det året hade Taimanov sitt allra högsta Elotal på 2600. Han höll en hög spelstyrka även på äldre dagar och när jag mötte honom låg han på ca 2500. Jag har spelat mot honom tre gånger i seriösa partier, Österskär 1994, Rilton Cup 1995 och 1998. Jag kommer särskilt ihåg hans exceptionella teknik och positionella spelförståelse. Han var en spelöppningsteoretiker av rang och har gett namn till Taimanovvarianten i Sicilianskt och Nimzoindiskt. Båda varianterna karakteriseras av draget 4...Nc6. Taimanov var ett unikum då han även var en berömd pianist. Här finns partier med Taimanov. Det går att läsa mer på Chessbase.

KommenteraDet går nu att se den prisbelönta norska dokumentärfilmen från 2016 om Magnus Carlsen på svtplay.se. Filmen heter Magnus - Schackgeniet och kan ses i två månader, närmare bestämt till 27 jan. 2017. Den håller på i en timme och 13 minuter och beskriver honom som underbarn fram tills han erövrade VM-kronan från den indiske världsmästaren Viswanathan Anand 2013 på hans hemmaplan i Chennai, Indien.  

Läs de 4 kommentarerna
Filmregissören Alexander Turpin, numera bosatt i Norge, har ett stort intresse för schack och spelade i SK Rockaden, Stockholm, som barn och tonåring. Han har nyligen gjort en engelskspråkig dokumentärfilm för norsk TV om världens störste schacktalang Sergej Karjakin som blev stormästare vid 12 års ålder. Detta skedde 12 augusti 2002 och han var den yngste att uppnå den näst finaste titeln i schack någonsin. Dokumentären är tänkt som en uppvärmning inför Schack-VM och det är praktiskt eftersom hela matchen sänds i TV i Norge. Om du vill se filmen går det att klicka på följande länk https://vimeo.com/ondemand/sergey och där finns också en trailer.  


Ej funnen


Tyvärr, det du eftersöker finns ej kvar.