• Stockholmsfinaler på Globen
  • Pia semifinalist i VM
  • Pia ångar på i VM
  • Team Viking vann Elitserien
  • Judit Polgar ger simultan
  • Tidigare...
KommenteraTisdagen 31 mars och onsdagen 1 april kommer Stockholmsfinalerna i Schackfyran och Schack56:an att äga rum i Globen-Annexet. Sammanlagt är nära 5.500 mellanstadieungdomar anmälda. Det är nytt deltagarrekord med närmare 2000 ungdomar. Tävlingarna pågår mellan 10.00 och 16.30 på tisdagen och 11.00-14.30 på onsdagen. Om du har har möjlighet kom gärna förbi och titta. Det kommer även att gå att se lite från tisdagens tävlingar på webben. Besök gärna www.stockholmsschack.se så kommer du att hitta en länk till webbsändningen.  

KommenteraPia lyckades med starkt och solitt spel besegra den aggressiva, taktiska spelaren A. Muzychuk. Pia kontrollerade matchen från början till slut. I snabbschackmatchen hade de 25/10 minuter vardera och Pia vann det första partiet med de svarta pjäserna för att därefter förlora det vita partiet. I nästa minimatch hade spelarna endast 10/10 minuter vardera och här spelade Pia vit i första partiet och vann för att därefter få upp en vinstställning med svart i det andra partiet. Pia nöjde sig dock med remi för att säkra matchsegern med 1.5-0.5. Harika besegrade Arabidze redan igår med 1.5-0.5. De övriga matcherna Koneru-M. Muzychuk och Zhao Xue-Pogonina slutade 0-5.1.5 respektive 0-5.1-5. Spelet fortsätter i morgon/övermorgon kl. 13.00/14.00 med paren Cramling-Pogonina och M.Muzychuk-Harika. Livesändning.

Läs de 8 kommentarernaPia Cramling spelade glädjande nog remi i det andra partiet med de svarta pjäserna mot Anna Muzychuk efter att ha varit utsatt för en viss press. Cramling fick försvara sig med bonde under i ett tornslutspel men tack vare ett aktivt torn så gick det att hålla remi. I morgon möts dessa damer i en snabbschackmatch. Muzychuk har då vit i det första partiet. Här kan man se en intervju med Cramling som gjordes efter det andra långpartiet. Dronavalli Harika besegrade Meri Arabidze med 1.5-0.5 och är den enda spelaren av de åtta kvarvarande som har gått vidare efter dagens spel. De övriga paren Humpy Koneru-Mariya Muzychuk och Zhao Xue-Natalija Pogonina kommer också att spela om att gå vidare i VM i snabbschacket kl. 13.00 i morgon 28 mars. Livesändning.

KommenteraSK Rockaden lyckades, trots seger mot SK Team Viking med 5--3 i sista ronden, inte försvara fjolårets seger i Elitserien. Därmed blir det SK Team Viking (16 mp.) som har rätt att representera Sverige i Europa-cupen i höst. SK Rockaden förlorade mot LASK (15 mp.), som blev tvåa i sluttabellen, men SK Rockaden (14 mp.) släppte även överraskande två matchpoäng genom att spela 4-4 mot Farsta SK (7 mp.) och Västerås SS (7 mp.) och fick slutligen nöja sig med en tredjeplats. Limhamns SK (12 mp.) skuggade denna favorittrio och kom fyra. Solna SS (3 mp.) och Örgryte Sk (2 m.p) får spela superettan nästa säsong.  Hela sluttabellen kan beskådas här.

KommenteraJudit Polgar proklamerade för inte så länge sedan att hon skulle lägga pjäserna på hyllan. Detta gäller dock bara seriösa turneringspartier. Hon kommer att fortsätta med att aktivt göra reklam för schack genom olika arrangemang och utställningar. Nu ska hon spela en traditionsenlig simultan i Frankrike som ett led i den 22:a upplagan av EY-skolans schackturnering den 21-22 mars. I simultanen möter Judit studenterna från de bästa lagen och evenemanget, som äger rum i en skyskrapa i Paris, börjar på söndag kl. 16.30-19.00. Mer information om simultanen och skolturneringen finns här.  

KommenteraSveriges Schackförbunds centralstyrelse hade möte 7 februari 2015 och här kan man läsa protokollet i sin helhet. Under §8 b nämns följande: SM 2016 Carl Fredrik Johansson, Daniel Svensson och Per Olov Larsson tillhör alla klubbar som är inblandade i ansökningarna till SM  2016. Samtliga anmälde jäv och lämnade rummet innan diskussionen tog sin början. Under §11 informeras det att GM Nils Grandelius kommer att tilldelas Schack-Gideon 2014 för sin bedrift i Katar 2014. Under §13 meddelas att Sveriges Schackförbund inte längre ska stå för gravvården och därmed hedra minnet av Gösta Stoltz. Detta beslöts efter en förfrågan att ansvara för Gustaf Nyholms gravvård.

Läs de 14 kommentarernaHär följer en mycket läsvärd intervju med GM ljubomir Ljubojevic som gjordes 18 februari under Zürich Chess Challenge. Han berättar bland annat om hur schacktalanger låter datorerna trycka undan intuitionen. Bland annat nämner Ljubojevic att ett eget drag som han föreslog hamnade som femteval hos datorn men blev ett förstaval först efter 40 timmars betänketid! Han berättar också om att han är imponerad av Magnus Carlsen som lyckas harmoniera sin intuition med datorn samt att Bobby Fischer var en oerhört givmild person som bland annat bjöd GM Miguel Quinteros på hotell i ett par månader för en kostnad av flera hundra tusen dollar. Läs hela intervjun här.

Kommentera2015 års upplaga av Stockholmsmästerskapet pågår 2 mars - 25 maj. Speldatumen är följande: 2, 9, 16 och 30 mars, 13, 20 och 27 april samt 11 och 25 maj. Spellokal är Stockholms Schacksalonger, Ringvägen 9 C. T-bana Zinkensdamm. För ovanlighetens skull deltar inga GM eller IM av de 39 deltagarna. Favoritskapets bärs av den skicklige taktikern Bo Adler, SASS (2261). De som på papperet kan hota honom är i första hand FM Harald Lögdahl (2250), Michael Wiander (2213) och FM Mikael Näslund (2209) men även spelare som alltid farlige Lennart Evertsson (2186) och rutinerade FM Felix Nordström (2108) kan sätta käppar i hjulet. Två utländska spelare deltar: islänningen Sverrir Thór (2118) och tjecken Jan Kostlan (1871). Mer information finns på turneringshemsidan.

Ej funnen


Tyvärr, det du eftersöker finns ej kvar.